Hlavní navigace

Jak to u kadeřnic v reálu funguje s testováním? Některé to mají „na háku“

2. 6. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pokud chtějí lidé využít některých služeb nebo navštívit například fitcentra, musejí se prokázat svým zdravotním stavem. Jak tato opatření fungují v praxi?

Kadeřnictví a obdobné služby mohly za dodržení jistých podmínek otevřít na začátku května. Jak jsme psali, šlo například o negativní test na koronavirus, a to jak u poskytovatelů služby, tak u zákazníků. Kadeřnice rovněž musí vést evidenci zákazníků pro případné epidemiologické šetření. Zkušenosti z praxe se probírají na sociálních sítích v několika skupinách.

Co se dozvíte v článku
  1. S OSVČ je to nejasné
  2. Testy na místě nejsou samozřejmost
  3. Někteří nic neřeší
  4. Podívejte se na příspěvky:
  5. Kontroly už probíhají

S OSVČ je to nejasné

Například Lenka se ve skupině zaměřené na výměnu zkušeností mezi podnikateli ptala, jestli si sama sobě může vystavit potvrzení, že si provedla test, aby mohla například právě ke kadeřníkovi. Na jednu stranu chápe, že chtějí, aby výsledek testu potvrdila druhá osoba v podobě zaměstnavatele, na druhou si říká, proč by měla s výsledkem lhát. Andrea odpovídá: Proč bych ale lhala s výsledkem? Protože ti „nahoře“ se drží přísloví: Podle sebe soudím tebe. Daniela píše, že lidé lžou, jako když tiskne. Jí klientka tvrdila, že je zdravá, očkovaná a nikde tři měsíce nebyla a pak ji nakazila britskou mutací. Potvrzení si vystavit můžete, pokud si testy jako živnostník pravidelně děláte a vedete si o tom evidenci. Jinak dnes už dělají antigenní test na pojišťovnu na každém rohu, doplňuje.

Gabriela se v jiném příspěvku také ptala, jak to ostatní OSVČ dělají s testováním. Jestli se jen samy otestují a napíšou si potvrzení s datem. Katka odpovídá, že přesně proto chodí raději do odběrových míst, protože je to zdarma, leckde dostanete respirátor zdarma a pak vám přijde email, kterým se můžete kdekoliv prokázat. Tím pak odpadají případné starosti. To se máte, že na to máte se jít testovat do odběrového centra, já třeba čas nemám a tak bych si napsala čestné prohlášení s datem a maximálně, jak se testuji, si to fotím do mobilu, píše Romana. Lucie si jako prohlášení napsala jméno s údaji a test proveden dne… , výsledek negativní a podpisem. Ludmila tazatelce radí, ať to neřeší, protože kadeřnice stejně nesmí znát aktuální zdravotní stav a musí jí stačit čestné prohlášení o bezinfekčnosti.

V případě kontroly hygienou mějte vyfocený výsledek testu v mobilu. A test nechte doma pro sichr. Nevyhazujte ho, doporučuje dále. Sama je pedikérka a takto to dělá – stačí jí čestné prohlášení a zbytek „přehazuje“ na své klienty. Martin uvádí, že si udělal test a vystavil sám sobě potvrzení s razítkem a podpisem. Veronice zase kadeřnice řekla, ať si udělá test doma a přijde s ním v kapse. Podle Michala v pokynech ministerstva na samotest OSVČ zapomněli a u kadeřnic může být zákazník s očkováním, max. 90 dní po covidu, s PCR nebo profi antigenním testem, s potvrzením o testování od zaměstnavatele nebo čestným prohlášením u studentů. V praxi ale záleží na kadeřnici. Jedna mě s OSVČ samotestem poslala do háje, pro druhou to nebyl žádný problém, dodává.

Testy na místě nejsou samozřejmost

Také Petra Lence radila, ať si test udělá rovnou u kadeřníka a nemusí psát žádné čestné prohlášení a podobně. Kateřina na to namítá, že žádná kadeřnice nechce, aby se lidé testovali až v salónů. Janina kadeřnice trvá na testu z nemocnice nebo centra a samotesty odmítá. Podle Petry stačí udělat si test v autě před kadeřnictvím, pokud u kadeřnictví nejsou prostory, jako je chodba nebo čekárna a podobně. Kadeřnictví, kam chodím já, buď vyžaduje oficiální výsledky testu nebo si udělat test přímo tam, píše Irena a podobnou zkušenost má i Kateřina. Ta byla v salonu a test bylo možné udělat si na místě za 80 korun. Když mi výjimečně někdo přijde se samotestem, tak si ho udělá na chodbě před provozovnou, ukáže, strčí do pytlíku a doma zlikviduje. Já to jen zapíši a je to, popisuje své postupy Daniela.

