Hlavní navigace

Je možné po podání přehledu, kde vyšly vysoké zálohy, požádat o jejich snížení?

18. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Za jakým podmínek a kdy je možné po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ zažádat o snížení záloh na zdravotní pojištění?

Ve druhém pololetí loňského roku, tedy 2019, výrazně poklesly osobě samostatně činné příjmy. Na základě v únoru podaného přehledu o příjmech výdajích mu však pro rok 2020 vyšly vysoké zálohy. Může požádat zdravotní pojišťovnu o snížení? 

Snížení záloh na zdravotní pojištění

O snížení záloh je v souladu se zákonem č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění možné žádat až po třech měsících od začátku kalendářního roku.

Zdravotní pojišťovna na žádost OSVČ poměrně sníží výši zálohy na pojistné v případě, že je příjem (po odpočtu výdajů), který připadá v průměru na 1 kalendářní měsíc v období od 1. ledna kalendářního roku do konce kalendářního měsíce předcházejícího podání žádosti, nejméně však v období 3 po sobě jdoucích měsíců, nejméně o jednu třetinu nižší než příjem připadající v průměru na 1 kalendářní měsíc v předcházejícím roce, v němž alespoň po část měsíce byla
vykonávána samostatná výdělečná činnost,
vysvětluje Všeobecná zdravotní pojišťovna

Snížení lze provést na dobu nejdéle do konce kalendářního měsíce, který předchází měsíci, v němž byl nebo měl být podán další přehled. 

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Žádost o snížení zálohy v tomto konkrétním případě není možné podat v únoru a březnu (a samozřejmě ji nelze podat ani v lednu), protože v těchto měsících není splněna podmínka období, ve kterém se sleduje dosažený příjem po odpočtu výdajů, tzn. období od 1. ledna kalendářního roku do konce kalendářního měsíce předcházejícího podání žádosti, nejméně však období 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců.

Čtěte také: Odpočty u pojistného na zdravotní pojištění: O co jde a koho se týkají?

Kdy je možné o snížení záloh žádat? 

O snížení zálohy na pojistné lze požádat až v dubnu, a to na základě aktuálních příjmů. Na žádosti o snížení zálohy je třeba porovnat příjmy po odpočtu výdajů dosažených v období leden až březen letošního roku s příjmy dosaženými v roce předchozím. Budou-li příjmy po odpočtu výdajů připadající na 1 kalendářní měsíc letošního roku alespoň o jednu třetinu nižší, sníží se výše zálohy na pojistné až do měsíce předcházejícího měsíci podání dalšího přehledu, tj. maximálně do dubna
příštího roku (u OSVČ, které mají daňového poradce, do července). 

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Jestliže by byl přehled opět podán v únoru, je možné snížené zálohy platit jen do ledna; v únoru pak už je nutné začít platit zálohy ve výši vypočtené v tomto novém přehledu.

skoleni_15_4

Čtěte také: Konec třech formulářů? Místo přehledů a přiznání k dani z příjmů paušální daň

Připomínáme, že OSVČ, za které neplatí zároveň pojistné stát, musí dodržet minimální vyměřovací základ. To znamená, že musí platit zálohy ve výši vypočtené z minimálního vyměřovacího základu, i když jim v žádosti o snížení záloh vyjde při výpočtu záloha menší.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).