Hlavní navigace

Názor k článku Jak se naučit naslouchat? Soustřeďte se a nehrajte na tichou poštu od Anonym - Citace: "Aktivně naslouchat totiž také znamená věnovat komunikaci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2017 18:22

    Anonym (neregistrovaný)

    Citace: "Aktivně naslouchat totiž také znamená věnovat komunikaci a naslouchání stoprocentní pozornost. Udržovat oční kontakt a na komunikaci a na druhého se naplno soustředit."

    S tím očním kontaktem jste vedle, ale to už je taková doba, kdy se tak nějak automaticky předpokládá, že všichni jsou extroverti, kteří se strašne rádi obnažují na facebooku.
    Můžu vám stoprocentně garantovat, že někteří lidé typu "stydlivý introvert" by lépe vnímali a lépe se soustředili na komunikaci, kdyby mohli při rozhovoru naopak zavřít oči a vnímat pouze hlas partnera v diskusi. Nucení se do očního kontaktu pro takovéto lidi naopak znamena horší soustředění na to, co druhý říká a následně i horší pochopení obsahu, jelikož si dotyčný pořád musí v duchu opakovat: "Hlavně udržuj oční kontakt, jsi silný, je to sice "staring contest", ale ty máš na to, abys to vydržel. Co že to říkal? Nevím, ale nevadí, hlavní je, že jsem udržel oční kontakt!"

    Tak mě napadlo, že ona je autorem článku žena? Aha, ano je. Ženě těžko vysvětlím, proč je pro mě problém udržovat oční kontakt, stejně jako ona mi těžko vysvětlí, proč má problém orientovat se třeba v neznámé krajině.

    Umění naslouchat je spojeno s uměním empaticky se vcítit do něčího postavení a tím pádem i pochopit a porozumět, proč se někdo může cítit hodně nepříjemně, pokud by se měl nutit udržovat oční kontakt.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).