Hlavní navigace

Jaké firmy mají sportovci? Berdych a Čech elektrárny, Štybar organizuje garáže

14. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: si.robi, podle licence: CC BY-SA 2.0
Řada úspěšných českých sportovců myslí už na zadní vrátka a vlastní či spoluvlastní různé firmy. Zmapovali jsme podnikání Berdycha, Čecha, Štybara a spol.

Do podnikání a investování do firem se pouští i slavní čeští sportovci. Zatímco někteří slaví úspěchy jak na sportovních kolbištích, tak ve světě byznysu, jiní v podnikání tvrdě narazili a z peněz, které sportem vydělali, jim prakticky nezbylo nic. Zmapovali jsme podnikatelské aktivity některých tuzemských sportovních hvězd v Česku.

Čech a Berdych věří solárním elektrárnám

Ilustrační obrázek.
Autor: si.robi, podle licence: CC BY-SA 2.0

Berdych kromě tenisu spoluvlastní solární elektrárnu.

Přibližně před půl rokem rozvířila mediální vody zpráva, že fotbalový brankář Petr Čech získal podíl v cyklistické firmě ČS MTB Team. Společnost se zaměřuje na sportovní marketing a pořádání firemních závodů, mimo jiné též pořádá projekt závodů horských kol pro širokou veřejnost Kolo pro život. Její tržby dosahují několika desítek milionů korun. Petr Čech v současnosti vlastní asi desetinu společnosti.

Firma ČS MTB Team však není jediná Čechova podnikatelská aktivita. Už od roku 2010 má více než 50% podíl ve společnosti TIEMPON, která nepřímo vlastní jednu z řady solárních elektráren v průmyslové zóně u Chomutova.

V roce 2011 zainvestoval do solární energie také nejlepší český tenista současnosti Tomáš Berdych. Je majitel 49% podílu ve společnosti FVE Lužany, která provozuje stejnojmennou solární elektrárnu na Královéhradecku. Stejně jako Čech má i Berdych své podnikatelské portfolio širší a vlastní ještě polovinu firmy X Production, což je digitální agentura a hudební vydavatelství.

Ondřej Bank zatím slaví úspěch jako Vagus

Zatímco Petr Čech zamířil se svými penězi do cyklistiky, Zdeněk Štybar, jeden z nejlepších českých cyklistů současnosti, se rozhodl věnovat jiným podnikatelským aktivitám. Od roku 2012 vlastní penzion v rodném Stříbře v západních Čechách. A podobně jako jeho sportovní kolegové má i Štybar další podnikatelský projekt. Vlastní polovinu firmy GLADIATOR CZ, která poskytuje komplexní řešení pro organizování skladových prostor a garáží.

Petr Čech a Zdeněk Štybar investovali své peníze mimo svůj sport, hokejista Jaromír Jágr zůstal věrný lednímu hokeji. Společně s městem Kladno vlastní místní hokejový klub, ve kterém sám vyrůstal. Sám Jágr má většinový 70% podíl.

Podnikání se nějaký ten pátek věnuje i nejlepší český sjezdový lyžař poslední dekády Ondřej Bank. Sportovní smolař, který se celou kariéru potýká s různými zraněními, se před časem vrhl na podnikání a jeho značce lyžařského vybavení Vagus se zatím daří. Už více než 5 let navíc Bank spoluvlastní penzion Na Rozcestí v obci Dolní Morava.

Vlastní firmu má i běžkař Lukáš Bauer, který se pomalu a jistě loučí s kariérou. Jedná se o společnost Bezva běžky CZ, která v sobě spojuje 4 projekty. Jde o Školu běžeckého lyžování Lukáše Bauera, závodní servis a závodní/hobby team a rovněž také e-shop s běžkařským vybavením.

Dvěma brankářům z Nagana se v podnikání nedaří

Zatím se všem výše zmíněným sportovcům v podnikání celkem daří. Jako memento jim ale mohou sloužit neveselé podnikatelské příběhy několika jejich slavných předchůdců. Držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy Pavel Nedvěd utopil desítky milionů korun v dřevařské firmě Mafloor, která zkrachovala. Bankrotem skončila i společnost Dominator hokejového brankáře Dominika Haška, která vyráběla sportovní oblečení. Podle svých slov do firmy investoval takřka 100 milionů korun. Navzdory ztrátě ale Hašek na podnikání nezanevřel a v roce 2012 spoluzaložil firmu DM Life, která vyrábí a prodává nealkoholický nápoj Smarty. Nutno ale podotknout, že ani se Smarty zatím Hašek žádné úspěchy neslaví a firma je pořád v červených číslech.

Zatímco Dominik Hašek by vzhledem k výdělkům finančně přežil bez větších problémů i krach své druhé společnosti, jeho brankářského kolegu z Nagana Romana Čechmánka poslalo podnikání do kolen. Přestože během své kariéry vydělal okolo 250 milionů korun, nyní skončil v dluzích. Podnikatelský vaz mu zlomil projekt minipivovaru. Server iDnes.cz dokonce před měsícem uvedl, že věřitelé už prodávají pohledávky za Čechmánkem pod cenou, aby dosáhli alespoň na část prostředků.

Daně x

Změlík – symbol podnikatelského úspěchu

Samozřejmě se ale v podnikání i řada sportovců prosadila. Například fotbalista Ladislav Vízek, který už několik let úspěšně provozuje svou vlastní hospodu Kozlovna. Slavný desetibojař Robert Změlík. Firma olympijského šampiona z Barcelony se zabývá osobním prodejem potravinových doplňků, cílevědomý a pracovitý rodák z Prostějova provozuje i hotel. Tento podnikatel však od sportu neodešel úplně, neboť je manažerem sportovního centra dalšího slavného českého desetibojaře Romana Šebrleho a vlastní i sázkovou kancelář, doplnil před časem v článku Matouš Šíma. 

Čtěte více: Sportovci podnikají. Je slavné jméno zárukou úspěchu na poli byznysu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).