Hlavní navigace

Kalousek: Andrej Babiš se v posledních měsících ukázal jako totálně neschopný

22. 1. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Veronika Rejmanová, www.top09.cz, podle licence: Rights Managed
Je otcem superhrubé mzdy, kterou vláda Andreje Babiše letošním rokem zrušila. Hostem serveru Podnikatel.cz byl dnes již bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

Superhrubou mzdu nechal Miroslav Kalousek později zrušit a zavedl jedno inkasní místo. Na jeho realizaci ale podle jeho návrhu nedošlo, stejně jako na zrušení superhrubé mzdy. Než zákon nabyl účinnosti, nechala vláda Andreje Babiše Kalouskův návrh zrušit.

Superhrubá mzda skončila až letos, paradoxně na popud samotného Andreje Babiše. Toho Kalousek označuje po událostech v posledních měsících za absolutně neschopného a vyzývá budoucí vládu, aby obnovila důvěru občanů v akceschopnost vládních institucí. 

Pane Kalousku, vy už nejste poslancem. Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl pro ukončení své politické kariéry?

Poměrně dlouho jsem přemýšlel, že jak se budou blížit volby, tak přestanu vystupovat v Poslanecké sněmovně. A protože ta mediální Babišova převaha je obrovská a parlament je jedno z mála férových míst, kde mohou i opoziční poslanci formulovat své názory a postoje, tak je logické, že v kampani by je měli formulovat ti, kteří se budou ucházet o hlasy voličů. A to, jak je známo, já nejsem.

A v okamžiku, kdy pan prezident udělal velmi překvapivé rozhodnutí ohledně volební kampaně, tak bylo zřejmé, že moje dráha dvaadvacetiletého aktivního poslance končí. Mohl jsem samozřejmě tady ještě těch několik měsíců sedět, brát benefity, bylo by to asi velmi pohodlné, ale politicky by to nemělo žádný smysl. Vystupovat mají ti, kteří se uchází o hlasy voličů, takže jsem ten mandát ukončil.

Pojďme ale k ekonomickým tématům, protože ta jsou hlavní podstatou našeho rozhovoru. Se startem nového roku byla zrušena superhrubá mzda. Ta zde byla od roku 2008, kterou prosadila tehdejší vláda ODS. A v té době jste byl právě vy ministrem financí. Proč byla superhrubá mzda vůbec zavedena?

Vy jste řekl, že to prosadila ODS. Já nebyl členem ODS, ale předkládal jsem to já.

Ano, samozřejmě. Hovořil jsem však o vládě, jejíž jste byl členem.

Dobře, nebudeme si hrát na ega. Byla to vláda premiéra Mirka Topolánka, což je můj přítel a nejlepší premiér, který kdy byl v samostatné České republice.

Ten důvod byl velmi jednoduchý: on si málokdo pamatuje, že do té doby byly čtyři bolševické sazby. Všechny vlády předtím, které se vydávaly za pravicové, držely čtyři progresivní sazby. To znamená, měl jste nějakou výplatu, ale byl jste zdaňován ve čtyřech sazbách. Pochopitelně ty výplaty se posouvaly tak, jak rostly mzdy, ale ty sazby zůstávaly stejné. A míra zdaňování fyzických osob byla neuvěřitelná.

Jestli se dneska vytahuje dnešní vláda, že výrazně snížila daně, tak my jsme je tenkrát snížili víc. Protože zavedením jedné sazby ze superhrubé mzdy se snížila daň z příjmů fyzických osob zhruba o 80 miliard korun. To byl první velký průlom a k tomu druhému velkému průlomu mělo dojít u sociálního a zdravotního pojištění, které jsme chtěli převést na výplatní pásku zaměstnance. Aby ten zaměstnanec věděl, že jeho pracovní místo jeho zaměstnavatele stojí X korun a on musí víc než polovinu z toho X odvést státu. A aby se začal více zajímat o to, že tyhle odvody se mají snižovat. K tomu byla logickým mezikrokem daň ze superhrubé mzdy.

Pak se bohužel ukázalo, že to není možné dotáhnout do konce. Takže v roce 2012 byl opět schválen koncept, který předložil Miroslav Kalousek, už ne jako ministr financí za KDU-ČSL, ale ministr financí za TOP 09, kdy už nebyla daň ze superhrubé mzdy, ale byla daň z hrubé mzdy.

A do toho spadlo i jedno inkasní místo.

Ano, součástí toho zákona bylo i jedno inkasního místo, společný daňový základ, což je strašně důležité. Je šílený chaos v tom, že počítáme jiný základ ze zdravotního a sociálního pojištění. Díky jednomu inkasnímu místu by každý odvedl tři základní odvody, které nás trápí: daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění, v jednom balíku z jednoho základu na jedno místo. A stát už by si je rozdělil tak, jak si je rozdělit potřebuje. To bylo schváleno.

Ale zákon nikdy nenabyl účinnosti.

Jinými slovy tvrdím, že superhrubá mzda byla zrušena v roce 2012. Protože to však znamenalo obrovské technické přípravy, tak příslušný zákon musel mít dlouhou tzv. legisvakanci. To znamená, všichni se na to museli připravit. A než ten zákon nabyl účinnosti, tak ho současné vládní strany zrušily.

