Hlavní navigace

Kavárna od počátku bojkotuje #EET, žádnou pokutu za to zatím nedostala

15. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když v prosinci 2016 odstartovala EET, kavárna Paralelní Polis prohlásila, že evidenci nikdy nezavede. Za svůj bojkot zatím nedostala ani korunu pokuty.

Tisíce podnikatelů již dostaly za různě vážná porušení zákona o evidenci tržeb pokutu a sankce jsou udělovány i za nevyvěšení informační cedule. V pražských Holešovicích oproti tomu stále funguje kavárna Paralelní Polis, která už před startem EET otevřeně prohlásila, že EET bude bojkotovat. Navzdory tomu, že kontrola z finančního úřadu v kavárně proběhla už v lednu 2017, Paralelní Polis doposud, jak serveru Podnikatel.cz potvrdili zástupci kavárny, za ignorování EET žádnou sankci nedostala. Kavárna sice přijímá jen kryptoměny, i ty ale dle metodiky GFŘ EET podléhají.

Čtěte také: Co rozhodnutí Ústavního soudu znamená? Změny #EET v otázkách a odpovědích

Od začátku bojkot EET

Když na začátku prosince roku 2016 byla spuštěna první vlna EET, tedy ubytovací a hostinské služby, pražská kavárna Paralelní Polis vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že neakceptuje pravidla EET a že nikdy na EET nepřistoupí. Systém EET pokládáme za reálný nástroj centralizované kontroly občanů ze strany státu. Centrálně ukládané informace o každém uskutečněném obchodu mohou být v budoucnu plošně zneužívány a souhrnná data o zákaznických preferencích představují drastický zásah do soukromí všech občanů, uvedla Paralelní Polis v prohlášení.

Neuběhly ani dva měsíce a v kavárně se objevila kontrola z finančního úřadu, která sepsala protokol a odešla. Od té doby je ticho po pěšině. Nebyli jsme obesláni ohledně výsledku řízení, nebyli jsme osloveni pro doplnění informací a nikdo nám ani nedal informace o případném uzavření případu. Myslím si, že důvodem je otevřený bojkot a že před volbami pro ně není výhodné nás pokutovat, řekl serveru Podnikatel.cz před dvěma lety v rozhovoru Martin Leskovjan z Paralelní Polis.

Čtěte více: Od kontroly #EET uběhlo 7 měsíců a stále nic, říká Leskovjan z Paralelní Polis

Jak nyní zjistil server Podnikatel.cz, situace se dodnes nijak nezměnila. Musím konstatovat, že nenastala žádná změna. Paralelní Polis žádnou pokutu nedostala, po kontrole se nikdo z finanční správy neozval, tudíž je možné, že řízení ani nezačalo, uvedla serveru Podnikatel.cz Iveta Šplíchalová, která se stará o marketing Paralelní Polis. Server Podnikatel.cz požádal o vyjádření i finanční správu, ta však odpověděla, že z důvodů mlčenlivosti nemůže poskytovat bližší informace.

Průměrná sankce klesá

Celkem od startu EET do 13. srpna 2019 proběhlo celkem 209 267 kontrol, přičemž 53 550 z nich bylo se zjištěním nějakého porušení zákona. V roce 2017 se uskutečnilo 81 801 kontrol, v roce 2018 jich pak bylo přibližně stejně, konkrétně 82 302. Letos (k 13. srpnu) zatím proběhlo 45 164 kontrol. Jak serveru Podnikatel.cz upřesnilo Generální finanční ředitelství (GFŘ), kontroly doposud proběhly přibližně u 97 tisíc subjektů, přičemž u 47 % subjektů bylo provedeno více kontrol. 

Opakované kontroly jsou podle GFŘ prováděny zejména za účelem ověření, zda poplatník již napravil své pochybení. Opakované kontroly mají také edukativní a podpůrný charakter, neboť kontroloři jsou podnikatelům nápomocni se splněním jejich povinností v oblasti evidence tržeb (např. v situacích, kdy je zjištěno chybné nastavení pokladního zařízení, nesplnění oznamovací povinnosti týkající se provozoven apod.) Zdaleka ne všechny kontroly končí udělením pokuty. Za drobná pochybení může být místo pokuty uloženo pouze napomenutí, záleží však na okolnostech daného konkrétního případu, dodal serveru Podnikatel.cz Lukáš Heřtus z tiskového oddělení GFŘ.

Celkem úřady zatím udělily 18 023 pokut. V roce 2017 podnikatelé dostali 6897 pokut (5024 od finanční správy, 1872 od celní správy), o rok později pak 7617 pokut (5756 od finanční správy, 1861 od celní správy a letos (k 13. srpnu) zatím 3509 pokut (2669 od finanční správy, 840 od celní správy).

Co se týče průměrné pokuty, ta u finanční správy klesá. V roce 2017 činila průměrná pokuta od berních úředníků 11 278 korun a v roce 2018 10 448 korun. Letos prozatím průměrná sankce od berních úředníků dosahuje 8332 korun. U celní správy dosahovala v prvním roce průměrná sankce 7963 korun a v roce 2018 9813 korun. Také u celní správy se sice letos průměrná pokuta oproti loňsku snížila, a to na 9564 korun, je však stále výrazně vyšší než v roce 2017.

Nejvyšší pokuta, která byla doposud udělena, činila 400 tisíc korun a dostal ji provozovatel stravovacích služeb za to, že používal upravený software pokladního zařízení, který generoval falešné fiskální identifikační kódy (FIK).

Čtěte více: S kontrolou #EET se setkala už polovina podnikatelů, řada z nich navíc opakovaně

Soud snížil výši pokuty u EET

Zatímco podle úřadů jsou pokuty adekvátní, někteří zástupci podnikatelů je označují za příliš vysoké. O přiměřenosti některých pokut už navíc rozhodují i soudy. Před třemi měsíci například ostravský soud snížil obchodníkovi pokutu za nedodržení povinností u EET z 6500 na 1000 korun. Podle soudu totiž polehčující okolnosti měly mít výraznější promítnutí do výše sankce, a to i s ohledem na skutečnost, že šlo o drobného podnikatele, kde i malé rozdíly v pokutě mohou být výrazněji pociťovány v jeho majetkové sféře. Rovněž s ohledem na skutečnost, že pochybení bylo ojedinělé a jakékoli předchozí či následující kontroly již ničeho závadného nezjistily, je nutno akcentovat preventivní funkci v takovémto případě ukládané pokuty, k jejímuž dosažení postačí i výrazně nižší částka, než byla uložena, upřesnil soud.

Brand24

Případ ale tímto rozsudkem neskončil. Finanční správa totiž podala kasační stížnost a o všem tak bude muset rozhodnout Nejvyšší správní soud.

Čtěte více: U malého podnikatele je znát každá koruna, soud snížil pokutu u EET na tisícovku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).