Hlavní navigace

Jaké dotace mohou podnikatelé využít, aby ušetřili za energie? Máme velký přehled

3. 10. 2022
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Díky alternativním zdrojům energie mohou podnikatelé ušetřit na výdajích za provoz. Přinášíme přehled dotací a podpor, které lze využít na jejich pořízení.

U tepelných čerpadel jsou pořizovací náklady v řádu statisíců korun a podobné je to u fotovoltaiky. Už dříve jsme psali, že o dotace z programu Nová zelená úsporám mohou žádat developeři – podnikatelské subjekty a tyto peníze mohou použít právě například na pořízení tepelného čerpadla nebo fotovoltaických systémů.

Co se dozvíte v článku
  1. Podnikatelé stále mohou žádat o dotace na fotovoltaiku
  2. Fotovoltaiku podporuje také ministerstvo životního prostředí
  3. Výzva zaměřená na úspory energií
  4. Firmy mohou získat dotaci i na stavbu větrných elektráren
  5. Průmyslové podniky mohou modernizovat vytápění
  6. Využít lze i zvýhodněné úvěry

Podnikatelé stále mohou žádat o dotace na fotovoltaiku

Výzva na podporu fotovoltaických systémů s/bez akumulace měla původně běžet do konce června a zbývala v ní necelá miliarda. V květnu jsme informovali o tom, že ministerstvo na základě velkého zájmu podnikatelů navýšilo alokaci o jednu miliardu korun a prodloužilo termín podávání žádostí. Na konci srpna se rozhodlo, s ohledem na stávající energetickou situaci a možné budoucí krizové scénáře v odvětví, prodlužit příjem žádostí o podporu až do 30. listopadu 2022. Dodatečné nezbytné prostředky pro další podané žádosti budou realizovány v rámci finančních možností Národního plánu obnovy a iniciativy REPowerEU, kde připravujeme dodatečnou obálku ve výši až 2 mld. Kč. Zároveň tímto prodlužujeme termín pro dodání podkladů k ROPD ze 180 na 270 dní, uvádí dále ministerstvo. Jak je podrobněji uvedeno v tabulce, k 30. září 2023 bylo zatím přijato přes 4000 žádostí s dotacemi ve výši přes 6,9 milionu.

Počet žádostí Způsobilé výdaje Dotace
Aktivita A 3661 16 172 558 827 Kč 6 045,491 859 Kč
Aktivita B 391 2 431 158 898 Kč 928 148 872 Kč
Celkem 4052 18 603 717 725 Kč 6 973 640 731 Kč

Podporovanými aktivitami této výzvy je podpora fotovoltaických elektráren (FVE) na podnikatelských budovách včetně přístřešků (např. pro automobily, stavební techniku, skladování materiálu atp.) s instalovaným výkonem od 1kWp do 1 MWp včetně. Rozdělení je do dvou aktivit, kdy u aktivity A je žadatel vlastníkem nemovitosti nebo má v nájmu celou nemovitost. V případě aktivity B má žadatel v nájmu pouze část nemovitosti za účelem instalace FVE (např. střechy). Podpora na akumulaci elektrické energie může být poskytnuta pouze v případě, že akumulace je součástí investice do nové FVE a slouží výhradně pro potřeby optimalizace využití vyrobené elektrické energie.

Příjemcem podpory je fyzická nebo právnická osoba, která má přidělené IČ či obdobné identifikační číslo jiného státu a je oprávněna k podnikání. Míra podpory na fotovoltaickou elektrárnu je 35 % a na akumulaci 50 % (v případě Prahy 45 %) pro všechny podniky bez ohledu na jejich velikost z celkových způsobilých výdajů projektu.

Fotovoltaiku podporuje také ministerstvo životního prostředí

Ministerstvo životního prostředí také vyhlásilo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR dvě výzvy podle podmínek programu Modernizačního fondu, které se týkají fotovoltaiky. První z nich – Výzva RES+ č. 1/2022 – Fotovoltaické elektrárny do 1 MWp – je určena na podporu výstavby malých FV elektráren s instalovaným výkonem do 1 MWp (včetně). Výše příspěvku je maximálně 50 % z celkových výdajů projektu a celkový objem prostředků je 1,5 miliardy Kč. Žádosti je možné podávat do 15. března 2023 s tím, že realizace podpořených projektů je nejpozději do 2 let od vydání rozhodnutí. Druhá Výzva RES+ č. 2/2022 – Fotovoltaické elektrárny nad 1 MWp se zaměřuje na podporu výstavby velkých FV elektráren s instalovaným výkonem nad 1 MWp. Výše příspěvku je také 50 % z celkových výdajů projektu a příjem žádostí končí 31. října 2022.

