Hlavní navigace

Jaká EET řešení nabízí čeští mobilní operátoři?

8. 8. 2018
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ti, pro které platí povinnost EET, už své pokladny mají. Ale nikdy není pozdě na změnu. Podívejte se, jaká řešení nabízí čeští mobilní operátoři.

Podle zákona o evidenci tržeb jsou podnikatelé povinni elektronicky evidovat přijaté platby. Od 1. prosince 2016 se tato povinnost týká provozovatelů ubytovacích a stravovacích služeb, od března 2017 pak velkoobchodů a maloobchodů. To jsou fungující první dvě vlny, další dvě byly prozatím odloženy a jednalo se o ostatní činnosti kromě vybraných řemesel a výrobních činností a v poslední vlně o vybraná řemesla a výrobní činnosti. O tom, jak to vypadá s dalším postupem, si můžete přečíst v našem článku Návrh výjimky pro malé podnikatele: Místo #EET speciální účtenky od ministerstva

EET řešení se většinou skládá z hardwarového a softwarového řešení. Rozdíly v nabídce jsou pak jak v cenách, tak ve funkcích a typech zařízení. Ta se dělí podle využití, mobility a velikosti. Zákazník by si měl před koupí říct, kde zařízení bude používat (mobilita), jestli v budoucnu budě chtít využívat platby kartou nebo chce jen splnit zákonnou povinnost s minimem investic, popisuje Anna Hroudová, senior specialista vztahů s veřejností ze společnosti T-Mobile Czech Republic a.s. 

O2 a eKasa

O2 nabízí tři varianty: aplikaci eKasa, eKasu a eKasu Premium a součástí nabídky je zprovoznění pokladny na prodejně zdarma. Měsíční provoz je u všech variant při platbách kartou do 50 tisíc 499 Kč měsíčně, při platbách nad 50 tisíc 250 korun. Nic neplatíte při platbách kartou nad 100 tisíc. Poplatek za jednotlivé platby kartou je 0,99 % z platby. 

K jednotlivým variantám je možné dokoupit si příslušenství například v podobě čtečky čárového kódu, externího displeje nebo bluetooth přenosné tiskárny s pouzdrem. Varianty si můžete zvolit podle oboru podnikání a s tím souvisejícího obratu. Zákazníci preferují klasickou eKasu se stojánkem, terminálem a tiskárnou. Pro pevné provozovny, kterých je většina, to představuje nejlepší řešení, dodává Bohumír Šaffek, manažer projektu O2 eKasa.

Aplikace je ke stažení zdarma, podporuje bluetooth tiskárny a je možné k ní připojit platební terminál. V ceně jsou také pravidelné aktualizace a tuto variantu si můžete vyzkoušet na 2 měsíce zdarma. eKasa představuje kompletní řešení pro elektronickou evidenci tržeb, protože obsahuje pokladní tiskárnu s termo tiskem, elektronickou pokladnu s 10.1 palcovým dotykovým displejem, platební terminál podporující bezkontaktní i NFC platby a připojení k internetu. Cena tohoto zařízení je 4995 Kč a můžete si ji odečíst z daní. 

V balení O2 eKasa Premium naleznete: pokladnu s patnáctipalcovým LCD TFT kapacitním dotykovým displejem, tiskárnu do kuchyně, platební terminál podporující bezkontaktní platby a NFC platby a také mobilní 4G WiFi hotspot. Celková pořizovací cena je 14 995 Kč a i zde si můžete 5000 korun odečíst z daní.

Nabídka O2
Varianta aplikace eKasa eKasa eKasa Premium
Zařízení Vlastní Tiskárna
elektronická pokladna s 10,1" displejem
platební terminál
Tiskárna do kuchyně
elektronická pokladna s 15" displejem
platební terminál
mobilní hotspot
Pořizovací cena (bez DPH) 4 995 Kč 14 995 Kč
Měsíční paušál(bez DPH) Při platbách kartou do 50 tisíc 499 Kč
Při platbách nad 50 tisíc 250 Kč
Při platbách kartou nad 100 tisíc ZDARMA 
Při platbách kartou do 50 tisíc 499 Kč 
Při platbách nad 50 tisíc 250 Kč 
Při platbách kartou nad 100 tisíc ZDARMA 
Při platbách kartou do 50 tisíc 499 Kč 
Při platbách nad 50 tisíc 250 Kč 
Při platbách kartou nad 100 tisíc ZDARMA 

T-Mobile sází na přenositelnost

U společnosti T-Mobile si můžete pořídit tiskárnu, terminál nebo kalkulačku. K pokladním balíčkům získáte přístup do portálu, kde je možné spravovat provozovny nebo zboží. Výhodou tohoto EET řešení je přenositelnost, jednoduché používání a také záruka servisu i mimo pracovní dny. Stejně jako u O2 vám firma zařízení zdarma nainstaluje. K doplňkovým službám patří měsíční paušál za službu PLUS, tedy datové připojení za 48,40 Kč nebo měsíční paušál za akceptaci platebních karet za 114,95 korun. Dokoupit si můžete také papírový termo kotouček k tiskárně o rozměru 58×35mm za 9,68 Kč nebo drátový scanner ke kalkulačce za 2 171,95 Kč.  

