Hlavní navigace

Jaké změny přinesla novela zákona o ochranných známkách?

21. 5. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jedním z hlavních cílů novely zákona je zjednodušit a sblížit zápis a správu ochranných známek v celé Evropské unii. Jaké novinky novela přináší?

Od 1. ledna 2019 nabyla účinnosti dlouho očekávaná novela zákona č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, v platném znění (dále jen „zákon o ochranných známkách“).

Ta do českého právního řádu transponuje evropskou směrnici, jejímž hlavním cílem je vytvoření funkčního vnitřního trhu a zvýšení konkurenceschopnosti evropských firem (zejména pak malých a středních podnikatelů), prostřednictvím jednoduššího získávání a vyšší ochrany ochranných známek v rámci Evropské unie. 

skoleni_15_4

Novela zákona by tak měla podpořit postupnou harmonizaci práva členských států EU v dané oblasti a přispět ke smývání rozdílů v národních zákonných úpravách týkajících se ochranných známek, čímž by mělo dojít k posílení právní jistoty vlastníků ochranných známek na vnitřním trhu EU. To však zdaleka nejsou všechny důležité změny, které nám novela zákona přinesla.

Podle důvodové zprávy je jedním z hlavních cílů novely zákona zjednodušit a sblížit zápis a správu ochranných známek v celé Evropské unii. Má-li se však zápis a správa ochranných známek napříč Evropskou unií zjednodušit, je nezbytné sjednotit nejen ustanovení hmotného práva, ale také procesní předpisy. Přijetím novely zákona tak došlo nejen k modernizaci systému ochranných známek jako celku, ale i k důležitému pokroku v harmonizačním procesu a přiblížení legislativní úpravy ochranných známek na úrovni jednotlivých členských států s ochranou poskytovanou na úrovni celé EU. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).