Hlavní navigace

Je razítko pozůstatkem socialismu? Názory podnikatelů se různí

26. 7. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Používání razítek už několik let není povinné. Přesto je někteří vyžadují, další na ně nedají dopustit a jiní se zase obejdou úplně bez nich.

Marek se ve facebookové skupině zaměřené na výměnu zkušeností mezi podnikateli a živnostníky ptal, jak jsou na tom ostatní s používáním razítek, když nejsou už několik let potřeba. Zajímalo jej především, co podnikatelé a živnostníci dělají, když razítko někdo vyžaduje a trvá na něm. Dostalo se mu různých odpovědí, ale ukázalo se, že lidí, kteří s razítky stále pracují, je více.

Co se dozvíte v článku
  1. Někde to bez něj nešlo
  2. Zcela běžná věc
  3. Pro některé přežitek
  4. Podívejte se na další komentáře:
  5. Zjednodušení i nostalgie

Někde to bez něj nešlo

Martin se ptá, k čemu přesně nemají být razítka potřeba, a dále popisuje, že v případě faktury není potřeba ani razítko ani podpis na vydané faktuře už několik let. Přijaté faktury, které jdou do účetnictví, je pak třeba podepsat. Na dokumentech také nepotřebujete žádné vlastní razítko a jediný, kdo ho potřebuje, je notář a podobně, tedy kulaté razítko. Jediné, kde se razítko může hodit, na dokumenty, ať ručně nepíšete náležitosti, které musí daný doklad mít ze zákona. Ale nikde není řečeno, že to musí být razítko. Podnikám už hodně let a razítko jsem za tu dobu nikdy neměl a nepotřeboval, dodává. Marek mu odpovídá, že neustále vidí na smlouvách „razítko a podpis". Minulý týden se mi vrátil od jednoho úřadu dokument s tím, že tam není razítko a dnes mi to samé udělala jedna firma. Tak jsem se nad tím zamyslel, a proto se ptám i tady, jak to mají ostatní, doplňuje. Podle Jiřího je tento přístup pozůstatek „socíku“ a úřad by stálo za to jmenovat. Martin píše, že jde o neznalost jiných firem a u státní instituce je to horší.

Sám zná pár firem, které po dodavatelích chtějí razítko na faktuře, ale je to podle něj blbost a nemá to žádný význam. Dal by tam podpis, ale razítko ne. Když po vás budou chtít podpis krví, taky to můžou chtít, ale je to jen vaše dobrá vůle. Řeknu, že prostě razítko nemám a žádný zákon neříká, že ho musím mít. Jestli ho zaplatí, ať si ho nechají někde udělat a dají si ho tam. Nebo nějaké dětské a řeknu, že firma používá hvězdičku na razítku, popisuje s úsměvem. Také Michaela se přidává, že při uzavírání nových smluv s dodavateli po ní chtěli razítko. Ačkoliv jsem argumentovala, že ze zákona povinné není, tak bez razítka to nešlo. Smlouvy jsem uzavřít chtěla, tak mám i razítka. Občas je požadují i zákazníci. Razítka tu s námi byla, jsou a budou, shrnuje.

Helena odběrateli zaslala informace, že to není povinné, i s příslušným právním výkladem. Pavel doporučuje takovým společnostem slušně vzkázat, že razítka nikdy nebyla v žádném zákoně. Je to pozůstatek komunismu, myslí si. Brian také popisuje, že se razítka nemusí používat a je to maximálně opatření firem proti podvodům. Jarda upřesňuje, že razítko není nutné od roku 1992. Petrovi nestojí za to vysvětlovat, proč razítko nemá a být nemusí.Než bych to vysvětlil, stihnu 20 šteplů, říká. Podobně je na tom i Marek. Jestli je potřeba nebo není, nevím, ty tři stovky za razítko mě fakt nepoloží, uvádí.

