Hlavní navigace

Názory k článku Je tu první česká finta a návod, jak hospody mohou obejít #EET

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2016 10:52

    ViR

    No nevím, ale nějak mi není jasné, proč by snaha minimalizovat využití EET nutně znamenala krácení tržeb. Fakturace namísto hotovosti je zcela legální, ba naopak, dosud to bylo celkem jednoznačně tak, že faktury placené převodem byly evidované a příjmy dohledatelné, zatímco platbu v hotovosti (zejména od spotřebitelů) bylo (a stále bude) mnohdy možné jednoduše nepřiznat. Na tom se myslím moc nemění. A ty vouchery jsou sice úsměvné řešení, neboť je jen dočasné, ale na druhé straně pochopitelné.

    EET pro každý "povinný" podnik znamená především náklady, ale vzhledem k současné nevyzkoušenosti prakticky všeho, a vzhledem k drakonickým sankcím za chybu kohokoli (patrně i včetně chyb úředníků finanční správy, neb neunesete, jako ten poslední z posledních, důkazní břemeno, že problém je na straně státu), je to také nezanedbatelné riziko ztráty zdroje obživy, zejména v počátcích, než se s tím naučí "společnost" zacházet a žít. Takže i oddálení může mít svůj význam, třeba jen v tom, že po pár měsících bude jasnější, které HW a SW řešení je nejméně problémové a cenově přijatelné.

    Mimochodem, jen tak na okraj k těm nákladům - včera jsem si pročítal diskuzi k jednomu z nejlevnějších řešení "Malá Pokladna", koncipované jako "beztiskárnové", s alternativní možností evidovat platbu pomocí SMS. A z příspěvku podnikatelky, které i to nejlevnější řešení přišlo dost drahé, vyplynulo, že zaúčtování jedné položky ji vyjde při současném obratu a počtu položek (bez nákladů na internet) cca na 6,30 Kč. A pokud by neměla nyní zajištěno internetové připojení, což z příspěvku nebylo jasné, tak na hezkých 15,25 Kč. Jádro pudla samozřejmě tkví v nízkém počtu evidovaných položek za jednotku času, v poměru k fixním nákladům. Což je v mnoha případech realita malých obcí, či prostě "malopodnikání", kterou soudruzi na finančních úřadech buď nechápou, nebo chápat nechtějí.

    U mne by to bylo ještě podstatně horší, s náklady ve stokorunách na jednu orwellovskou zaevidovanou položku, neb mně zákazníci platili hotově tak 0,5 až 2x za rok. Takže posledních cca pět let to již řeším tak, že jim dám poštovní poukázku na zaslání peněz na účet a odečtu jim na faktuře poštovné z ceny. Je to pro mne snazší, než vést pokladnu kvůli pár tisícovkám hotovosti za rok.

    Takže já, až to na mou profesi někdy v r. 2018 dopadne (pokud to dopadne), se celkem jistě EET vyhnu "fintou" se službami na fakturu také, a to zejména proto, že je jinak již několik let neposkytuji.

    Jinak není samozřejmě vyloučeno, že časem do EET spadnou i tržby bezhotovostní (tedy placené převodem), protože některým oligarchickým skupinám, navázaným na státní správu, se prostě totální přehled o chování podniků a obyvatel jednoduše hodí. Jo jo, "Big Brother is watching you." Je to tady ;-)

  • 25. 10. 2016 11:15

    Jirka (neregistrovaný)

    Až se mně bude týkat EET tak to hodlám rovněž řešit fakturou. S blbostí typu EET bytostně nesouhlasím i když se mně týkat nebude (pokud to Babiš nějak nevylepší). I když základní myšlenka špatná není, ale přínos a zodpovědnost musí být oboustranná a ne že je vše na podnikatelích a prospěch z toho nemají žádný, jen vysoké náklady.
    Na žádného podnikatele se osobně nebudu zlobit, když na každou účtenku uvede položku s cenou za vystavení účtenky a zaevidování do EET. Alespoň si každý zákazník přečte o kolik se mu ta svačina zdraží díky našim úředníkům. A snad se zamyslí jestli by nebylo lepší jít k volbám a pořádně přemejšlet nad tím koho volí.

