Hlavní navigace

Jste na pracáku a zároveň na neschopence? I na vás může přijít kontrola

6. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Uchazeči o zaměstnání, kteří jsou evidováni na Úřadu práce ČR a zároveň jsou v dočasné neschopnosti, mohou očekávat kontroly.

Jen za první půlrok 2019 vyrazili zaměstnanci Úřadu práce ČR mezi nemocné uchazeče o zaměstnání po celé České republice na více než 125 tisíc kontrol. 

Cílem kontrol je zjistit, zda není porušován režim dočasné neschopnosti a zda uchazeči o zaměstnání neporušují daná pravidla, případně nezneužívají sociální dávky. Ke konci června 2019 evidoval Úřad práce ČR celkem 195 723 uchazečů o zaměstnání. S téměř 22 tis. z nich nemohl pracovat, protože nemuseli na základě potvrzení, které jim vystavil lékař, plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu.

Čtěte také: Kontrolu na neschopence smí poslat také zaměstnavatel. O co se může zajímat? 

Vzhledem k tomu, že jde o poměrně vysoký počet klientů, se kterými
v době jejich nemoci či po úraze nemůžeme pracovat a zprostředkovávat jim
vhodné zaměstnání, lze předpokládat, že mezi nimi mohou být i osoby, které daného institutu účelově zneužívají. Zhruba třetina z nich je v evidenci Úřadu
práce ČR déle než čtyři roky,
 potvrzuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Čtěte také: Kontroly na neschopence posílá ČSSZ namátkově

Někteří klienti v době, kdy s nimi úřad intenzivně pracoval formou zařazení do některé z řady aktivit, včetně konkrétních projektů, dokládají krátkodobou nemocnost. A právě na tyto případy se úředníci zaměřují nejvíce. 

Nejčastěji léčebný režim porušovali uchazeči o zaměstnání v Ústeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Režim porušili tím, že např. nebyli doma a neprokázali důvod své nepřítomnosti. 

Mohlo by vás zaujmout: Mýty a realita zrušení karenční doby od poloviny roku 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).