Hlavní navigace

Jak podniká hodinový manžel Michal? Spokojené klientky ho rády doporučují dál

19. 11. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Práce hodinového manžela je fyzicky náročná, vyžaduje šikovnost a umění dobře vycházet s lidmi. Michal Taich se jí věnuje sedm let. Za zaměstnání už by neměnil.

Začátky byly krušnější, teď má občas víc zakázek, než vůbec dokáže zvládnout. Většinu jeho klientely tvoří ženy, které si spolehlivého řemeslníka rády doporučí.

Letáčky nalákaly první klienty

V předchozím zaměstnáním se Michal Taich dostal k údržbě, sám pak zrekonstruoval byt. A když byl bez práce, rozhodl se pustit do nové profese hodinového manžela naplno. Zjistil jsem na internetu, že už to je trochu rozjetý obor, a začal, vzpomíná na první kroky, kdy začal pracovat na sebe. Přesný plán zpočátku neměl a rozjezd nebyl zrovna jednoduchý. Konkurence sice tehdy moc velká nebyla, ale bylo to období ekonomické krize. Pustil se tedy do reklamy, roznášel a vylepoval letáčky všude tam, kde byl jeho akční rádius a kde to bylo legální. A to zafungovalo. Lidé se začali ozývat, dodává. Více o tom, co zafungovalo Tomášovi Baťovi, že se stal podnikatelem století, přinášíme v článku 5 věcí, díky kterým se Tomáš Baťa stal podnikatelem století.

Ve spolupráci s účetní pronikl do administrativy, kterou musí jako samostatný podnikatel obsáhnout, a skočil do podnikání v rámci volné živnosti. Také si oťukával, že být živnostník je něco úplně jiného než zaměstnanec, jak byl do té doby zvyklý. Naučil jsem se nebát se vyjednávat s lidmi, umět si říct o peníze, obhájit si svou cenu a stát si za ní, věřit si, být sám sebou a jít si za svým. Hodinový manžel teď je profese, ve které jsem se našel, popisuje.

Jak si „nevybít baterky“

Také finančně se jeho živnost posupně zlepšovala, i když se uživil hned od začátku – jen musel zprvu trochu šetřit a dovolenou nahrazoval prodlouženými víkendy. Dlouhodobější praxe je znát. Také jsem v mezidobí podražil a mimo běžnou pracovní dobu a v neděli jsem zavedl dražší pohotovost. Lidé ale už jsou zvyklí za dobře odvedenou práci adekvátně zaplatit. A když pracuji, tak pracuji. Žádné dlouhé pauzy na oběd. Dám si svačinu a jedu dál, přibližuje svůj pracovní styl.

Přiznává, že už kdysi si jednou „vybil baterky“, takže na nezdravý workoholismus si teď dává větší pozor. A naučil se odpočívat a volno si zapisovat do diáře. Do práce dávám energii, kterou potřebuji nabrat zpátky, říká. Proto jezdí na kole a ve své dílně má i boxovací pytel nebo stroj pro uvolnění zad, které při práci trpí. Když je však potřeba a má rozdělanou práci, nehledí na to, jestli je všední den, nebo víkend.

Vede malování a stavba nábytku

Portfolio jeho služeb je rozsáhlé, od úklidu a mytí oken přes opravy odpadů, malování a tapetování po sekání trávy nebo klempířské práce, při nichž využívá své původní vyučení v tomto oboru. Největší zájem je však podle něj o malování a stavění nábytku, což je u složitějších sestav někdy výzva. Výhoda je, že práce uvnitř není závislá na počasí. Rád pracuje připravený a ví, co ho čeká, takže preferuje, když se například před škrábáním a malováním může jít na místo podívat.

Tipy Michala Taicha pro začínající hodinové manžely

Co by teď, na základě své několikaleté zkušenosti, doporučil Michal někomu, kdo chce v oboru teprve začít?

  • Důležité je umět dobře vycházet s lidmi a komunikovat s nimi – to se dá naučit.
  • A také mít „od přírody“ určitou šikovnost a zručnost, které se naopak naučit příliš nedají.
  • Nutnost pořád se učit je jedna z věcí, které se hodinový manžel nevyhne.
  • Počítat je třeba i s tím, že jde o práci hodně fyzicky náročnou.

Pracuje pro celé rodiny, ale jeho přímými zákaznicemi jsou nejčastěji ženy. Má už svou klientelu, která se vrací a také jeho služby doporučuje dál. Hodně se postupně soustředí na pražské Modřany, kde bydlí a kde má také reklamu v radničních novinách; prezentuje se i na portále Sluzby.cz nebo na Facebooku a vytvořil si svůj web. Postupem času totiž začal víc pracovat lokálně, ale není to pravidlo. I tak je někdy oříšek práci zorganizovat. Stane se, že práci objednanou na dva dny zvládnu za den. Ale mám už dost vycvičený odhad času, když přesně zjistím, co zákaznice chce, vysvětluje. Nehledě na to, že tam, kde jsou po Praze parkovací zóny, je pro něj práce komplikovanější. Protože je denně v autě a dojíždí za svými zákazníky, převáží spoustu nářadí, aktuálně investoval do nového automobilu, od kterého si, jak říká, slibuje hlavně větší pohodlí – víc klidu díky benzínovému motoru, který tolik neřve, a příjemnou klimatizaci.

Práce všeho druhu šetří peníze

Setkal se i s tím, že specializovaní řemeslníci nevidí hodinové manžely úplně rádi. Záleží ale přeci hlavně na tom, jak dobře každý pracuje, komentuje to. Svou výhodu vidí právě v tom, že zvládne více věcí najednou. Třeba u jedné zákaznice vymaluje, uklidí po sobě, pak ještě vymění desku na lince a také baterii, dřez a odpady, umyje okna i žaluzie, profesionálním vysavačem nakonec ještě vyčistí koberec. Udělám tak práci, na kterou by jinak paní potřebovala pět lidí, ukazuje na konkrétním příkladu. Poradí si se vším, opraví stůl, rozklížený nábytek nebo kolečka u sporáku, šetří tak zákazníkům také peníze. Právě různorodost jeho práce ho baví, stejně jako má radost, když jsou klienti spokojení. A staví i na své spolehlivosti. Začínám vždycky v půl a celou a na místě jsem rád o něco dřív. Radši počkám před domem, než abych přijel pozdě, popisuje. Přečtěte si také o tom, jak v oboru podnikají hodinové manželky, v článku Hodinová manželka. Rozvíjející se profese, v níž se hodí láska k pohybu a úklidu.

skoleni_15_4

Občas se také stane, že musí nějakou práci odmítnout. Třeba zakázku loni týden před Vánocemi. I to jsem se musel naučit, říkat ne, i když to jde špatně, když v zásadě chcete všem vyjít vstříc, vypráví. Dnes je totiž situace opačná než na začátku. Michal má po pár letech víc práce a víc klientů, než vůbec sám utáhne. Jeho dobré jméno se rozšířilo, lidé mají peníze, aby si jeho práci zaplatili. Do podnikání by proto chtěl zapojit i svého mladšího bratra, který je malíř, a pomoci mu k tomu, aby se v oboru osamostatnil a budoval si také svou klientelu. Ale ještě uvidíme, jak to dopadne, dodává s tím, že jinak jsou jeho plány hlavně uživit se jako živnostník, zaplatit nové auto, něco našetřit, být zdravý a žít, nejen pracovat.

Zajímá vás také, jak to vypadá v pražské hodinové dílně, která se inspiruje potřebami amerických mužů? Podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).