  • 3. 11. 2016 11:02

    Petr (neregistrovaný)

    "Jinak není samozřejmě vyloučeno, že časem do EET spadnou i tržby bezhotovostní (tedy placené převodem), protože některým oligarchickým skupinám, navázaným na státní správu, se prostě totální přehled o chování podniků a obyvatel jednoduše hodí. Jo jo, "Big Brother is watching you." Je to tady ;-)"

    Tržby bezhotovostní? Časem? Pod EET od příštího roku spadá platba kartou a platba přes Paypal v e-shopech. Příjde Vám v pátek v noci platba na PayPal účet, vy se vrátíte do firmy v pondělí ráno a už budete muset shánět půl milionu na pokutu.

  • 7. 11. 2016 10:46

    vmicho

    "či prostě "malopodnikání", kterou soudruzi na finančních úřadech buď nechápou, nebo chápat nechtějí."
    No nie je to prvý a žiaľ ani posledný krát, čo úradníci sú úplne mimo.
    Oni asi nikdy nepochopia, že drankanie peňazí od stánkarov je výstrel úplne vedľa. Tam proste peniaze nie sú. Už aspoň 20 rokov neplatí, že krčmár je pánom mesta.

  • 26. 10. 2016 0:15

    :) (neregistrovaný)

    To jako fakt někdo postaví mezi dveře maníka z jiné firmy, co bude příchozím prodávat poukázky? Jinak si neumím představit, že by pokryli VŠECHNY hosty, aby nikdo nechtěl platit přímo.

    To už je lepší pronajmout někomu kuchyň a na plac si od něj jednotlivé porce a pivka kupovat.

  • 26. 10. 2016 3:41

    ViR

    Nemyslím, že by mělo být cílem těch voucherů, zcela se vyhnout EET. Ale mohou být různé důvody k tomu, aby se část doposud hotovostních příjmů vykazovala jinak, třeba i jen dočasně.

    Přeci jen, i když se dnes tvrdí, že se po těch co jim prudce vzrostou tržby nepůjde, jisté to nikdy není.Z podstaty věci totiž politici i úředníci strašně lžou a daně se mohou i podle pomůcek doměřit tři roky zpětně :-).

    A jelikož prosinec je v hospodách něco jako žně, nebo-li, příjmy jsou abnormální, je asi přirozené přemýšlet třeba i jen nad tím, jak z nich alespoň pro EET (podle kterého se stejně daně neplatí, a jde jen o čistou neobolševickou šikamu) udělat příjmy průměrné a za delší časové období. třeba i proto, že prosincové (vyšší) tržby by mohly být zneužity jako politický protiživnostnický argument, že je EET úspěšné, neb se hned vykazje více tržeb, než je průměr...

    Takže tržby rozložíte do delší doby a změníte formu, tedy vydáte vouchery třeba na mikulášskou a silvestrovskou párty a prodáte je třeba přes cestovku na fakturu. (Což se stejně, jen tak mimochodem, dělalo i dříve.)

  • 26. 10. 2016 17:35

    :) (neregistrovaný)

    Tahle vláda přece žádné protiživnostnické jakoargumenty vůbec nepotřebuje, stačí, že AB sdělí světu svůj názor. Tak na co by se takhle složitě bojovalo jen proti zjištění, že za prosinec není 1/12 ročního obratu? Navíc DPH je měsíční, max. čtvrtletní, takže tam už nic neschováte.

  • 26. 10. 2016 9:45

    petr (neregistrovaný)

    26 let podnikám v pohostinství.Před 25 lety /na malém městě/ mě napadlo obejít živostníky ,těch pár firem a další,kteří ke mě chodili celkem pravidelně a nabídnout jim možnost stravování formou stravenek mou vydaných na menu ten den uvařené v nižší ceně,než obvykle.platba většinou fakturou.
    asi po roce u nás začali fungovat stravenkové firmy a větší část mých zákazníků přešla k nim.byznys jak pr....,já 6 % ze zisku,objednatel -firma-další %.u mě tehdy žádná %-jen daně pro fú.
    stále ještě mám ale firmy,které ode mne tyto mé stravenky berou,samo na fakturu.bez poplatku.
    nesmysl.že okrádám stát vystavováním fa pro lidi je zcela zřetelný.
    nebo nám to snad zakážou nějakou další vyhláškou navazující?
    TĚCH BYCHOM SE MĚLI VŠICHNI NEJVÍC OBÁVAT.TO BUDE TEPRVE TÓČO.KOLIK UŽ JICH MÁ ASI PAN BABIŠ V ZÁSUVCE.TĚŠTE SE.

