Hlavní navigace

Jaké platby evidovat? Nezáleží, co je na faktuře, ale jak je platba provedena

10. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
S příchodem května odstartují zbylé 2 vlny EET. Ministerstvo financí vydává informační leták. Odpovídá na otázky kolem evidence tržeb a vyvrací pochybnosti.

Se startem května se evidence tržeb dotne dalších 300 podnikatelů. Tato povinnost je spojena s celou řadou povinností, které musí splnit. Více v článku EET se dotkne dalších 300 tisíc podnikatelů. Jaké povinnosti mají?

Server Podnikatel.cz o evidenci tržeb a spuštění zbylých vln informuje průběžně. K dispozici je i průvodce: 

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Na všechny otázky ohledně EET odpovídá teď aktuálně také informační leták, který pro podnikatele připravilo Ministerstvo financí ČR.

Odpovídá nejen na základní otázky k evidenci tržeb, jako proč tržby evidovat nebo jak postupovat, pokud se evidence nezdařila, ale upřesňuje taky některé nepřesnosti a vyvrací pochybnosti. Jako například u dotazu, které tržby evidovat a jak postupovat, pokud je na faktuře odlišná forma platby od té, která byla provedena ve skutečnosti. 

Jaké tržby evidovat? 

Elektronické evidenci tržeb podléhají všechny platby v hotovosti včetně plateb šeky, směnkami, dárkovými kartami, poukázkami či stravenkami a jiným obdobným způsobem. Naopak, evidenci tržeb nepodléhají platby převodem z účtu na účet, platební kartou, inkasem, složenkou či vkladem hotovosti na účet.

Při poskytnutí zboží či služeb na fakturu platí jednoduché pravidlo. Nezáleží na tom, jaká forma platby je uvedena na faktuře, důležité je, jakým způsobem byla tato platba fakticky provedena. Pokud došlo k hotovostní úhradě, musí být tato platba zaslána do evidence tržeb, uvádí se v informačním letáku. 

Co dalšího přinesl server Podnikatel.cz v uplynulém týdnu? 

K 1. lednu 2020 se po dlouhé době dočkala zásadní novely vyhláška o FKSP. Přinášíme souhrn nových i upravených zaměstnaneckých benefitů. Novela vyhlášky o fondu kulturních i sociálních potřeb se dotýká i podnikatelů

Sjednání zkušební doby má svá pravidla i záludnostiJejich nedodržení či přehlédnutí se může vymstít. Zaměstnanci i zaměstnavateli. Zpětně se bohužel napravit nedají. 

Podnikatelé už mohou žádat o zvláštní papírový režim EET. Připravili jsme velký souhrn všeho potřebného k zvláštnímu režimu, a to včetně formulářů ke stažení. Vše, co potřebujete vědět o zvláštním (offline) režimu EET, včetně formulářů

Ministerstvo průmyslu a obchodu oprášilo plán na rozdání platebních terminálů pro drobné podnikatele. Rok by byly zdarma. Stát chce dát drobným podnikatelům platební terminály, rok by byly zdarma

Až 50 milionů korun pokuty za dvojí kvalitu potravin. Podle představ vlády však mají být sankcionováni i prodejci. Další rána pro venkov? Za dvojí kvalitu potravin mají být pokutováni i prodejci

skoleni_15_4

Účtenková loterie má za sebou už 27. slosování. Zájem o ni je zjevně kolísavý, spíš se zdá, že nabídla příležitost pro filuty, kteří si rádi hrají. Účtenkovka nabízí šanci pro vykuky. Má smysl za ni utrácet 86 milionů ročně?

Asociace malých a středních podniků a živnostníků se ohrazuje vůči slovům ministryně na adresu živnostníků. Na důchod mají stejný nárok jako zaměstnanci. Platíte si jako OSVČ jen minimální zálohy? Sebereme vám důchod, plánuje Maláčová

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).