Hlavní navigace

Jaké slevy si můžete uplatnit v daňovém přiznání? Tady je stručný přehled

22. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministerstvo financí připravuje změny ve výpočtu daní i nové daňové zákony, i kvůli tomu se výše slev zatím nezměnila. Změnily se ale podmínky jejich uplatnění.

V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování za rok 2017 lze uplatnit hned několik slev a zvýhodnění.

Vše se odvíjí podle § 35ba a § 35c zákona o daních z příjmů. Zde je základní výčet slev:

  • Základní sleva na poplatníka
  • Sleva na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti (roční sleva)
  • Sleva z titulu pobírání invalidního důchodu
  • Sleva držitele průkazu ZTP/P
  • Sleva pro studenta
  • Sleva za umístění dítěte (roční sleva)
  • Sleva na evidenci tržeb (pouze v daňovém přiznání)
  • Daňové zvýhodnění na vyživované dítě

Základní sleva na poplatníka činí 24 840 korun. Na slevu mají nárok všichni poplatníci (podnikatelé, zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské atd.), kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné roční výši, a to i v situaci, kdy výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců.

Sleva na manžela (manželku) činí stejně jako v případě základní slevy 24 840 korun za rok. Pokud má manžel/manželka status zdravotního postižení ZTP/P, zvyšuje se sleva na dvojnásobek.

Základní sleva na invaliditu (sleva prvního a druhého stupně invalidního důchodu) činí 2520 korun, rozšířená sleva na invaliditu (invalidní důchod třetího stupně) činí 5040 korun.

Zvláštní slevu na dani si mohou uplatnit osoby, které mají status zdravotního postižení ZTP/P. Její výše činí 1/12 částky 16 140 korun za každý měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky.

Čtěte také: 7 chyb, které OSVČ dělají ve slevách na dani a v daňovém zvýhodnění na dítě

Poplatník, který se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, může, a to až do dovršení věku 26 let, případně do 28 let věku u prezenční formy doktorského studia na vysoké škole, využít slevu na studium ve výši 4020 korun.

Slevu za umístnění dítěte lze uplatnit maximálně ve výši minimální mzdy platné k prvnímu dni daného zdaňovacího období na každé dítě ve společně hospodařící domácnosti. Pro rok 2017 se jedná o částku 11 000 korun

skoleni_15_4

Výše slevy na evidenci tržeb činí 5000 korunSlevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu. 

Výše daňového zvýhodnění na vyživované dítě ve společně hospodařící domácnosti je pro rok 2017 13 404 korun ročně, u druhého vyživovaného dítěte ve společně hospodařící domácnosti 19 404 korun ročně a u třetího a dalšího vyživovaného dítěte ve společně hospodařící domácnosti 24 204 korun ročně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).