Hlavní navigace

Jak to vypadá s COVID III? Dnes má dojít k podpisu smluv mezi bankami

29. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes 29. května by mělo dojít k podpisu smluv o spolupráci mezi Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a komerčními bankami ohledně programu COVID III.

Do výzvy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) se přihlásilo celkem 20 komerčních bank nebo spořitelních družstev. 

K zahájení čerpání úvěrů je podle mluvčí ČMZRB Marie Lafantové nutný podpis spolupracující smlouvy mezi ČMZRB a bankou. Před podpisem se konají konzultace s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a Českou národní bankou. Ta musí stanovit tržní podíly přihlášených bank a na základě toho se určí, jaký objem prostředků ČMZRB každé finanční instituci zaručí. Živnostníci či firmy, co se chtějí o úvěry se státní zárukou ucházet, mohou už nyní se svými bankami zahájit jednání. Tomu jsme se věnovali v článku Samy banky ještě neznají podrobnosti COVID III. Radí však klientům jednat rychle

Pozor na podmínky

Žádat o půjčky mohou i podniky, které získaly podporu v předchozích vlnách programu. COVID III však nelze kombinovat s programem COVID plus pro velké firmy, kde za úvěry ručí Exportní garanční a pojišťovací společnost. Půjčka by také neměla být použita na úhradu stejných nákladů, na které byla schválena v předchozí vlně.

O programu COVID plus najdete více v článku Záruky pro exportéry a firmy jsou schváleny. Spustí se na přelomu dubna a května

Brand24

Na záruky je v rámci programu COVID III vyčleněno 150 miliard korun, což by mělo podle vlády umožnit podpořit úvěry v objemu až 500 miliard korun. Půjde o portfoliové ručení, které se bude vztahovat na provozní úvěry do 50 milionů korun, které budou poskytnuty do 31. prosince 2020. Více najdete v článku Vláda schválila COVID III. Na záruky půjde 150 miliard.

Spolufinancování záručních programů COVID II a COVID Praha
Autor: ČMZRB

Spolufinancování záručních programů COVID II a COVID Praha

Tyto banky se zapojily jako první:

Aktuální stav vyřizování žádostí

Českomoravská záruční banka na svých stránkách zveřejnila průběžný stav vyřizování žádostí k datu 24. května 2020. Další údaje uvádí na webu také ministerstvo průmyslu a obchodu, kde mohou lidé najít také kompletní seznam příjemců podpory v programech COVID I, COVID II a EXPANZE – COVID. Rozhodlo se tak proto, že se jedná o prostředky z fondů EU, u kterých jsou za účelem transparentnosti standardně zveřejňovány souhrnné seznamy podpořených operací.

Vyřizování žádostí o úvěry ČMZRB
Název programu COVID I COVID II COVID III COVID Praha
Kapacita programu nezjištěno 15 miliard 500 miliard 1,4 miliard
Počet vyřízených žádostí nezjištěno 2 326 194
Počet schválených žádostí 200 1 563 151
Počet zamítnutých žádostí nezjištěno 499 43
Počet odstoupení od žádostí nezjištěno 263 0

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).