Hlavní navigace

Názor k článku Jančura: Taxíky Tick Tack mi ukázaly fungování socialismu a kapitalismu v praxi od ViR - Pokud má Jančurův podnik 3x větší obrat (předpokládejme,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 7. 2015 12:50

    ViR

    Pokud má Jančurův podnik 3x větší obrat (předpokládejme, že je tím míněno 3x větší tržby), a je plácem DPH, což určitě je, tak DPH, zaplacená Jančurou, bude zkrátka 3x vyšší.

    A je jedno, zda to Jančura vybral prostřednictvím svých zaměstnanců od jednotlivých cestujících, nebo od nájemců vozidel jako nájemné. A to bez ohledu na to, zda jednotlivý taxikáři plátci jsou, či nejsou. Pravda, pokud jsou, může být Jančurv odvod DPH teoreticky nižší, neb si tím pádem Jančura může odečíst nějakou daň na vstupu. Ale zase si to nemohou odečíst ti taxikáři-plátci, pokud poskytují službu neplátcům.

    Jinak zrovna u provozování taxíků, pokud je to náležitě řešeno operativním leasingem (pronájmem) vozidel jednotlivým živnostníkům s vlastní koncesí, bych zrovna o švarcsystému moc nehovořil. Taxislužba není fabrika s uzavřeným navazujícím procesem, ale individuálně (primárně jednotlivcem - řidičem) poskytovaná služba ve veřejném prostoru. Čili její poskytování byť i pronajatým automobilem ve vlastní režii nájemce je "košer".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).