Hlavní navigace

Jak zaplatit nedoplatek u dani z příjmů? Možností je hned několik

5. 3. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Necelý měsíc zbývá do odevzdání daňového přiznání a zároveň do zaplacení případného daňového nedoplatku.

Poplatník musí odevzdat své přiznání k dani z příjmů nejpozději 3. dubna. Zároveň v tento den musí mít finanční úřad na svém účtu připsány finanční prostředky, které vyšly jako nedoplatek z přiznání. 

Jak tedy případný nedoplatek zaplatit? Možností je hned několik. 

Osobně na místní pobočce berňáku

Pokud se vydáte na úřad podat přiznání nebo e-tiskopis osobně, můžete daň uhradit přímo na pokladně finančního úřadu. Pro zájemce o osobní podání úřady rozšíří úřední hodiny.

Bezhotovostně

Daň lze zaplatit i bezhotovostním převodem. Pokud se rozhodnete daň zaplatit přes internetové bankovnictví, měli byste zjistit číslo účtu příslušného finančního úřadu. To se skládá z předčíslí bankovního účtu (definuje daň), matrikové části (definuje finanční úřad) a z kódu banky, který je vždy 0710 (ČNB).

Variabilní symbol je pak buď přidělené daňové identifikační číslo (DIČ), pokud jej máte, nebo rodné číslo. Právnické osoby pak vyplňují své IČ. U bezhotovostních plateb se též využívá konstantní symbol 1148.

U platby daně z příjmů bezhotovostním převodem na bankovní účet příslušného finančního úřadu je potřeba počítat s časovou rezervou a platbu provést s dostatečným předstihem.

Složenkou na poště

Pro uhrazení daně je možné využít také složenku. Tato složenka je standardně k dispozici na všech pobočkách České pošty a daň z příjmů lze jejím prostřednictvím zaplatit zdarma. Při využití této možnosti platby daně je také nutné počítat s časovou rezervou.

Zde je výčet platebních možností

  • Bankovní převod (trvá maximálně jeden pracovní den) 
  • Zrychlený bankovní převod (u vybraných bank, připsání ten den) 
  • Expresní platba (za platbu se platí od 29 Kč do 500 Kč za jednu platbu, částka připsána v ten den)  
  • Zahraniční platba (musíte zadat v případě, pokud jste dlouhodobě v zahraničí a nemáte přístup k českému účtu) 
  • Platba poštovní poukázkou typu „A“ (putuje přesně 2 pracovní dny), od 1. března 2016 také bezplatnou daňovou složenkou 
  • Hotově na pobočkách České národní banky 
  • Hotově na pokladně finančního úřadu

Na serveru Podnikatel.cz nabízíme daňová přiznání včetně přehledů i bez ke stažení. Jedná se většinou o interaktivní formuláře, které vyplnění usnadní.

skoleni_15_4

Pozor také na povinné zálohy

Zaplacením nedoplatku to ale nekončí. Pokud má poplatník daňovou povinnost vyšší než 30 tisíc korun, musí ve stejném roce ještě zaplatit dvě povinné zálohy na daně.

Poplatník musí platit zálohy na daň z příjmů v případě:

  • že jeho poslední daňová povinnost přesáhla 30 000 Kč, ale nepřesáhla 150 000 Kč (v tomto případě platí zálohu ve výši 40 % z poslední daňové povinnosti ve dvou splátkách, do 15. 6. a do 15. 12., celkově tak bude mít předplaceno na zálohách 80 % své daňové povinnosti).
  • že jeho poslední daňová povinnost přesáhla 150 000 Kč (v tomto případě platí zálohu ve výši 1/4 poslední daňové povinnosti; první záloha je splatná do 15. 3., druhá záloha je splatná do 15. 6., třetí záloha je splatná do 15. 9. a čtvrtá záloha je splatná do 15. 12.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).