Obě výzvy jsou určeny stávajícím nebo budoucím držitelům licence pro podnikání v energetických odvětvích (výroba elektřiny) a společenství pro obnovitelné zdroje. V obou případech jsou podporovány samostatné projekty FVE s jedním předávacím místem do distribuční nebo přenosové soustavy a sdružené projekty FVE, které zahrnují více dílčích projektů s více než jedním předávacím místem do DS/PS. Instalovaný výkon sdruženého projektu je dán součtem instalovaných výkonů jednotlivých dílčích FVE. Společně s poskytovanou podporou na instalaci FVE mohou být dále podpořeny systémy bateriové akumulace vyrobené elektřiny a systémy výroby vodíku elektrolýzou vody.

Tepelné čerpadlo ušetří malému obchodu až 80 tisíc korun ročně na elektřině Přečtěte si také:

Tepelné čerpadlo ušetří malému obchodu až 80 tisíc korun ročně na elektřině

Výzva zaměřená na úspory energií

Ministerstvo průmyslu a obchodu je řídicím orgánem Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Zprostředkujícím subjektem je pak Agentura pro podnikání a inovace (API), která v průběhu září zahájila příjem žádostí o dotace v pěti výzvách. Kromě Úspory energií jde o Aplikace, Inovace, Proof of Concept a Inovační vouchery pro ochranu duševního vlastnictví. Ve výzvě na úspory energie je pro žadatele připraveno celkem 10 miliard korun.

Cílem výzvy nazvané Úspory energie – výzva I je plnění energeticko-klimatických cílů ve smyslu snížení úrovně konečné spotřeby energie ČR a naplnění cílů ve vztahu k renovacím a výstavbě budov. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 500 tisíc korun a maximálně do výše 200 mil. Kč s tím, že míra podpory je 35 až 65 % celkových způsobilých výdajů. Žádat mohou malé a střední podniky a velké podniky, a to až do 30. listopadu 2023.

Název výzvy Cílová skupina Výše podpory Míra podpory Alokace Konec příjmu žádostí
Úspory energie – výzva I Malé, střední a velké podniky 500 tisíc – 200 milionů Kč 35–65 % 10 mld. Kč 30. 11. 2023

Mezi podporované aktivity patří:

  • využívání obnovitelných zdrojů energie (tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy, instalace akumulátorů)
  • modernizace rozvodů elektřiny, plynu, tepla, chladu a stlačeného vzduchu
  • využití odpadní energie
  • akumulace všech forem energie
  • efektivnější osvětlení
  • snížení energetické náročnosti budov (zateplení budovy, větrání a rekuperace, MaR)
  • vegetační střechy
  • modernizace výrobních a technologických procesů

Firmy mohou získat dotaci i na stavbu větrných elektráren

Ze stejného dotačního programu je výzva Obnovitelné zdroje energie – větrné elektrárny, která je také určena pro malé, střední a velké podniky. Podporu lze získat pouze na výstavbu větrných elektráren, a to v míře 50–80 % celkových způsobilých výdajů, tedy na jeden projekt je možné získat minimálně 500 tisíc Kč a maximálně 15 milionů EUR. Jednou z podmínek této dotace je, že žadatel musí nejpozději v době podání žádosti o platbu za poslední etapu předložit licenci na výrobu elektrické energie, kterou uděluje Energetický regulační úřad, a průměrná doba ročního využití instalovaného výkonu za dobu prvních 5 let provozu splňuje minimálně hodnotu 15 %. To je hodnota zohledňující volatilitu větrných podmínek v období 20 let předpokládané doby životnosti a odpovídá době ročního využití maximálního instalovaného výkonu ve výši cca 1300 hodin.

Průmyslové podniky mohou modernizovat vytápění

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo výzvu na podporu modernizace distribuce tepla v systémech dálkového vytápění v průmyslu z Národního plánu obnovy. Především pro průmyslové podniky je alokováno 1,66 miliardy korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost. Žádat tedy mohou malé a střední podniky, velké podniky a veřejný sektor včetně podnikatelských subjektů s majetkovou účastí (až do výše 100 %) obcí, měst, krajů a státu, a to až do 5. května 2023.

