Hlavní navigace

Jak u EET zkontrolovat, že jste tržbu zaevidovali správně?

28. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud se vás týká EET, není čas od času od věci si v systému zkontrolovat, že tržby evidujete správně. Víme, jak na to.

Podle údajů z účtenky lze ověřit tržbu na stránkách Daňového portálu, a to bez přihlášení. V případě potřeby ověření většího množství tržeb lze využít přímo aplikaci EET, kam se ale musíte přihlásit. Jestliže navíc budete chtít detailní údaje o tržbách, je nutné o ně v aplikaci požádat.

Ověřit účtenku lze anonymně

Jestliže chcete otestovat nebo zkontrolovat, že vaše pokladní zařízení správně funguje, můžete ihned po odeslání datové zprávy ověřit zaevidování údajů o konkrétní tržbě dle účtenky v systému EET pomocí „ověření účtenky“ umístěné na Daňovém portálu. Není třeba se nijak přihlašovat, ověření je anonymní a výsledkem je oznámení, zda systém údaje o přijaté tržbě obdržel.

Pokud by vám systém hlásil, že tržbu nenašel, může to mít více důvodů. Jestliže je na účtence FIK a vy jste vše z účtenky opsali správně, některý údaj z účtenky nesedí s údajem v zaslané datové zprávě. Nejčastěji jde o čas. V takovou chvíli řešte problém s dodavatelem pokladního zařízení. Pokud není na účtence uveden FIK, lze úspěšně ověřit zaevidování tržby v systému až tehdy, kdy bude příslušná datová zpráva dodatečně zaslána a vydán FIK.

skoleni_15_4

Detaily lze získat v aplikaci EET

Zaevidování tržeb můžete zkontrolovat i po přihlášení do webové aplikace EET, a to v součtech tržeb nebo v detailních údajích o tržbách. V obou těchto variantách to však nejde ihned po uskutečnění tržby. Údaje o tržbě se projeví v součtech tržeb obvykle následující den po přijetí datové zprávy. Bude zde k příslušné provozovně v daný den přičtena celková částka tržby a počet tržeb zvýšen o 1. Případná duplicitní tržba (resp. duplicitně přijaté údaje o téže tržbě), ani její celková částka do součtů tržeb započtena nebude, upřesňuje na webu etrzby.cz finanční správa.

Pokud chcete z aplikace detailní údaje, musíte o ně požádat přes tlačítko „Nová žádost“ v kolonce „Tržby“. Přehled bude připraven nejdříve následující den a nejpozději do sedmi dnů. Raději si soubor stáhněte, jelikož bude po měsíci vymazán. V připraveném souboru jsou následně zobrazeny údaje ze všech zaslaných datových zpráv, které nebyly odmítnuty na základě kritických kontrol. Uvedeny jsou i duplicitně zaslané údaje téže tržby. V souboru jsou i další údaje, které systém doplnil po přijetí zprávy: např. datum přijetí datové zprávy, datum započtení tržby, FIK, duplicita atd., uzavírá finanční správa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).