Hlavní navigace

Je neoprávněné čerpání státních podpor během nouzového stavu trestný čin?

15. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jaké existují hrozby v případě neoprávněného čerpání státních podpor v době nouzového stavu a je možné tímto způsobem opravdu spáchat trestný čin?

V souvislosti se zhoršující se situací epidemie koronaviru byl opět vyhlášen nouzový stav, který jsme tu měli na jaře letošního roku. Opět přišla ekonomická opatření a namístě je opět podpořit ekonomiku formou kompenzačních programů, příspěvků a obdobných státních podpor. Znovu se tedy stává aktuální otázka, jaké existují hrozby v případě neoprávněného čerpání státních podpor v době nouzového stavu a zda lze tímto způsobem opravdu spáchat trestný čin.

Brand24

Trestný čin podvodu 

Odpověď na shora položenou otázku samozřejmě není tak jednoduchá a jednoznačná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Lze samozřejmě bez dalšího říci, že potenciální hrozba spáchání trestného činu při neoprávněném čerpání státní podpory během nouzového stavu existuje, záleží však na mnoha zásadních okolnostech, které by k tomu bylo nutné splnit. Jako například zda neoprávněné čerpání podpory bylo provedeno úmyslně nebo v jaké celkové výši byla podpora vyčerpána. V každém případě v daném ohledu přichází v úvahu především trestný čin podvodu a trestný čin krácení daně, na jejichž skutkové podstaty se v této souvislosti můžeme blíže podívat. Ještě předtím je však třeba upozornit na to, že trestní právo je prostředek určený k ochraně zákonem stanovených zájmů, k němuž by mělo být přistoupeno jen za předpokladu, že užití mírnějších právních prostředků ochrany (včetně např. odpovědnosti za přestupek) není dostatečné – jedná se tedy o prostředek jakési poslední instance neboli „ultima ratio“.

Trestného činu podvodu se podle ustanovení § 209 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku, v platném znění (dále jen „trestní zákoník“) dopustí ten, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, čímž může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci či jiné majetkové hodnoty. Nadto spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí (vč. nouzového stavu), může být potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let. U státních podpor, které byly v průběhu první vlny epidemie poskytovány podnikatelům nebo živnostníkům, se zpravidla jednalo o poskytování finančních prostředků na základě čestného prohlášení o splnění narychlo nastavených zákonných podmínek, eventuálně na základě předložení určitých podpůrných podkladů či dokumentů, jejichž pravdivost však stát nikterak nekontroloval a bylo tak velice jednoduché podporu získat i při faktickém nesplnění zákonných podmínek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).