Hlavní navigace

Jak vyplnit daňové přiznání, když máte příjmy ze závislé činnosti v ČR i v EU?

9. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V daňové poradně radíme, jak se vypořádat s přiznáním, pokud máte příjmy ze závislé činnosti v ČR i v EU.

Na dotazy čtenářů odpovídá daňový odborník Jan Molín.

Dotaz

Mám příjmy ze závislé činnosti v ČR za období 1–9/2017, k nim potvrzení od zaměstnavatele.

  • Příjmy 192 562 Kč
  • Pojistné 65 477 Kč
  • Záloha na daň 20 160 Kč

Dále příjmy ze závislé činnosti v Nizozemí za období 10–12/2017. Zaměstnavatel je rezidentem v Nizozemí, kde z mých příjmů odvedl daň i pojistné. V potvrzení nizozemského zaměstnavatele jsou uvedeny příjmy (po přepočtu vyhlašovaným kurzem) ve výši 111 180 Kč.

Předpokládám, že jsem povinen v ČR podat daňové přiznání. Příjmy z Nizozemí tam budou uvedeny, ale ze zdanění vyjmuty. Chci se zeptat, jak mám vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Do kterých řádků patří jednotlivé příjmy a které přílohy je třeba přiložit?

Odpověď

Pro daňové přiznání doporučuji tento formulář (EPO): https://adisepo.mfcr.cz/a­distc/adis/idpr_epo/epo2/for­m/form_uvod.faces?CPodani=xE­a88O1ay-B2ullW2R737%2BOD

V II. Oddíle přiznání vyplníte Výpočtovou tabulku k § 6.

Máte 2 zaměstnavatele, budete tedy mít vyplněny 2 řádky.

V prvním řádku (první 3 sloupce) budou údaje od českého zaměstnavatele: Suma hrubých mezd, pojistné, zálohy na daň – vše dle potvrzení zaměstnavatele.

Druhý řádek se bude týkat zahraničních příjmů: Suma hrubých mezd po přepočtu (viz Pokyn GFŘ D-36), „fiktivní“ pojistné – tedy 34 % z hrubých mezd (37 802 Kč) – viz § 6 odst. 13 zákona o daních z příjmů, daň vyplňovat nebudete, jelikož se nezapočítává na výslednou českou daňovou povinnost.

Údaje z výpočtové tabulky k § 6 se automaticky přenesou do ř. 31 a ř. 32 II. Oddílu.

Hrubý příjem z Holandska + fiktivní pojistné budete následně vyjímat ze zdanění. Vrátíte se do II. Oddílu a na řádek 36a (Základ daně po vynětí) uvedete částku 258 039 Kč, což je superhrubá mzda plynoucí z ČR. Od tohoto okamžiku počítá formulář pouze z tuzemskými příjmy.

Daň na r. 57 vychází 38 700 Kč, daň po odečtení základní slevy na poplatníka je na ř. 71 ve výši 13 860 Kč.

V 7. Oddíle (Placení daně) vidíte přenos záloh od českého zaměstnavatele a výsledný přeplatek na ř. 91 činí 6300 Kč.

Můžete požádat o jeho vrácení (viz nabídka formuláře: Vrácení přeplatku), a to na účet v ČR i zahraničí nebo na adresu v ČR.

Dále pro Vás platí povinnost vyplnit tabulku „Příloha §38f odst. 10“, která je též součástí formuláře a bude jednou z příloh DP (viz „Seznam pro poplatníky“ v seznamu příloh na str. 4 DP).

Brand24

Přiznání bude mít další 2 přílohy (viz „Přílohy DAP“). Jeden list od potvrzení od českého zaměstnavatele („Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti) a 1 list (nebo více) přílohy od holandského zaměstnavatele – uvedete jako "Další přílohy výše neuvedené“.

Ve formátu xml si můžete DP uložit kliknutím na „Uložení pracovního souboru“. K vytištění a uložení v pdf půjdete na „Úplný opis k tisku“.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).