Někteří nic neřeší

Gabriella zmiňuje, že jsou i kadeřnice, které zákazníky obslouží i bez testu. Míša si myslí, že lidi tyto testy moc nedodržují. Ona je z malého města a osobně nikde nebyla, ale několik lidí jí říkalo, že si testy nedělali, kadeřnice nic nekontrolovala  nebo si udělali test doma a tím to končilo. Nevím, jak se na to dívají kadeřnice/kosmetičky, ale taky neměly jak dlouho práci a nyní jsou nejspíše za každou paní rádi, tak proto už možná ten test neřeší, vysvětluje. I Lence řekla kadeřnice, že se na potvrzení dívat nebude a jen si ho založí a že jí ho má potvrdit zaměstnavatel a u OSVČ neví, jak to je.

Kamarádka, co chodí na řasy, říkala, že si test vůbec nedělala a kosmetička nic neřešila a klasicky ji vzala, doplňuje dále Míša. Dominičin kadeřník bere i zákazníci, kteří přijdou s papírem (čestným prohlášením) bez testu. Chodím všude bez testů, kadeřník, fitko, restaurace, prostě navštěvuji takové, kde jsou normální a neztratili mozek. Nevím, proč bych měla podporovat toto covid divadlo, přiznává Dominika.

Podívejte se na příspěvky:

Kontroly už probíhají

Podle Daniely toho kadeřnice „nakecají“ a pak se diví, že po nich jdou kontroly. Sama je pedikérka a své klienty kontroluje i eviduje, protože chce mít bezpečnou provozovnu a jeden covid jí stačil. Martinu by zajímalo, jak moc bude kadeřnice v pohodě, když jí všichni budou hlásit půl hodiny před začátkem stříhání, že mají pozitivní test. Kadeřnice je podle ní sama proti sobě, aby toto vyžadovala a nemá právo zjišťovat o zákaznících jakékoli zdravotní informace. Jí stačí, když jí přinesete peníze a dáte jí je za to, že vás ostříhala… Žasnu, že v této diskuzi řešíte samotesty v kapse, potvrzení apod. Nebudou chtít moje peníze tady, tak se půjdu nechat ostříhat jinam, doplňuje. Marika na to podotýká, že až přijde kontrola z hygieny, dá jí na místě pokutu ve výši 10 tisíc a kadeřnici taky. Tak si vzájemně poděkujete za to, jak jste to měly na háku? Pro mě je to taky nesmysl, ale nehodlám svou přítomností nikoho vystavovat postihu, dodává s tím, že kontrolu nedávno zažila a naštěstí test měla.

skoleni_15_4

Markéta vysvětluje, že evidence o zdravotním stavu zákazníka se ve službách nevede a pokuta za nedodržení být může. Kdo chce pracovat s pocitem, že může vejít kontrola a dostat pokutu, ať to podle ní tak dělá. Ona je manikérka, situace se jí nelíbí, zákaznicím nekouká do potvrzení, jen chce, aby je měly u sebe v případě kontroly. Ano, máte pravdu, po zdravotním stavu zákaznic je mi houby, ale na druhou stranu, pokud se zákaznice neprokáže jednou z podmínek, nesmím ji vpustit do salonu, takže pokuta jde převážně na moje triko jakožto provozovateli služeb, píše dále. Martina oponuje, že nemá oprávnění nutit zákaznici, aby se něčím prokazovala, a proto za to nemůže nést odpovědnost. Markéta uznává, že možná má pravdu, ale ona od svých zákazníků potvrzení požaduje, nechce se hádat s kontrolou a chce pracovat. Ve finále se mi objedná například paní Nováková, půjčí si potvrzení o testu od kamarádky, a přitom to může být třeba paní Novotná, to já jako provozovatel služeb nepoznám, shrnuje.

Martina dodává, že slyšela, že kontrola z hygieny jen říká, aby kadeřnice měly seznam zákazníků se jménem a toť vše. Zákazník, jak se prokáže, je na kadeřnici. To závěrem potvrzuje na základě své osobní zkušenosti Monika: Už z hlediska GDPR hygiena nevyžaduje po kadeřnicích nějaká prohlášení uchovávat. Bylo doporučeno přímo kontrolorem z hygieny, který hned první týden došel, jen zeptat se zákazníka, zda je testován, ten samozřejmě řekne, že ano a kadeřnice si jen má evidovat denně seznam obsloužených zákazníků a jejich telefon.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).