Hlavní navigace

Jak v rámci e-neschopenek poznat, že nemoc zaměstnance trvá i další měsíc?

7. 2. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dříve donesli nemocní zaměstnanci lístek na peníze, že k poslednímu dni měsíce nemoc trvá. Jak to poznat teď? Účetní radí účetním v diskuzích na BusinessCenter.

Přehled daňových povinností v nadcházejícím týdnu, vzory šablon a výběr z diskuzí tradičně přinášíme v BusinessCenter Bulletinu. Podrobnosti k e-neschopenkám najdete v diskuzi na BusinessCenter.

Daňový kalendář v nadcházejícím týdnu 9. února – 16. února

  • Dne 10. února je termín splatnosti spotřební daně za prosinec 2019 (mimo spotřební daň z lihu)

Vzory šablon

Využijte náš formulář přiznání ke spotřební dani všeobecné i přiznání ke spotřební dani z tabákových výrobků.

Přiznání k navrácení spotřební daně (ostatní benzíny) – šablona 2020: Přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně podle § 56, 56a a 57 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních (vrácení daně z minerálních olejů osobám užívajícím tyto oleje pro výrobu tepla).

Přiznání k navrácení spotřební daně (zelená nafta) – šablona 2020Přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně podle § 56, 56a a 57 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních (vrácení daně z minerálních olejů osobám užívajícím tyto oleje pro výrobu tepla).

Přiznání k navrácení spotřební daně (topné oleje) – šablona 2020: Přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně podle § 56, 56a a 57 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních (vrácení daně z minerálních olejů osobám užívajícím tyto oleje pro výrobu tepla).

Podobu a funkčnost šablony si můžete snadno ověřit v její omezené verzi zdarma. Data se nikam neodesílají, zůstávají pouze ve vašem počítači.

skoleni_15_4

Veškeré šablony jsou připraveny ve formátu Microsoft Office. Stoprocentní funkčnost je garantována od verze 2007 na platformě Windows. 

Pozor, od 1. ledna 2020 se zvýšila minimální záloha na zdravotní pojistné osob samostatně výdělečně činných na 2352 Kč. Ta musí být v této nové výši uhrazena zdravotní pojišťovně už za leden, tudíž ji musí OSVČ odvést do pondělí 10. února 2020.

Podrobnosti najdete v článku Změňte si výši zálohy na zdravotní pojištění. Máte na to už jen týden 

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

TOP témata tohoto týdne na našem diskusním fóru

  • Zaměstnanec nastoupil 15. 5. 2019, prohlášení podepsal až od června, za květen nemá podepsané nikde. Může mu účetní udělat roční zúčtování? A musí prohlášení za ten květen dodatečně podepsat? 
  • Jak přes e-neschopenky poznat, že nemoc pokračuje v dalším měsíci?
  • Zaměstnanec přinesl v prosinci 2019 rozhodnutí od ČSSZ, že mu od října 2018 přiznává invalidní důchod. Může mu účetní na základě tohoto rozhodnutí uplatnit slevu na invaliditu zpětně za celý rok 2019?
  • Jak je to v případě daňového zvýhodnění na děti s pořadím?
  • Má invalidní důchodce, který má příjem pouze z funkčních požitků (zastupitel – cca 90 000 ročně), nárok na daňové bonusy, pokud si sám udělá roční přiznání k dani z příjmů fyzických osob?
  • Chce dceři darovat rodinný dům. Stačí k tomu notář, nebo musí být odhad a ostatní? 
  • Zaměstnankyně měla v dubnu nastoupit po 3 letech po rodičovské dovolené do práce. Z důvodu navýšení rodičovského příspěvku by ráda zůstala doma do 4 let věku dítěte. Musí firma s tímto prodloužením souhlasit, když se zaměstnankyně původně písemně zavázala, že nastoupí od 3 letech? 
  • Jak je to s daňovým přiznáním k DPFO, pokud je zaměstnanec nemocný déle než 2 týdny, co mu vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel? Musí si zažádat ČSSZ o potvrzení o vyplacené nemocenské, aby to mohl uvést do příjmů k dani z příjmů fyzických osob?
  • K 31. 12. 2019 došlo k převodu zaměstnanců dle § 338 zákoníku práce na jinou organizaci. Kdo provede roční zúčtování
  • Je zaměstnanec, který bude mít v pracovní smlouvě pozici řidič (sk. B), zařazen do 1. rizikové kategorie? A může absolvovat vstupní prohlídku u svého lékaře? 
  • Jak zaúčtovat pojistné plnění u autoservisu, který si sám opravil škodu na vozidle a vystavil si na to fakturu? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).