Hlavní navigace

Jaké hrozí pokuty, když nepodáte včas přiznání a nedoplatíte daně?

20. 3. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Termín pro podání přiznání a případný doplatek daně z příjmů se již blíží. Kdo však své povinnosti ve lhůtě nesplní, nemusí se hned obávat sankcí.

Pokuty totiž začínají nabíhat až několikátý den po vypršení termínu, a pokud jejich výše nepřekročí 200 korun, tak se nepředepíší.

Bez rizika pokut se lze s přiznáním o několik dní opozdit

Termínem pro OSVČ, které nevyužívají služeb daňového poradce, je 1. duben. Vzhledem k tomu, že letos tento den připadá na neděli a pondělí je navíc Velikonoční pondělí, mohou OSVČ podávat přiznání až do úterý 3. dubna. Kdo využívá služeb daňového poradce, má na podání přiznání 3 měsíce navíc. Za den podání se bere den, kdy OSVČ odevzdá přiznání na finančním úřadě, poště či ho odešle prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky.

Pokud přiznání nestihnete podat včas, nemusíte se hned obávat, že dostanete pokutu. Podle daňového řádu totiž začíná nabíhat penále až od 6. dne a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše. Bez rizika sankcí tak lze přiznání podat ještě 10. dubna.

Kdo má zpřístupněnou datovou schránku, měl by též pamatovat na to, že musí vybraná podání (včetně přiznání) odevzdávat výhradně elektronicky. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta 2000 Kč.

Brand24

Také s doplacením se můžete opozdit

Co se týče doplatku daní, základní lhůta je stejná. Jedná se o 3. duben (případně o 2. červenec, pokud jde o podnikatele s daňovým poradcem). Také s doplatkem se lze o několik dní opozdit, protože úroky z prodlení začínají nabíhat až pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Nejpozději v pondělí 9. dubna (úterý 10. července) by tak měl mít finanční úřad doplatek daně na svém účtu.

Kdo nezaplatí daň ani do pěti dnů, začne mu nabíhat úrok z prodlení. Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů, platné pro první den příslušného kalendářního pololetí. V současné době tak činí 14,50 %. Úrok z prodlení se nepředepíše a podnikatel ho nemusí zaplatit, pokud souhrnná výše úroku nepřesáhne u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období nebo za jeden kalendářní rok u jednorázových daní částku 200 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).