Hlavní navigace

Je možné pro podnikání používat studentský účet?

23. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Studentů, kteří si při studiu přivydělávají podnikáním, přibývá. Mohou využít slevy na dani z titulu přípravy na povolání a nemusí platit minimální zálohy na pojistné. Lákavé je i použití zvýhodněných studentských účtů.

Peněžní ústavy se snaží „podchytit“ klienty, kteří jim budou v budoucnu přinášet zisky. Přichází tak s nabídkou výhodných dětských a studentských kont. Zvýhodněné účty nabízejí nejen dětem svých stávajících klientů, ale prostřednictvím reklamy i široké veřejnosti. Děti se tak mohou při uzavření účtu těšit například na plyšové hračky, studenti na účty osvobozené od poplatků, kontokorent nebo platební karty zdarma. Tím pravým motivačním faktorem by však měla být kvalita nabízeného produktu a dostupnost peněžního ústavu.

V čem spočívá výhoda studentských účtů?

Jak už samotné označení účtu napovídá, jsou určeny studentům, a to podle nabídky jednotlivých bank od 15 let do 30 let. Účet lze založit na základě potvrzení o studiu s minimálním vkladem od 100 Kč do 300 Kč. Některé banky vyžadují potvrzení o studiu každoročně, jiné naopak jen při dosažení 20 nebo 26 let. Výhodou je ve většině peněžních ústavů vedení účtu a zasílání výpisů zdarma. Možné je rovněž sjednání kontokorentu nebo úvěru. Úvěry se poskytují na vzdělávání, ale také například na nákup notebooku. Výše poskytnutého úvěru nebo kontokorentu se může lišit podle typu navštěvované školy a dokonce podle ročníku studia. Studenti středních škol a studenti prvních ročníků vyšších nebo vysokých škol dosáhnou na nižší hranici kontokorentu než vysokoškoláci vyšších ročníků. Čtěte více: Student nebo podnikatel? Oboje lze s úspěchem spojit!

A právě tyto zvýhodněné studentské účty lákají k použití při případné podnikatelské činnosti studenta. Zajímalo nás, jestli je tento postup v souladu se zákonem o daních z příjmů. Podle MARTINY ŘEHÁKOVÉ vedoucí sekretariátu a tiskové mluvčí Finančního ředitelství v Hradci Králové se případné výhody studentského účtu týkají vztahu s bankou. Záleží na smluvních podmínkách banky, zda je tento typ účtu využitelný i pro podnikatelské účely. Z hlediska daňového se tento účet neliší od ostatních, úrokové příjmy plynoucí z vkladů na tomto účtu podléhají dani z příjmů dle ustanovení § 8 zákona o dani z příjmů, dodala Řeháková.

Příjmy dle § 8 zákona o daních z příjmů jsou příjmy z kapitálového majetku. Za ty to příjmy lze označit veškeré příjmy plynoucí fyzickým osobám z umístění peněžních prostředků do bank, spořitelen, ale i mezi občany. Patří sem například výnosy z cenných papírů, vkladů do podnikání, úroky z půjček a z prostředků podnikatele na běžném účtu.

Pokud se jedná o vklady na běžných účtech, které nejsou používány k podnikání, pak úrok zdaňuje přímo příslušný peněžní ústav. Naopak úroky z podnikatelských běžných účtů peněžní ústavy nesráží. Povinností podnikatele je zahrnout úroky mezi příjmy do svého daňového přiznání. Uvádí se v přiznání samostatně, i když o nich běžně podnikatelé v účetnictví účtují. Čtete více: Podnikáte jako student? Máme pár tipů z diskuze

Student, který se rozhodne studentský účet k podnikání využívat, by měl k úrokům připočítat bankou sraženou 15% daň a úroky zdanit znovu, tentokrát ve svém daňovém přiznání. To ovšem pouze v případě, že podmínky banky využití studentského účtu k podnikání umožňují. Čtete více: Podnikání studentů 

Používáte studentský účet k podnikání?

A co na to samotné peněžní ústavy?

Komerční banka nabízí konto G2, které je určeno mladým lidem od 15 do 19 let včetně a studentům od 20 do 30 let (pokud jsou studenty řádného studia). Podle MICHALA TEUBNERA, který je Communication Specialist Komerční banky, ho nelze obecně používat pro podnikatelské aktivity. Za 99 Kč měsíčně zde podnikatel pořídí balíček Efekt Start obsahující korunový běžný účet s měsíčními elektronickými výpisy, platební kartu Dynamic s doplňkovými službami pro motoristy a jedním výběrem měsíčně zdarma z bankomatů KB. Dále telefonní nebo internetové bankovnictví, 5 odchozích transakcí měsíčně prostřednictvím zvolené služby přímého bankovnictví a 5 příchozích transakcí měsíčně zdarma.

Komerční banka tedy podle Michala Teubnera podnikání se studentským účtem nedoporučuje. Jak je tomu v GE Money, nám odpověděl mluvčí banky MILAN KŘÍŽ: Účet Genius Student není určen pro podnikatelské účely. Pro podnikatele máme zajímavou nabídku SME účtů, které plně odpovídají jejich potřebám. Za jeden nízký měsíční paušál nabízí GE Money podnikatelům například všechny elektronické transakce v rámci ČR zdarma, vedení 2 debetních platebních karet a karty pro bezpečné nakupování na internetu zdarma. Navíc všechny výběry z GEMB bankomatů zdarma, odměnu za platby kartou a další výhody.

Brand24

Česká spořitelna poskytuje studentské účty, a tedy i v současnosti nabízený Osobní účet, výhradně pro soukromé účely. K podnikatelským aktivitám by si tedy měl klient zřídit účet pro fyzické osoby podnikatele nebo pro právnické osoby, uvedla PAVLA LANGOVÁ z Tiskového centra ČS.

Ani jedna z námi oslovených bank neumožňuje využívat studentské účty k podnikání. Přesto je někteří studenti k podnikání používají. Oficiálně je ale k tomuto účelu zřejmě žádná banka nedoporučí. Pokud to však student s podnikáním myslí vážně a nejedná se o nahodilé příjmy, měl by zvážit založení podnikatelského účtu. Banka by totiž použití studentského účtu k podnikání mohla považovat za porušení smluvních podmínek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).