Hlavní navigace

Vypadl vám zaměstnanec kvůli covidu? Jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací?

15. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože jsou slova „karanténa“ a „izolace“ často používána jako synonyma, ve skutečnosti každé znamená něco jiného.

Karanténa se totiž týká zdravých, kteří byli v kontaktu s nakaženými, zatímco do izolace se dávají přímo nakažení.

Jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací?

Nedávno schválený zákon přiznává zaměstnancům mimořádný příspěvek 370 Kč, pokud jim byla nařízena karanténa či izolace.

Karanténou se rozumí oddělení zdravé fyzické osoby (tj. osoby bez příznaků), která byla během inkubační doby ve styku s infekčním onemocněním nebo pobývala v ohnisku nákazy, od ostatních fyzických osob s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit.

Izolací se rozumí oddělení fyzické osoby, která onemocněla infekční nemocí nebo jeví příznaky tohoto onemocnění, od ostatních fyzických osob. Podmínky izolace musí s ohledem na charakter přenosu infekce zabránit jejímu přenosu na jiné fyzické osoby, které by mohly infekční onemocnění dále šířit.

Jak se zaměstnavatel dozví o karanténě a izolaci?

Jak u karantén, tak u izolací je vystavována eNeschopenka. U karantén je použití eNeschopenky umožněno již od března loňského roku. Lékař vystaví eNeschopenku 
s diagnózou Z209 a do kolonky profese uvede slovo „karanténa“. V tomto ohledu se nic ani v souvislosti s mimořádným příspěvkem nic nemění.

skoleni_15_4

V případě izolace se eNeschopenka sice vystavuje standardně, nově je však třeba, aby se informace o nařízené izolaci dostala běžnou cestou k zaměstnavateli. Obdobně jako u karantény byl proto dohodnut postup, kdy lékař při vystavení eNeschopenky uvede do pole profese slovo „izolace“. Současně ČSSZ aktuálně intenzivně připravuje technické řešení, díky kterému se zaměstnavatel dozví i informaci o eNeschopenkách, u nichž byla nařízena izolace (důvodem pro vystavení eNeschopenky byla diagnóza, která je současně důvodem pro izolaci), i pokud lékař tuto skutečnost do pole profese neuvede, doplnilo tiskové oddělení ČSSZ.

Novinka by měla umožnit, že v případě, že lékař sdělí ČSSZ k eNeschopence diagnózu indikující izolaci, na straně ČSSZ se informace o izolaci automatizovaně doplní do notifikací pro zaměstnavatele a zaměstnavatelé ji naleznou v poli profese, tj. na stejném místě, kde nyní nacházejí informaci o nařízení karantény. Výše zmíněné technické řešení je aktuálně vyvíjeno v testovacím prostředí a bude spuštěno v průběhu následujících dvou týdnů. ČSSZ bude o jeho nasazení do produkčního prostředí aktivně informovat, uzavřela ČSSZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).