Zcela běžná věc

Monika zažívá dnes a denně, že někde vyžadují razítko, například v bance, na poště, ve škole, a to i přesto, že není povinné. Proto ho tedy má a využívá. Michaela má maloobchod a téměř denně se najde někdo, kdo razítko chce. Tudíž také neměla problém jej pořídit, protože stojí pár korun a nezabije ji to. Zuzana nebo Petra razítko používají normálně pořád a každý den. Používám ho na faktury. Baví mě to. Razítko a podpis., svěřuje se Michaela.

Ve firmě Jiřího nechali udělat razítko a používají jej u smluv a důležitějších dokumentů. Vypadá to podle něj pěkně a je to spíše symbolika. Taková maličkost navíc, i když být nemusí, rozhodně vypadá dobře, když jsou třeba přelepené rohy smluv a oražené razítkem atd., doplňuje. Podobně to vidí Michal, který má razítko, protože to vypadá úředně a razítkuje letáky. Jarek razítko používá s tím, že u firmy má ve společenské smlouvě napsáno něco v duchu „k názvu společnosti připojí jednatel svůj podpis“. Pokud dokument firmu napsanou nemá, musí ji doplnit ručně, a tak je pohodlnější dát razítko a podpis. Razítko na fakturách je pasé. Nikdy to zákonná povinnost nebyla, je to tam spíš na efekt, dodává.

Pro některé přežitek

Petr podniká jako OSVČ od roku 2005 a razítko nemá a nikdy neměl. Nikdy nebyl žádný problém, ani na FÚ atd. Odběratelům faktury pouze podepisuji.  Nikdo neprotestuje, popisuje. A to ty faktury ani nemusíte podepisovat, podotýká Martin. Také Vladimír razítko nepoužívá a nestalo se mu, že by to někdo vyžadoval a trval na tom. Když po Jaroslavovi někdo chce razítko, tak mu jednoduše oznámí, že jej nemá, mít nebude a pak už ho nechtějí. Dále nabídnu možnost elektronické komunikace. Sdělím, že mám elektronický podpis a datovou schránku. Nějak se vždy dohodneme, vyjmenovává. Ani Vojtěch razítko v životě neměl a párkrát v životě asi vystavil fakturu na papíře, ale to bylo kdysi. V posledních 10 letech jsem jako živnostník určitě nevytvořil jediný dokument na papíře, nepočítám-li formuláře na úřadech. A vlastně daňové přiznání, to podávám elektronicky až poslední roky, přiznává.

Brand24

Podívejte se na další komentáře:

Zjednodušení i nostalgie

Podle Jiřího firemní razítko nemá velmi dlouho žádný právní význam a užití je jenom v tom, že při ručně psaných dokladech ušetří práci. Takto s ním pracuje mnoho podnikatelů. Mám ho jen, protože jsem líná někde vypisovat údaje, říká Iveta a podobně je na tom i Petr, podle kterého je razítko významným ulehčením, aby všechny údaje nemusel vypisovat ručně (pokud nevydává faktury elektronicky nebo s předtištěnými údaji). Miroslav zmiňuje, že razítko není povinné, ale asi nikoho nezruinuje a kolikrát dost usnadní situaci. Někdy jej vyžadují v bance, pošta bez něj nedá doporučené dopisy nikomu jinému než mě jako jednateli a asi nebudu pořád čekat na poštu, prostě mají na firmě razítko a můžou to převzít. Nechce se mi tisknout obálka, dám jako odesílatele razítko a mám to, popisuje.

Někteří jako Daniel mají razítko z nostalgie, protože ho chtěli nebo si je nechali vyrobit na začátku podnikání. Použiji ho tak 2× do roka, a to ještě tak, že jeho použití aktivně vyhledávám, dodává s úsměvem Daniel. Ani jsem nevěděla, že není razítko potřeba. Přišlo mi logické ho od začátku podnikání pořídit. Nestojí moc a já to své mám ráda, mám tam logo, jméno, IČO a tak ušetří i čas, píše Alena. Veronika má na vystavovaných fakturách oskenovaný otisk razítka a podpis. Razítko teď nedávno využila reálně asi poprvé, když chtěl kurýr orazit dodací list zahraničnímu dodavateli. Jinak ho nikdy nikdo nechtěl, ale na začátku podnikání jsem si ho hned „musela“ nechat udělat, doplňuje závěrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).