Hlavní navigace

Jak na změnu jednatele společnosti s ručením omezeným v obchodním rejstříku?

23. 4. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jaký je postup, chcete-li změnit jednatele společnosti s ručením omezeným v obchodním rejstříku?

Jednatel je statutárním orgánem společnosti s ručením omezeným, kterému přísluší tzv. obchodní vedení, zahrnující především organizování a řízení běžné každodenní podnikatelské činnosti společnosti. Jakožto výkonný orgán společnosti s ručením omezeným je jednatel velice důležitou osobou, která má hlavní odpovědnost za vedení společnosti a jehož výměnu lze provést zejména skrze rozhodnutí nejvyššího orgánu – valné hromady. 

Právní úpravu týkající se jednatele společnosti s ručením omezeným nalezneme v zákoně č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech, v platném znění (dále jen zákon o obchodních korporacích), přičemž pro proces změny jednatele v obchodním rejstříku je také relevantní zákon č. 304/204 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, v platném znění (dále jen „rejstříkový zákon“).

skoleni_15_4

Zánik funkce jednatele a volba nového

Zánik funkce jednatele může nastat několika způsoby. Tím nejčastějším je odvolání jednatele z funkce valnou hromadou společnosti. Pro změnu jednatele je proto zpravidla nutné, aby byla svolána valná hromada společnosti a potřebným počtem hlasů jednatele odvolala a jmenovala nového. Podle zákona o obchodních korporacích rozhoduje valná hromada o odvolání a jmenování jednatele prostou většinou hlasů přítomných společníků, není-li ve společenské smlouvě společnosti sjednáno jinak. Je vhodné zmínit, že zápis jednatele do obchodního rejstříku je pouze deklaratorní povahy a nový jednatel tak může svou funkci řádně vykonávat (vč. jednání za společnost apod.) už od okamžiku svého zvolení – bez ohledu na zápis této skutečnosti do obchodního rejstříku.

Funkce jednatele ovšem nemusí vždy zaniknout jen jeho odvoláním nejvyšším orgánem společnosti. Zánik funkce jednatele může nastat také například uplynutím doby jeho funkčního období, odstoupením jednatele ze své funkce či z jiných důvodů (jako např. smrtí jednatele nebo zánikem samotné společnosti). Podle ustanovení § 198 zákona o obchodních korporacích však platí, že v případě smrti jednatele, jeho odstoupení či odvolání anebo jiného ukončení funkce má valná hromada společnosti povinnost do jednoho měsíce zvolit jednatele nového. Pokud by totiž nebyl nový jednatel v uvedené lhůtě zvolen, může soud společnost i bez návrhu zrušit a nařídit její likvidaci. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).