Hlavní navigace

Jakých zaměstnanců a provozů se dotkne víkendová změna času?

25. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

O víkendu se opět mění čas a ručičky se tak v neděli ve 3 hodiny ráno posunou zpět o hodinu. Změna času se dotkne podniků a zaměstnanců, kteří pracují v noci.

Standardně tak ovlivní pracovníky ve směnných provozech v továrnách, na čerpacích stanicích, lékaře či pohotovostní složky.

Změny se dotknou hlavně dopravy

Tradičně se změna času dotkne také dopravy a řidičů. Jak upozornily České dráhy (ČD), kvůli změně času bude šest nočních dálkových vlaků uprostřed noci hodinu čekat na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Změna se podle ČD dotkne také regionálních vlaků v pražské aglomeraci. Vlaky tzv. „nočního pražského rozjezdu“, tedy vlaky, které ve 2:30 ráno odjíždějí z pražského hlavního nádraží do všech důležitých směrů (do Kolína přes Český Brod i Nymburk, Berouna přes Rudnou u Prahy i Řevnice, do Kralup nad Vltavou, Mělníka, Kladna, Benešova u Prahy a Čerčan přes Vrané nad Vltavou), budou z metropole odjíždět ve 2:30 už podle nového času. Změna času ovlivní i autodopravce, řidiči totiž kvůli změně času musí pohlídat odpočinky mezi jednotlivými směnami a povinné přestávky.

Prodloužení dne o hodinu se dotkne i MHD, například Dopravní podnik Ostrava zruší jeden noční spoj. Stejně tak se zachovají v Ústí nad Labem, kdy jedna z linek pojede jen dle letního času. Ve Zlíně a v Otrokovicích zase některé spoje tedy pojedou dvakrát, jiné podnik vynechá. Podobně se zachová i Dopravní podnik města Brna. V Praze by pak všechny noční tramvajové linky a většina nočních autobusových linek měly jet podle pravidelných jízdních řádů.

Čtěte také: Blíží se přechod na letní čas. Víte, jak odměnit zaměstnance po kratší směně?

skoleni_15_4

Hodina navíc kvůli času není přesčas

Podzimní posun času každopádně znamená pro dotčené zaměstnance o hodinu delší směnu. Nařízení vlády č. 363/2016 Sb., o zavedení letního času v letech 2017 až 2021 pak stanovuje, že zaměstnanci pracující v nočních směnách se stanovenou týdenní pracovní dobou na 40 hodin týdně při změně času odpracují 39, nebo naopak 41 hodin. Kratší pracovní směnu nemusí tito zaměstnanci napracovat, při delší pracovní době naopak nejde o práci přesčas. Mzdové důsledky změny času se projeví se odlišně podle toho, zda jsou zaměstnanci odměňováni měsíční nebo hodinovou mzdou.

Podrobný článek k odměňování při změně času přineseme ve středu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).