Hlavní navigace

Kalousek chce odklad #EET o dva roky. Jen předvolební tah, tvrdí obchodníci

26. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Internet Info, podle licence: Rights Managed
Na stůl vlády přistál nový návrh zákona, který chce odložit elektronickou evidenci tržeb o dva roky. Je z pera Miroslava Kalouska a Martina Plíška z TOP 09.

Šance, že nový návrh zákona na odklad EET projde, je minimální. A ozývají se už i obchodníci, že odklad nikomu nepomůže.

Návrh na odklad EET teď? Jen předvolební tah…

Rozhodně nepomůže poctivým obchodníkům. Tvrdí to alespoň Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), která je dlouhodobě pro evidenci tržeb. Podle asociace je nový návrh zákona pouze předvolebním tahem TOP 09. 

Ta totiž s návrhem přichází těsně před volbami do zastupitelstev krajů a do jedné třetiny senátu. Volby přidají již na pátek 7. října a sobotu 8. října 2016. 

TOP 09 se však sama netají, že se jedná o předvolební tah, který míří také na parlametní volby v roce 2017. Už dopředu avizuje, že pokud v parlamentních volbách vyhraje, zákon o evidenci tržeb zruší. 

Pokud zvítězíme my, zákon zrušíme a podmínky budou také pro všechny stejné. Ani v jednom případě se nestane, že represivní nástroj na někoho uvalen bude a na někoho ne, tvrdí Miroslav Kalousek z TOP 09 společně s Martinem Plíškem, kteří jsou předkladateli nového zákona. 

Ministerstvo financí dělá zmatky, skončí tisíce živnostníků, tvrdí TOP 09

Podle nich nepřinese EET do státního rozpočtu ani korunu navíc. Podle Kalouska navíc hrozí, že pouhých 70 dní před jejím spuštěním tisíce živnostníků pozastaví svou činnost. A to kvůli stálým zmatkům ministerstva financí. Státní rozpočet tak přijde o další peníze, které by jinak podnikatelé odvedli na daních, říká Kalousek s Plíškem. 

Content First

Podle obchodníků však další odklad EET nikomu nepomůže, hlavně ne poctivým obchodníkům. Takový krok totiž podle nich v žádném případě nemůže prospět poctivým podnikatelům, zejména pak nezávislým českým obchodníkům. Ti na jakoukoliv právní normu, jež by narovnala pokřivené prostředí českého trhu, čekají už roky. Proč? Zdaleka ne všichni obchodníci se chovají mravně a férově, zejména pak co se týká plateb DPH a přiznaného obratu. Ti poctiví, kteří řádně platí, jsou za to ještě biti, uvedl Zdeněk Juračka, předseda AČTO.

Právě Juračka byl však tím, který jako nestraník za TOP 09 a STAN v roce 2012 neúspěšně kandidoval do senátu. Tehdy skončil na posledním desátém místě a nepostoupil tak ani do druhé kola senátních voleb. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).