Podporovanými aktivitami jsou:

  • a) Modernizace a rekonstrukce stávajících soustav zásobování tepelnou energií včetně předávacích stanic s cílem maximálního dosažení úspor primární energie, případně využití tepla z vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla nebo obnovitelných zdrojů nebo odpadního tepla z průmyslových procesů.
  • b) Rozvoj a propojování stávajících soustav zásobování tepelnou energií včetně předávacích stanic s cílem dosažení úspor primární energie (tj. konkrétně výstavba nových rozvodů v rámci stávající SZTE – výstavba nových větví, ale i propojování stávajících větví).
  • c) Instalace a modernizace technologických zařízení souvisejících s distribucí tepelné energie včetně měření a regulace v soustavách zásobování tepelnou energií (např. řídicí a zabezpečovací systémy a systémy přenosu dat).

Míra podpory vychází z celkových způsobilých výdajů a je ve výši 50 % s tím, že maximální výše celkových způsobilých výdajů projektu bude vyčíslena na základě maximální měrné investice ve výši 15 000 Kč/úsporu primární energie v GJ. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 2 miliony korun a maximálně do výše 500 mil. Kč, ale současně maximálně do výše 20 mil. EUR.

Využít lze i zvýhodněné úvěry

Národní rozvojová banka nabízí zvýhodněné úvěry v programu Úspory energie. Ty napomáhají podnikatelům financovat projekty, jejichž cílem je právě úspora energie s tím, že projekty mohou být realizovány kdekoliv na území ČR kromě hlavního města Prahy a musí být spolufinancovány komerčním úvěrem smluvního partnera NRB. Program je financován z ESI fondů v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Program úspory energie je určen pro malé, střední a velké podnikatele, kteří působí v oblastech zemědělství, zpracovatelský průmysl a stavebnictví, maloobchod a velkoobchod, doprava a skladování, cestovní ruch a stravování, energetika a další činnosti. Výše úvěru je 500 tisíc až 60 milionů korun s tím, že bezúročný úvěr je poskytován až do výše 90 % způsobilých výdajů projektu (u projektů do 3 milionů korun). Doba splatnosti je pak 10 let. 

Úvěr je možné využít na:

  • snížení energetické náročnosti podnikatelských budov (zateplení, výměna oken či dveří, rekuperace a další stavební práce směřující k úsporám energií)
  • modernizaci rozvodů elektřiny, plynu a tepla v budovách
  • modernizaci či výměnu stávajících zařízení (např. kotle) na výrobu energie pro vlastní potřebu
  • instalaci kogeneračních jednotek
  • pořízení a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vlastní potřebu (biomasa, solární systémy, tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy)
  • modernizaci či výměnu zastaralého osvětlení budov a průmyslových areálů za moderní a efektivní systémy
  • zavedení systémů měření a regulace energie
  • využití odpadního tepla z výrobních procesů
  • nahrazení energeticky náročných výrobních strojů (včetně mobilních, např. stavebních strojů a techniky) a zařízení úspornějších technologií
  • akumulaci elektrické energie

Příjemci podpory může být společně se zvýhodněným úvěrem poskytnut finanční příspěvek na pořízení energetického posudku. Maximální výše finančního příspěvku je 80 % způsobilých výdajů, ne však více než 250 tisíc korun.

Název programu Výše úvěru Výše úvěru v procentech Doba splatnosti Odklad splátek Úroky a poplatky Finanční příspěvek na posudek Finanční příspěvek na úhradu úroku
Úspory energie 500 tis.-60 mil. Kč až 70, resp. 90 % až 10 let 4 roky 0 Kč až 250 tisíc Kč až 4 miliony Kř

Doplňkem k programu Úspory energie je program ENERG zaměřený pouze na projekty realizované na území hlavního města Prahy. Je financován z národních zdrojů a je určen pro malé, střední i velké podnikatele.

skoleni_15_4

Úvěr je možné použít na:

  • zateplení budov určených k podnikání a výměně oken, dveří, rekuperaci tepla apod.
  • rekonstrukci rozvodů elektřiny a plynu souvisejících se snížením energetické náročnosti budovy
  • výměnu klimatizace za energeticky účinnější
  • osvětlení budov a průmyslových areálů
  • modernizaci zařízení na výrobu energie pro vlastní spotřebu
  • instalaci výrobny energie z obnovitelných zdrojů a tepelných čerpadel, pokud jsou realizována společně s dalšími opatřeními

Také s tímto úvěrem je poskytnut finanční příspěvek na vyhodnocení dosažitelných úspor energie projektu, případně i na pořízení technické dokumentace a navíc je zde poskytnut finanční příspěvek za dosažení výsledků realizace projektu, a to ve výši 7 % vyčerpané částky zvýhodněného úvěru.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).