Hlavní navigace

Jak vyřešit souběh funkce jednatele a zaměstnance?

16. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hospodářská komora České republiky se obrátila na ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí s tím, aby postupovaly společně při řešení problému souběhu funkcí statutárních orgánů společností a zaměstnanců. Pokud je totiž činnost jednatelů nebo členů představenstev shodná s náplní práce, kterou odvádějí jako zaměstnanci, pracovní smlouva není platná. To může mít dle nedávného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu dopad na nemocenské a důchodové pojištění či daně.

To co bylo dlouho přehlíženo jak ze strany firem, tak i ze strany státní správy, je tímto rozhodnutím potvrzeno jako reálný problém, který firmy budou muset řešit. Jsme přesvědčeni o tom, že šíře a potenciální dopad problému a nejistoty na české podnikatelské prostředí a konkrétní jednotlivce jsou tak významné, že by ho státní správa neměla řešit izolovaně, uvedl dnes Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Hospodářská komora ČR chce proto společně s daňovými a právními experty navrhnout a diskutovat řešení, které by bylo optimální pro státní správu a současně dalo jistotu dotčeným lidem a firmám. Jen připomínám, že podnikatelé loni státu výrazně pomohli v situaci, kdy soud rozhodl, že postup státu při stanovení vyměřovacího základu pro výpočet pojistného nebyl ústavně konformní. Doufám, že stát podnikatelům oplatí stejnou mincí a bude vstřícný, uzavřel Kužel. Čtěte více: Opravdu přijdou statisíce lidí o nemocenskou a nárok na důchod?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).