Tiskárna se vyplatí tehdy, když máte vlastní chytrý telefon nebo tablet a aplikace pak zajistí EET i evidenci vašich položek a jejich správu. Internet spojený se službou je stejný jako v zařízení, se kterým je tiskárna propojená, tedy s telefonem nebo tabletem. Pořizovací cena tiskárny je 1995,29 Kč a měsíční paušál je 187,55 korun s DPH. Terminál je vhodný tehdy, když chcete přijímat platby kartou. Toto zařízení tedy umožňuje akceptaci karet, pokladní funkce a tisk účtenek. Z hlediska ovládání si můžete vybrat z dotykového i tlačítkového módu. Terminál může být připojen na wifi nebo za něj zaplatíte 48,40 korun měsíčně. Pořizovací cena terminálu přijímajícího karty je 8135,74 Kč a 592,90 korun měsíčně.

Kalkulačka představuje jednoduché tlačítkové řešení a podle Hroudové je o ni největší zájem. A to nejen díky snadnému a intuitivnímu ovládání. Jedná se tedy o jednoduché přenosné tlačítkové zařízení připojené k internetu, které pořídíte za 4470,95 Kč a měsíčně za něj zaplatíte 235,95 korun.

Nabídka T-Mobile
Zařízení Tiskárna Terminál Kalkulačka
Pořizovací cena 1 995,29 Kč 8 135,74 Kč 4 470,95 Kč
Internet v zařízení wifi nebo 48,40 korun měsíčně datová SIM v ceně licence
Měsíční paušál 187,55 Kč 592,90 Kč 235,95 Kč

U Vodafone si vybere každý

Ve Vodafonu sází především na variabilitu, takže si zákazník může zvolit ideální variantu balíčku a služeb. Aplikace pro chytré telefony a webový portál se nazývá ePokladna a je dostupná ve třech variantách – licencích: Vodafone ePokladna Mini, Vodafone ePokladna Standard a Vodafone ePokladna Komplet. Ke všem lze připojit tiskárnu nebo platební terminál a jejich součástí je kalkulačka pro rychlý výpočet celkové položky ke zdanění. ePokladny fungují i offline a data z nich se odešlou, až budete online, a navíc se údaje automaticky zálohují do cloudového úložiště. 

Software je možné nainstalovat do mobilních zařízení, která již vlastníte, nebo si je můžete pořídit právě u Vodafonu. K tomu si lze koupit například tiskárnu RONGTA RPP 200 za 3360 Kč, lehkou termální tiskárnu Bixolon R200Iii za 4977 Kč nebo termo kotouček 57/40 bez dutinky pro EET tiskárnu v ceně 220 Kč.  

Vodafone ePokladna Mini je licence, kde je možné zadat 8 oblíbených položek pro rychlý prodej, podporuje angličtinu a vietnamštinu a je možné k ní připojit tiskárnu nebo platební terminál. Tato varianta stojí 180 Kč s DPH měsíčně a momentálně jde o nejoblíbenější balíček. Ukázalo se, že základní řešení dostačuje valné většině podnikatelů a firem, doplňuje za Vodafone Czech Republic a.s, Veronika Exnerová, zástupkyně tiskové mluvčí. Do aplikace Vodafone ePokladna Standard můžete hromadně nahrát položky z počítače a v rychlém prodeji zobrazíte až 1000 oblíbených položek. Měsíčně za to zaplatíte 300 korun. 

Brand24

Vodafone ePokladna Komplet představuje pokročilé řešení, v rámci kterého můžete spravovat skladové zásoby, dodavatele nebo zpracovat inventuru. Zadávat můžete také akční ceny a slevy a oblíbených položek pro rychlý prodej je až 5 tisíc. Tento balíček vyjde na 420 Kč měsíčně. 

Nabídka Vodafone
Licence Vodafone ePokladna Mini Standard Komplet
Počet oblíbených položek pro rychlý prodej 8 1 000 5 000
Měsíční paušál s DPH 180 Kč 300 Kč 420 Kč

Jak jsme psali v úvodu, nejvíce zákazníků ohledně EET řešení měli operátoři v rámci spuštění první a druhé vlny. Nové zákazníky mají však i nyní, a to například z řad nových podnikatelů. Výjimkou nejsou ani zákazníci, kterým konkurenční dodavatel přestal poskytovat kvalitní zákaznický servis, říká Šaffek. Operátoři tedy musí neustále investovat do zlepšování produktů a služeb. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).