Hlavní navigace

Jaké povinnosti má zaměstnavatel, když jde zaměstnankyně na mateřskou?

29. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou a následně pokračovala rodičovskou. Jaké má zaměstnavatel povinnosti? Účetní radí účetním v diskuzích na BusinessCenter.

Přehled daňových povinností v nadcházejícím týdnu tradičně přinášíme v BusinessCenter Bulletinu.

Daňový kalendář v nadcházejícím týdnu 1. prosince – 8. prosince

  • Dne 2. prosince je splatnost 2. splátky daně z nemovitých věcí (všichni poplatníci s daní vyšší než 5000 Kč)
  • Dne 2. prosince je odvod daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za říjen 2019

Vzory šablon

Stáhněte si interaktivní šablonu ve formátu Microsoft Excel (XLS) k přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí.

Využijte šablonu pro vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických nebo právnických osob.

Pracovat můžete také s formulářem k podání přiznání k dani z přidané hodnoty, jako je například Kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty s možností exportu do XML pro rok 2019

skoleni_15_4

Podobu a funkčnost šablony si můžete snadno ověřit v její omezené verzi zdarma. Data se nikam neodesílají, zůstávají pouze ve vašem počítači.

Veškeré šablony jsou připraveny ve formátu Microsoft Office. Stoprocentní funkčnost je garantována od verze 2007 na platformě Windows. 

TOP témata tohoto týdne na našem diskusním fóru:

  • Jak je to s povinnostmi zaměstnavatele při nástupu zaměstnankyně na mateřskou a rodičovskou dovolenou?
  • Zaměstnanci pracují na 12hodinové směny. Vyrovnávací období je jednou za 26. týdnů a mají měsíční mzdu 30 000 Kč. Přesčas oproti fondu za toto období činil 26 hodin a průměr na náhrady je 211,261 Kč. Jak jim zaplatit tento přesčas? 
  • Firma zaplatila vyšší měsíční zálohu na elektřinu a přeplatek byl vrácen dodavatelem na účet. Jakým způsobem mají zaúčtovat tuto částku, která je včetně DPH?
  • Výrobní firma u některých výrobků musí využít kooperace, tedy dát je na dílčí úpravu jiné firmě. Jak účtovat tyto náklady?
  • Je platná výpověď daná zaměstnankyni v době trvání pracovní neschopnosti?
  • K 31. 12. 2019 jí končí pracovní smlouva na dobu určitou. Musí oznámit zaměstnavateli, že nebude ze své strany prodlužovat pracovní smlouvu? A jak je to v takovém případě se zápočtovým listem?
  • Jak je to s vyplácením odstupného zaměstnancům? Odvody na ZP, OSSZ se neprovádí a zdaňuje se samostatně, nebo se navyšuje superhrubá mzda? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).