Hlavní navigace

Každá 10. firma v ČR se může dostat do problémů kvůli nejbližšímu okolí

11. 9. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Více jak 50 000 firem může být ohroženo svým ekonomicky spjatým nejbližším okolím. Co se jím rozumí a které firmy to zpravila jsou?

Každá firma je ve svém podnikání silně ovlivňována. Největší vliv mají ekonomicky spjaté subjekty, jako jsou majoritní vlastníci, dceřiné společnosti nebo statutární orgány. Právě takové okolí může vytvářet potenciálně rizikové prostředí, vysvětlila analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Bylo identifikováno 54 110 firem, v jejichž ekonomicky spjatém okolí, do druhé úrovně hloubky aktivních vazeb, je nejméně 20 procent subjektů s alespoň jedním negativním indikátorem. 

Za negativní indikátor je považována:

  • insolvence, 
  • likvidace, 
  • nespolehlivé placení DPH, 
  • exekuce nebo 
  • dlužná částka přesahující sto tisíc korun.

Jedná se o typ informace, která by měla být zvažována při prověřování obchodních partnerů. V informačních systémech Bisnode jsou firmy s rizikovým okolím označeny signálem, který uživatelům umožňuje rychlé prověřování firem tím, že z velkého množství dat odvozuje důležité informace, dodala Štěpánová.

Institut nespolehlivého plátce se rozšířil. Nově se jím bude moct stát i ten, komu bude stanovena daň výrazně jinak, než sám uvedl v přiznání. Více v článku Finanční správa rozšířila kritéria pro aplikaci nespolehlivého plátce DPH

Nejvíc jsou ohroženy pražské společnosti

Více než polovina firem, které mohou být ohroženy svým ekonomicky spjatým okolím, má pražskou adresu. 17 253 společností využívá virtuálního sídla. Téměř pětina firem s rizikovým okolím podniká v oblasti obchodu a desetiprocentní zastoupení mají firmy, které se zabývají pronájmem a správou nemovitostí. Výrazně častěji jsou negativně svým okolím ovlivněny menší společnosti, které vykazují nižší tržby.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).