Hlavní navigace

Jaké změny v DPH nám přinesl rok 2021 a co nás čeká v roce 2022?

17. 1. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Každý rok prochází většina daňových zákonů velkými změnami. To platí i pro zákon o DPH. Jaké hlavní změny nám rok 2021 přinesl a co nás čeká v roce 2022?

V zákoně o DPH došlo v průběhu roku 2021 hned k několika změnám. Některé změny byly do zákona zakomponovány v návaznosti na probíhající pandemii, některé změny naopak pandemie nevyvolala. Jaké změny nám rok 2021 přinesl a kde je potřeba si dát pozor? 

Co se dozvíte v článku
  1. Osvobození nájmů od 1. 1. 2021
  2. Prominutí DPH u energií
  3. Prodej zboží na dálku 
  4. Zvláštní režim jednoho správního místa (OSS)
  5. Režim cestovní služby od 1. 1. 2022

Osvobození nájmů od 1. 1. 2021

Právní úpravu nájmu nemovitých věcí najdeme v zákoně o dani z přidané hodnoty mezi osvobozenými plněními. Dle zákona o DPH je tak nájem nemovité věci osvobozen od daně bez nároku na odpočet daně. Existují ale výjimky, na které se osvobození nevztahuje.

Mezi osvobozené plnění bez nároku na odpočet daně nelze zahrnout:

  • Krátkodobý nájem
  • Poskytování ubytovacích služeb
  • Nájem prostor a míst pro parkování vozidel
  • Nájem bezpečnostních schránek
  • Nájem strojů nebo jiných upevněných zařízení

Zatímco do 31. 12. 2020 se mohl plátce rozhodnout, zda u nájmu nemovité věci jinému plátci pro uskutečňování jeho ekonomické činnosti uplatní daň na výstupu, od 1. 1. 2021 se již v některých případech rozhodovat nemůže.

Od 1. 1. 2021 se i nadále může plátce rozhodnout, že uplatní u nájmu nemovité věci daň na výstupu, nicméně to neplatí pro všechny nájmy. Od 1. 1. 2021 tak není možné podrobit zdanění nájem:

  • Stavby rodinného domu
  • Obytného prostoru
  • Jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru
  • Stavby, v níž je alespoň 60 % podlahové plochy této stavby nebo její části tvořena obytným prostorem (pokud je tato část pronajímána)
  • Pozemku, jehož součástí je stavba rodinného domu, obytný prostor nebo stavba
  • Práva stavby, jehož součástí je stavba rodinného domu

Za stavbu rodinného domu je potom považována stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a tato stavba je k těmto účelům určena. Využití stavby musí být i takto zapsáno v katastru nemovitostí. Pokud bude předmětem nájmu taková stavba, bude od 1. 1. 2021 vždy osvobozena od daně bez nároku na odpočet daně. 

Definice obytného prostoru je naopak stanovena zákonem o dani z přidané hodnoty, kdy se za obytný prostor považuje byt nebo jiný soubor místností, které svým stavebním a technickým uspořádáním a vybavením odpovídají požadavkům na trvalé bydlení. Pokud tedy bude předmětem nájmu od 1. 1. 2021 obytný prostor (byt), bude tento nájem osvobozen od daně bez nároku na odpočet daně – dojde k naplnění podmínky určení pro trvalé bydlení. Pokud by v obytném prostoru byl například ateliér a byl by tento obytný prostor i takto evidován v katastru nemovitostí, nebude se jednat o obytný prostor.

Prominutí DPH u energií

Prominutí DPH bylo uděleno na základě nárůstu cen energií a týkalo se dodání plynu a elektřiny, co slouží pro výrobu tepla a pohon motorů.

Pro měsíce listopad a prosinec 2021 tak platilo prominutí DPH u dodání elektřiny a plynu. Prominutí DPH se týká těch plnění, u kterých byla povinnost odvést DPH v listopadu a prosinci 2021 – tj. z přijatých úplat (zálohy) anebo tam, kde došlo k uskutečnění zdanitelného plnění. 

Ačkoli byl předložen vládě návrh, aby se prominutí DPH u dodání elektřiny a plynu vztahovalo na celé období roku 2022, nebylo tomuto návrhu vyhověno, a tak je od ledna 2022 dodání elektřiny a plynu opět zatíženo sazbou DPH ve výši 21 %.

Prodej zboží na dálku 

Pokud plátce DPH realizuje obchody se soukromými osobami z jiného členského státu (osoby nepovinné k dani), realizuje tzv. prodej zboží na dálku. V případě prodeje zboží na dálku je za místo plnění podle zákona o DPH považováno takové místo, kde se zboží nachází v době odeslání anebo začátku přepravy. V případě, že se jedná o tuzemský obchod a zboží je odesíláno z tuzemska, je za místo plnění považováno tuzemsko.

Podnikatelé si ale musí dát pozor na hodnotu prodaného zboží na dálku. V návaznosti na změnu směrnice EU byly v rámci novely zákona o DPH od 1. 10. 2021 zrušeny limity pro jednotlivé členské státy a nahradil je nový limit, který je pro všechny členské státy stejný. Nový limit je nyní 10 000 EUR, přičemž se překročení limitu posuzuje v rámci kalendářního roku. Pokud je limit překročen, musí se plátce zaregistrovat v daném státu jako plátce daně z přidané hodnoty. Novela směrnice ale z důvodu administrativní náročnosti reagovala zavedením jednoho správního místa (tzv. OSS). 

Zvláštní režim jednoho správního místa (OSS)

Režim jednoho správního místa mohou využít prodejci zboží na dálku, kteří prodávají zboží zákazníkům do EU, poskytovatelé služeb zákazníkům v EU a provozovatelé elektronického rozhraní. 

Režim OSS je tak zjednodušením pro správu daně z přidané hodnoty. Zavedením režimu OSS tak došlo ke zjednodušení a snížení administrativy při zajištění plnění daňových povinností pro dodavatele u vybraných služeb. Pokud podnikatelé využijí režim jednoho správního místa, podávají jedno daňové přiznání za zdaňovací období namísto několika ve všech členských státech. 

Pokud tedy provozuje český podnikatel e-shop, kde dodává zboží konečným spotřebitelům na Slovensko, do Polska a například Německa, a dojde u něj k překročení limitu, může se zaregistrovat k režimu jednoho správního místa v České republice, kde daň také odvede. Správcem daně režimu jednoho správního místa je určen Finanční úřad pro Jihomoravský kraj s územním pracovištěm v Brně. 

Brand24

Režim cestovní služby od 1. 1. 2022

Právní úpravy zvláštního režimu cestovní služby byly vtěleny do zákona o DPH novelou, a to s účinností od 1. ledna 2022. Právní změny se tak týkají:

  • Zrušení stanovení základu daně u poskytnuté cestovní služby souhrnně za zdaňovací období.
  • Zavedení uplatňování DPH z přijatých záloh na cestovní službu.
  • Úpravy osvobození od daně u letecké přepravy poskytnuté v rámci Evropské unie, pokud je tato služba poskytnuta zároveň ve třetí zemi.

Do konce roku 2021 tak mohl plátce v režimu cestovní služby stanovit přirážku jako rozdíl mezi celkovou částkou, kterou obdržel jako úplatu za poskytnuté cestovní služby a celkovou částkou, kterou poskytovatel cestovní služby vynaložil za nákup služeb cestovního ruchu, a to v rámci celého zdaňovacího období. Od 1. 1. 2021 již nelze přirážku stanovit souhrnně, ale zvlášť za každou poskytnutou cestovní službu.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).