Hlavní navigace

Jak správně na vymáhání pohledávek, když vám dlužníci neplatí?

23. 5. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vymáhání pohledávek nemusí být tak složité a nákladné, jak se zdá. Jak by měl vymáhací proces správně vypadat, abyste své peníze co nejdříve získali zpět?

V dnešní době již funguje řada profesionálů, kteří vám v této oblasti pomohou a za finančně dostupných podmínek vám ušetří mnoho času a nervů. 

skoleni_15_4

Právní úprava vymáhání dluhů, pohledávek a podobných nároků je zakotvena především v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění a v zákoně č. 99/1963, občanský soudní řád, v platném znění. Pojďme si postupně projít celý vymáhací proces tak, jak by měl správně vypadat, abyste své peníze co nejdříve získali na svou stranu s co nejmenšími náklady. 

Nejprve si prověřte dlužníka a potom zašlete upomínku

Ještě předtím, než přistoupíte k podání žaloby na vašeho dlužníka, je dobré si jej nejprve prověřit v příslušných rejstřících za účelem zjištění, zda náhodou není v insolvenci nebo několikanásobné exekuci. Pokud by totiž tomu tak bylo, je v takovém případě namístě zvážit, zda má vůbec smysl po něm vaši pohledávku vymáhat. Pokud je totiž váš dlužník insolventní, těžko si na něm něco vezmete, i kdyby vám soud nárok po právu přiznal. Takovéto prověření dlužníka je většinou nejlepší si nechat provést advokátní kanceláří nebo inkasní agenturou, která vám jej zpravidla provede zdarma i přesto, že výpisy z některých veřejných rejstříků jsou standardně zpoplatněny – jako třeba výpis z Centrální evidence exekucí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).