Hlavní navigace

Jste podnikatelka a neplatíte si nemocenskou? Na mateřskou rovnou zapomeňte

12. 11. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Stát na podnikatelky v zajištění finanční pomoci po porodu zapomíná. Pokud si aktivně samy neplatí nemocenské pojištění, neuvidí ani korunu.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (tzv. mateřskou) ženám samostatně výdělečně činným automaticky nevzniká.

K tomu, aby žena podnikatelka mohla pobírat mateřskou, si musí připlatit nemocenské pojištění, a to po dobu minimálně 270 dní během dvou let a 180 dní v posledním roce před datem nástupu na mateřskou.

Chcete mateřskou? Nesmíte v tu dobu dál podnikat

Nástup na mateřskou nastává dnem, který žena určí v období od počátku 8. týdne do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Pokud si tento den neurčí, nastává nástup počátkem 6. týdne před očekávaným dnem porodu. Jednou z podmínek nároku na mateřskou ale je, že nesmí být osobně vykonávána samostatná výdělečná činnost. Pobírání mateřské, respektive vznik nároku na zařazení do příslušné kategorie státních pojištěnců, je třeba pojišťovně oznámit, připomíná Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Čtěte také: Od roku 2018 je nejen vyšší rodičovský příspěvek. Co vše se změnilo, čtěte v článku Dagmar Kučerové

OSVČ také mohou zapomenout na rodičovskou dovolenou. To je terminologicky jiný pojem než rodičovský příspěvek. Zatímco rodičovská dovolená je omluvená překážka v práci na straně zaměstnance a týká se tedy pouze zaměstnanců, rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory. 

skoleni_15_4

Rodičovský příspěvek je něco jiného než rodičovská dovolená

Poskytuje se na žádost jednoho z rodičů a nemusí se nutně jednat o zaměstnance. Na tuto dávku státní sociální podpory mají nárok i rodiče bez vlastních příjmů a právě i osoby samostatně výdělečně činné.

Na rodičovský příspěvek má nárok rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do čtyř let. Pokud OSVČ měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství a dále jí bude bez přerušení vyplácen rodičovský příspěvek, nemusí tuto skutečnost zdravotní pojišťovně oznamovat, doplňuje Tichý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).