Hlavní navigace

Je odsun EET pro podnikatele opravdová výhoda, nebo jen alibismus?

27. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Elektronická evidence tržeb bude nejspíše odsunuta až na rok 2023. Jedná se o jednu z úlevu podnikatelům v této době spojené s omezeními a opatřeními.

EET bylo pozastaveno už v březnu, a to do konce letošního roku. Poslanecká sněmovna však 23. října schválila vládní návrh na odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Vyslyšela tak podnikatele a asociace, které je zastupují. Stejně jako od března bude i nyní možné evidovat tržby dobrovolně.

K tomu přistoupilo několik podnikatelů už po oznámení prvního odsunu EET. V Dotykačce několik takových klientů mají, ale jsou to vyloženě ojedinělé případy. Je zajímavé sledovat podnikatele z první a druhé vlny. Ti mohli přestat evidovat a překvapilo nás, jak vysoké procento dál v evidenci pokračuje. Alespoň část svých tržeb eviduje 57 % našich zákazníků. Zjevně to pro ně není žádný problém, podotýká Petr Menclík, obchodní ředitel společnosti Dotykačka. Také většina stávajících uživatelů MARKEETY z první a druhé vlny si ponechala EET nastavené a tak dál dobrovolně odesílají tržby do systému EET.

Co na to podnikatelé?

Ministerstvo financí popisuje, že k odsunutí EET přistoupilo na základě zhodnocení nejaktuálnější zdravotní situace, výhledu ekonomického vývoje a také po konzultaci se všemi podnikatelskými svazy, asociacemi a komorami. Ministryně financí Alena Schillerová k tomu dodává, že hlavním cílem elektronické evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí, ale v tuto chvíli je prioritou samotná záchrana podnikání. 

Názory podnikatelů diskutujících ve facebookové skupině zaměřené na výměnu zkušeností ohledně elektronické evidence tržeb se různí. Například podle Martina je EET ta poslední věc, co by podnikatele trápila. Marek zase vzpomíná, že když se EET zaváděla, vláda tvrdila, že nikoho nijak nezatěžuje. Je to nesmysl, proč vypínat něco, co běží samo, doplňuje Jiří. K čemu to je, vypnutá EET? Licenci stejně platíme, tak ať to zruší úplně a tím nám ušetří další náklady, dodává Zuzana. 

Podle Fanyho je odsunutí alibismus a EET je zrušeno jen proto, aby podnikatelé nemohli dokázat, jak jim klesly tržby a chtít náhrady. Podobně to vidí i Rudolf, který doporučuje elektronickou evidenci tržeb nevypínat, protože podle EET se možná budou vypočítávat kompenzace. Kde jinde finančák uvidí pokles tržeb? ptá se. Petr se jej však dotazuje, jak pak finančnímu úřadu dokáže ten pokles tržeb v momentě, kdy to může legálně nezadávat. Jak pak dokážete, že jste poctivě zadal všechny platby? Třeba jste zadával každou třetí, abyste mohl vykázat 60% snížení tržeb. 

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

„Není důvod vypínat“

Spousta podnikatelů se rozhodla EET nevypínat a tržby tak evidovat na dobrovolné bázi. Jaromír EET nechává a alespoň má právě důkaz o poklesu tržeb. Taky nevypínám, nechám běžet, přidává se Paolo. Lenka jede dál jako předtím a stejně je na tom i Marcela, kterou pokračování EET nijak nezatěžuje. Jedu dál, vůbec mi EET nevadí, přiznává také Vašek.

Někteří EET nechávají běžet s tím, že nebudou muset nic řešit, až se evidování znovu spustí. Nevypínám, stálo mě to tolik peněz, a pokud to opět zapnou, nebudu znovu vše platit při spuštění, aspoň mám kontrolu u sebe a je to jednodušší i pro účetnictví, popisuje Jarka. Podobně nevypíná ani Pavel. Pak bych musel zase absolvovat všechno od začátku. A jestli to jednou zruší, budu jim to tam cpát pořád, doplňuje. Ani Zdenka nevypíná a až EET zase spustí, bude bez starostí. Lada zase nechce, aby musela volat technika a poté znovu řešit zapojení. Libor například nechává evidování žít vlastním životem, jen je nehlídá a nekontroluje. Já to nechám běžet. Akorát bych to pak zapomněl zapnout, a to by pak byla pokutička, podotýká Martin.

Někteří vypínají z principu

Jarmila potvrzuje, že má vypnuto, a to od začátku, kdy bylo odsunutí EET oznámeno. Mám vypnuto. Z principu. S EET od počátku principiálně nesouhlasím, popisuje Felix. Ivana evidování vypla, protože platí paušál a na jaře jí to dost pomohlo finančně. Takže zapisuju ručně, někdy ani není co. Zažádala jsem si o prázdniny, dodává. Michaela sice eviduje stále, ale na konci roku bude měnit IČ a na to evidenci zařizovat nebude. Až pokud to bude opět povinné, doplňuje. 

Brand24

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Rady berňáků jsou nejednotné

Podnikatelé ze třetí a čtvrté vlny měli původně povinnost začít evidovat tržby od května letošního roku. Vztahoval se na ně také první odklad do ledna 2021. Je hodně podnikatelů ze třetí a čtvrté vlny, kteří by teď měli běžet na úřad, shánět techniku, zaučovat personál. Na to není nejvhodnější doba, obhajuje odsun EET Zuzana. Martina třetí vlnu začala evidovat už koncem února a nyní podle ní není důvod něco vypínat, protože tím nic nezíská. Žanetě spadající do třetí vlny naopak na finančním úřadě řekli, ať EET vypne. Henriettě také ze třetí vlny na jiném finančním úřadu zase sdělili, že vypínat nemusí.

Menší radost z něj mají ti, kteří už EET začali řešit. EET odklad, a co ty krámy, co už jsme nakoupili: kasy atd, ty si vezmete zpět a výdaj v plné výši proplatíte? ptá se Lenka. Tak jo, tři roky budu mít doma poklad v podobě bločků zvláštního režimu, musela jsem si je vyzvednout…, svěřuje se Martina. Libor jí na to odpovídá, že je alespoň dostala zadarmo. Když zaváděla evidenci tržeb ČSSD, tenkrát tomu říkali fiskalizace, tak jsem musel za jeden A4 papír od MF ČR zaplatit 10 000 Kč, abych mohl dál pokračovat ve svém oboru. Pak to zrušili a 10 tisíc si nechali, popisuje své zkušenosti.

EET by se mělo...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).