Hlavní navigace

Jsou to zaměstnanci, kteří čím dál častěji kašlou na zákoník práce

10. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nízká nezaměstnanost a nedostatek pracovníků způsobily, že zákoník práce porušují stále častěji zaměstnanci.

Pracovníci mnohdy bez ohledu na závazky a případné sankční důsledky nenastoupí na směnu a začnou mnohdy bez podání výpovědi pracovat jinde. Kvůli vyčerpanému trhu práce bude letos tento jev zesilovat. Vyplynulo to ze šetření Hospodářské komory ČR (HK ČR).

Na zákoník práce začínají kašlat zaměstnanci

Zaměstnavatelé se čím dál tím více setkávají s tím, že jim zaměstnanci ze dne na den přestanou chodit do práce a bez podání výpovědi začnou pracovat jinde, čímž porušují zákoník práce. Ze šetření Hospodářské komory ČR vyplynulo, že třetina všech firem se v posledních měsících setkala s „predátorskými“ praktikami při lanaření jejich zaměstnanců. Podle jejich zkušeností nezřídka dochází k situaci, kdy náboráři před začátkem směn vytipovaným zaměstnancům nabízejí peníze na ruku, pokud hned půjdou pracovat jinam. Někteří zaměstnanci na to slyší a aniž by informovali svého současného zaměstnavatele a podali výpověď či respektovali výpovědní dobu, nastoupí u jiného zaměstnavatele. Řada zaměstnanců slyší na to, že nemusí pracovat na směny nebo do práce dojíždět, vysvětlil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Brand24

Predátorské praktiky přitom nepostihují pouze velké firmy, ale týkají se i malých a mikrofirem. Náboráři agresivně přetáhli alespoň jednoho zaměstnance každé páté mikrofirmě, každé třetí firmě s maximálně 50 zaměstnanci a u středních a velkých firem s tím mají zkušenost více než 4 firmy z 10. Nejvíce postižené jsou pak společnosti v průmyslových zónách.

Co se týče možností zaměstnavatelů se predátorským praktikám bránit, jsou značně omezené. Pro hrubé porušení kázně mohou zaměstnance propustit a případně žalovat. Propustit zaměstnance, který začal pracovat jinde, je „nošením dříví do lesa“. Žaloba zase chybějícího zaměstnance nenahradí, a proto zaměstnavatelé po takovém kroku takřka vůbec nesahají. Jak navíc ukazují prognózy, situace se bude zřejmě ještě zostřovat. Nezaměstnanost se dlouhodobě pohybuje pouze v nízkých jednotkách procent, firmy se potýkají s nedostatkem pracovníků a nic nenasvědčuje tomu, že by se něco mělo v blízké době na trhu práce změnit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).