Hlavní navigace

V jakých okresech platí povinnost nosit roušky i na větších venkovních akcích?

23. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Opatření platí i pro některé okresy v Jihomoravském kraji. (23. 9. 2020 21:01)
Nošení roušek i na venkovních akcích, kterých se účastní více než 100 lidí, se rozšířilo i do dalších okresů.

Nově (od 23. 9.) přibyla Ostrava, Plzeň – město, Plzeň – jih, Brno – město, Brno – venkov, Hodonín. Už od začátku týdne platí například v Praze a ve Středočeském kraji.

Kde se nově budou muset nosit roušky na venkovních akcích?

Některé krajské hygienické stanice rozšiřují povinnost nošení ochranných prostředků dýchacích cest, a to i na hromadných akcích přesahujících 100 lidí ve venkovních prostorech. I nadále ovšem platí výjimky pro děti do dvou let věku či sportovce.

Tato povinnost sice platí jen pro některé kraje a okresy, ale postupně jich přibývá. Od začátku týdne platí pro celou Prahu a Středočeský kraj. Ve Zlínském kraji platí pro okresy Zlín, Uherské Hradiště a Kroměříž, v Karlovarském pro okres Cheb. Dneškem přibyla Ostrava, Plzeň – město, Plzeň – jih, Brno – město, Brno – venkov, Hodonín a také o okresy Chrudim, Pardubice a Svitavy.

Od začátku týdne též platí povinnost při příjezdu z rizikové země vyplnit informační formulář pro hygieniky.

Restaurace budou muset zavřít už v deset

Nový ministr zdravotnictví dnes rovněž potvrdil svá předchozí slova a od čtvrtka 24. 9. musí stravovací zařízení zavírat už ve 22 hodin. Omezuje se i počet účastníků na hromadných akcích. Budou ale stanoveny výjimky pro méně rizikové akce. Co se týče například diváků na sportovních akcích, měl by se jich počet omezit na dva tisíce sedících lidí, pokud jde o vícesektorové stadiony.

Už od minulého pátku platí přísnější pravidla pro restaurační zařízení. Restauratéři musí informačními materiály vyzývat zákazníky k dodržování odstupu 2 metrů a k tomu, aby nejlépe platili platební kartou. Při vstupu do vnitřních i venkovních prostor provozovny musí být zajištěna možnost dezinfekce rukou pro zákazníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).