S vaničkou vylili i dítě, všechno bylo zrušeno, všechno se vrátilo zpátky. Vrátili jsme se zpátky k superhrubé mzdě, k velkému chaosu a od té doby pořád slibovali, že zruší superhrubou mzdu. A stal se z toho politický fetiš, který přestal respektovat, co je tím zásadním problémem. Že tím zásadním problémem jsou ty tři odvody dohromady. Jejich zjednodušení a jejich snížení. A bohužel tomuto fetiši podlehla i ODS, což je pro mě obrovské zklamání z hlediska odborné základny, protože jsem vždycky věřil, že ODS chápe, že ten problém jsou tři odvody najednou, nejen daň z příjmu fyzických osob.

Pane Kalousku, jak hodnotíte paušální daň, která umožňuje podnikatelům odvádět všechny tři odvody formou paušální daně jednou částkou, což se částečně podobá jednomu inkasnímu místu?

Promiňte, ale to jsou úplně jiné pojmy, úplně jiné režimy. Nemohu s vámi souhlasit. To je úplně něco jiného.

Jak to hodnotíte, pane Kalousku?

Tuto novinku jsem podporoval za podmínky, že bude dobrovolná, kdyby dobrovolná nebyla, tak to nemá smysl. Ale to se týká jenom poměrně nesmírně malé části podnikatelů, podnikatelů s obratem do milionu korun ročně.

Takže teď je tady nějaká paušální daň, kdy podnikatelé, kteří nejsou povinni odvádět DPH, se mohou přihlásit k paušální dani, kdy se mohou smířit s tím, že možná budou platit něco navíc, než by platit museli, ale výměnou za to nemusí účtovat. To je celkem férová nabídka, ale týká se to naprosto minimální části lidí.

Takže si myslíte, že paušální daň ztrácí na svém významu?

Ne, vůbec ne, já proti ní nic nemám. Ale docela chápu, že se k ní přihlásilo jen 50 tisíc lidí (ve skutečnosti se přihlásilo 70 tisíc podnikatelů, pozn. redakce), víc se čekat nedalo. Kolik podnikatelů má obrat nižší než milion ročně? A kolik podnikatelů z této části se rozhodne, že raději zaplatí o něco víc, než aby musela účtovat? Tak to je těch 50 tisíc. Víc jich asi nebude. To znamená, je to nástroj pro malou skupinu lidí, který absolutně není řešením daňového systému v České republice.

Nyní jedna nadnesená otázka: Pokud bychom vás označili za otce superhrubé mzdy a současnou ministryni financí Alenu Schillerovou za matku paušální daně, kdo je z vás lepší rodič?

Ano. Jsem otec návrhu, který zrušil čtyři bolševické progresivní sazby a zavedl jednu daň, pravda, ze superhrubé mzdy. A jsem otec návrhu, který tu daň ze superhrubé mzdy překlopil na jednotné inkasní místo, které nikdy nebylo realizováno. Na oba dva návrhy jsem hrdý.

Pojďme k aktuální covidové situaci. Jak hodnotíte současnou vládní pomoc podnikatelům? Kde vidíte případně mezery?

Několik let jsem tvrdil, že největší problém, který stojí před vládou, je, aby dala aspoň trochu do pořádku veřejné rozpočty. Abychom se nemuseli každý z nás bát o svoji kvalitní zdravotní péči a o svoji penzi.

Za poslední měsíce jsem tuto prioritu přehodnotil. Nyní je větším úkolem pro příští vládu vrátit důvěru občanů v akceschopnost vládních institucí, které přestaly být akceschopné. Sedmiletá vláda Andreje Babiše v nich napáchala takovou spoušť, že v dobrých časech byla možná ještě schopná nepřekážet. Ale ve špatných časech, kdy ten stát měl rychle a efektivně pomoct svým občanům, tak se ukázal (Andrej Babiš, pozn. redakce) absolutně neschopný.

Souvisí to s covidovou situací, s očkováním, s pomocí podnikatelům. Ne že by tam byla zlá vůle, ona tam možná ani není, on je prostě jenom totálně neschopný! A tuhle schopnost mu musíme vrátit, což zdaleka nesouvisí jen s digitalizací, jak si myslí Piráti, je to především způsobem řízení, a to řízení prostě nemůže být babišovské.

Končíte po dvaadvaceti letech v Poslanecké sněmovně. Mnozí poslanci vám vyjádřili respekt, dokonce i předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle něj jste velmi tvrdý soupeř, ale také velmi vtipný. Vaše hlášky z Poslanecké sněmovny jsou ostatně legendární, dodnes je na Facebooku stránka Hlášky Miroslava Kalouska. Víte o ní?

Slyšel jsem o ní. Víte, já chápu, že je mediálně vděčný nějaký bonmot, občas nějaký fór, ono to pochopitelně do té parlamentní diskuse patří.

Bude se vám stýskat po Poslanecké sněmovně?

Strávil jsem tu dvaadvacet let, s jistým odstupem určitě zjistím, po čem se mi strašně stýská. Už dneska ale vím, po čem se mi opravdu stýskat nebude.

skoleni_15_4

Pane Kalousku, děkuji vám za rozhovor a rád bych vám jménem celé redakce Podnikatel.cz a jejích čtenářů poděkoval za vaši práci v Poslanecké sněmovně a přeji vám hodně štěstí jak v osobním životě, tak i v dalším pracovním životě, a také hlavně hodně zdraví.

Moc si toho vážím a přeji vám totéž. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).