Hlavní navigace

Je na mateřské a přivydělává si prodejem na internetu. Musí platit pojistné?

19. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nakupuje a následně prodává, nebo jen přeprodává věci po svých dětech? Dvě odlišné situace, které rozhodují o povinnosti hradit zdravotní pojistné.

Během mateřské dovolené se hodí každá koruna. Není tedy výjimkou, že si maminky přivydělávají například tím, že prostřednictvím internetu přeprodávají věci po sobě nebo po svých dětech. Jak je to ale s odvodem zdravotního pojistného?  

Důležitým momentem je rozhodnutí, zda druh příjmů patří mezi příjmy ze samostatné výdělečné činnosti nebo jde o jinou možnost.

Nesmí jít o prodej za účelem zisku

Jestliže jde vyloženě o prodej věcí, například oblečení, které dříve nosily děti, a  nejedná se o cílený nákup a následný prodej za účelem zisku, není třeba řešit zálohy na pojištění. Jedná se o tzv. ostatní příjmy (§ 10 zákona o daních z příjmů) nebo o příjmy, které nejsou předmětem daně. Ty nepodléhají odvodu zdravotního pojištění. 

Čtěte také: Řádná dovolená čerpaná po mateřské v příkladech

Jestliže jde o druh příjmů ze samostatné výdělečné činnosti, tedy prodej na internetu za účelem zisku, pak je třeba plnit všechny povinnosti osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Zde nehraje roli, zda prodejce, v tomto případě maminka na mateřské dovolené, vlastní živnostenský list. 

Jde-li o příjem ze samostatné výdělečné činnosti (podle § 7 zákona o daních z příjmů), musí být maminka přihlášena u své zdravotní pojišťovny jako OSVČ a odvádět pojistné na zdravotní pojištění formou záloh na pojistné a doplatku pojistného.

Žena na mateřské (za kterou platí pojistné na zdravotní pojištění stát) sice jako OSVČ nehradí zálohy v zákonem stanovené minimální výši, ale musí hradit zálohy vypočtené podle skutečné výše svých příjmů dle přehledu o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné za předchozí rok, upřesnil Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.  Tyto zálohy mohou být nižší než stanovené minimum.

Brand24

Psali jsme: Právní otazníky kolem čerpání rodičovské dovolené

Pozor na to, že OSVČ musí také zdravotní pojišťovně vždy ohlásit změny údajů jako například změnu jména, příjmení, trvalého pobytu, rodného čísla, obchodního jména, sídla nebo místa podnikání, identifikačního čísla organizace a čísla bankovního účtu, je-li z něj placeno pojistné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).