Hlavní navigace

Jaká je nejnižší věková hranice pro start byznysu? V ČR mohou podnikat i děti

8. 3. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Pokud to rodič povolí, může se potomek do podnikání pustit i před 18. rokem. Co dalšího krom povolení zákonného zástupce je k tomu třeba?

Jestliže se člověk rozhodne podnikat ještě před 18. rokem, je nutné, aby mu to alespoň jeden z rodičů posvětil. Přesně řešeno zákonný zástupce nezletilého. Pokud dá k podnikání souhlas, stává se nezletilý způsobilý k jednáním, která jsou s činností spojena. K platnosti souhlasu je ale nutné dodat také přivolení soudu.

Aby mohl nezletilý podnikat, musí mu být soudem přiznána svéprávnost. Žádost o přivolení soudu mohou podávat jak nezletilí, tak jejich rodiče. A to u soudu v místě bydliště nezletilého.

Mohlo by vás zaujmout: Je mu teprve 18 let a už úspěšně podniká. Tady je jeho příběh

Jak uvádí zákoník práce, nezletilý musí však dokázat, že je dostatečně vyspělý, je schopen se samostatně rozhodovat, má jasné představy o provozování živnosti nebo firmy. Proces u soudu je však v každém, jednotlivém případě individuální, proto nelze s přesností říct, jak bude proce probíhat.

Jestliže nezletilý soud přesvědčí o tom, že je schopen se sám živit, je schopen obstarat své záležitosti, a pokud dosáhl věku šestnácti let, soud návrhu vyhoví. Kladné soudní rozhodnutí nahrazuje dosažení osmnáctého roku věku jako zákonnou podmínku pro zahájení podnikání, kterou ve svém § 6 vyžaduje živnostenský zákon. 

Před 18. rokem života může pak požádat třeba o vydání podnikatelského oprávnění, založit si bankovní účet, pronajímat prostory k provozování své činnosti, spravovat majetek a finance firmy nebo provádět další úkony s podnikáním související.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).