  • 26. 10. 2016 10:37

    kolemjdouci (neregistrovaný)

    Divoka predstava, ze hospoda nezavede EET a bude to ucelove obchazet. To penale co dostane bude nasobne vyssi, nez kdyby si tech par drobnych utratili za terminal s pokladnou.
    Jinak fakturace firme, ze bude posilat sve zamestnance stravovat do konkretniho podniku je opravdu dobry napad, nez zivit vsechny ty "stravenkove" firmy a na ne nabalene dalsi.

    ...ale jo, kdo chce kam...

  • 26. 10. 2016 10:58

    Rdm (neregistrovaný)

    Bezhotovostní platby jsou dohledatelné a proto je tento způsob placení z EET vyloučen (z nelogického důvodu se toto netýká plateb kartou, když jde v podstatě o totéž), takže nedochází k obcházení/krácení daní, pouze dochází k obcházení platformy EET jako takové. Za to imho penále nikdo udělit nemůže.
    Spíše je otázka, jestli na tohle budou chtít přistoupit zákazníci, což myslím, že ne.

  • 26. 10. 2016 12:09

    Beda (neregistrovaný)

    Vše co bylo popsáno je bohužel pravda, FU má v současnosti takové možnosti, že se nám živnostníkům (od roku 1990) ani nezdá. Tak proč je nevyužívá ? Byl to od ministra politické šmé na získání bodů od méně chapajících občanům kteří mu to ve volbách vesele hází, v domnění že se jim zlepší životní úroveň hahaha. Jiný problém ale vidím v prohlášeních jakéhosi pana Havlíčka, který od samého začátku prohlašuje že zastupuje živnostníky, ale zatím úzce spolupracuje s ministrem financí na realizací EET a dalších nesmyslů. Pozor na něj, je to prý učitel na pražské VŠE, ale jako živnostníka ho nikdo neviděl...

  • 27. 10. 2016 5:12

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    V hospodě snadno poznáte kontrolu, protože se vymyká běžnému vzorci chování. Navíc stále hosty znáte taky. Takže prostor pro krácení tržeb je dost veliký i s EET. Vývoj bude takový, že tržby budou postupně klesat, jak se podniky budou adaptovat na EET. Lokálně příliš rozdíly nebudou, šizení bude korelovat s počty stálých hostů.

  • 27. 10. 2016 7:48

    petr (neregistrovaný)

    Jste na velkém omylu.Vynalézavost kontrolorů nezná meze./25 let restaurace/
    A co se týče sálých hostů,tak těm tedY vystavovat účtenky určitě budeme.Ti nás první udají.Nás mají všichni rádi.Zloděje

  • 28. 10. 2016 8:25

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    To vidíte příliš černě, přece můžete neoficiální účtenkovou loterii pořádat sami, pro štamgasty. Hlavní cena například uspořádání zabijačky pro rodinu či kamarády výherce, a pro účastníky co nevyhráli, ročně 1 den konzumace zdarma. Proč by daně měl prožrat státní aparát, když je mohou prožrat vaši zákazníci.

  • 7. 11. 2016 6:46

    J, Novák

    Mohu vás ujistit, že dlouho to takto praktikovat nebudete, protože zcela jistě se mezi těmi, co nevyhráli, najde někdo, kdo vás práskne. Plsouchejte, nebude ono lepší se do EET zapojit, než denně chodit do práce a nevědět dne ani hodiny, kdy si pro vás přijdou? Ale možná jsou lidé, kteří mají žaludek na tu druhou variantu, i když já osobně jsem přesvědčen, že většina těch, kteří tady dělají ramena, se do EET zapojí, i když i nadále budou tvrdit, že se tomu úspěšně vyhýbají svými "geniálními nápady".

  • 29. 10. 2016 0:39

    XXX (neregistrovaný)

    No od té doby, co v třeba jako revizoři v našem DP pracují (přivydělávají si) i důchodci nebo maminky s dětmi si už člověk při těch kontrolách nemůže být jistý, že tu kontrolu pozná. A že tento fízlovský stát bude kontrolovat ihned a "ostošest" je jisté. Se podívejte dneska - první svátek, kdy "chudinky" prodavačky měly být doma a ihned vyrazí ČOIka řešit takovou kravinu, jako kontrolu, zda je supermarket zavřený.
    Ale hlavně že šlo o to, aby lidé nešli o svátku do práce, stát má o ně takovou starost, že ihned vyšle jiné zaměstnance o svátku do práce. A Babiš opakovaně poslal kontrolu na ty podnikatele, kteří se odvážili veřejně říct něco proti EET - vždycky je to strašná náhoda, že tam kde kontrola nikdy nebyla, se objeví za týden dva po nějaké jeho kritice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).