Hlavní navigace

Jsou čeští podnikatelé Neználci nebo Všeználci?

15. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Obzor českých podnikatelů končí na státní hranici, dalo by se odvodit ze zájmu čtenářů o jednotlivá témata na serveru Podnikatel.cz. Podnikatelé jsou zkrátka praktici, u nichž hrají prim daně a živnostenský zákon.

Business server Podnikatel.cz si udělal statistiku čtenosti článků a zjistil zajímavou věc. České podnikatele minimálně zajímá Evropská unie a vše, co přesahuje kalný český rybníček kamsi do neznámého zahraničí. Export, evropské dotace a Evropa vůbec spolehlivě zmizí v propadlišti dějin serveru.

Recept na čtenářsky úspěšný článek by naopak zněl: Vem daň z příjmů fyzických osob, superhrubou mzdu, živnostenský zákon nebo zdravotní a sociální pojištění, vraž do toho ostřejší kořenící směsi, náplň prakticky zabal. Jako přílohu podávej lákavý titulek.

Nezajímám se o to, co mě nepálí

Na jedné tiskové konferenci o vzdělávání podnikatelů padl názor, že domácí malé podnikatele zajímá především takové vzdělávání, které zabírá malou výseč znalostí, objasňuje konkrétní věci z každodenní praxe podnikatele. Podobnou věc můžeme dedukovat ze statistik čtenosti – českým malým podnikatelům a živnostníkům poněkud chybí přesah nad rámec každodenních pracovních problémů a těch nejzákladnějších podnikatelských témat. Kolik zaplatím ze svého příjmu na daních státu a co můžu udělat, abych platil méně? Jak to bude od července se živnosťáky? Kolik zaplatím na sociálním a zdravotním pojištění? Případně: Mám vést daňovou evidenci nebo účetnictví? Jak na přiznání k dani z příjmů fyzických osob?

Podnikatel Neználek

Ale zpět k Evropské unii. Pokud je možné statistiku čtenosti považovat za dostatečně reprezentativní průzkum, můžeme odvodit:

Malí čeští podnikatelé a živnostníci se nezajímají o Evropskou unii, tudíž neznají a nechtějí znát možnosti, které jim přináší a neumějí a nechtějí je využít, a to včetně čerpání evropských peněz. Necítí se být Evropany. Stále na tom nejsou nijak skvěle s cizími jazyky, takže je od zbytku Evropy dělí jazyková propast. Zatímco třeba v Norsku (které sice není v Evropské unii, ale bezesporu je v Evropě), jak jsem měla nedávno možnost se přesvědčit, mluví plynně anglicky i pomocný personál v hotelu, v Česku se stále stává, že se anglicky (nebo spíše nijak jinak než česky) nedomluví ani jednatel firmy. Takže proč se potom zajímat o evropská témata?

Na druhou stranu a na okraj – z loňského průzkumu Evropané a jejich jazykové znalosti (který je k dispozici online na internetových stránkách Českého statistického úřadu) vyplývá, že celých 44 % obyvatel celé Evropské unie se nedomluví žádným jiným jazykem než mateřským. Je to ostuda nebo ne? Alespoň jedním cizím jazykem se domluví 56 % Evropanů, alespoň dvěma 28 % a alespoň třemi 11 % Evropanů. Je to potěšující statistika nebo ne? A vždyť i čeština je nakonec úředním jazykem Evropské unie.

Mohlo by to také znamenat, že jsou na tom čeští podnikatelé tak špatně, že v každodenní existenční krizi a při řešení závažných problémů nemají čas zajímat se o něco tak „vzdáleného”, jako je Evropská unie (pominu-li, že jsou její součástí). To ale neodpovídá nejnovějším údajům, které předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu a které ve formě Zprávy o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2007 schválila vláda – malé a střední podniky hrají v České republice důležitou roli a v loňském roce rostly.

Nebo jsou málo odvážní a dávají přednost domácí jistotě před zahraničním rizikem, bojí se cizojazyčné konkurence.

skoleni_15_4

Podnikatel Všeználek

Existuje i jiná možnost – čeští podnikatelé evropské prostředí perfektně znají a pohybují se v evropské tlačenici jako ryba ve vodě, jsou skutečně její aktivní (nejen „papírovou”) součástí. Proč se zdržovat čtením něčeho, co už dávno vím, dávno znám, říkají si možná.

Vivat!

Ale už dost spekulací. Starý živnostenský zákon je mrtev, ať žije živnostenský zá­kon!

Zajímá vás problematika Evropské unie?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).