Hlavní navigace

Kdo dohlíží na dodržování zákazu kouření a jaká je zkušenost restaurací?

18. 4. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Protikuřácký zákon “oslaví” zanedlouho první rok účinnosti. Kdo dohlíží na jeho dodržování a jaké mají některé restaurace a bary zkušenosti s kontrolami?

Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, neboli tzv. protikuřácký zákon nabyl účinnosti 31. května roku 2017. Podnikatelé však měli na jeho adaptaci 90denní ochrannou lhůtu, která je chránila před pokutami za nedodržování zákazu kouření. Prakticky tak zákaz začal platit až posledním dnem v srpnu.

Psali jsme: Založím klub či spolek a vyhnu se tím zákazu kouření? Jde o naprostý nesmysl

První kontroly, které měly zjistit, zda je protikuřácký zákon dodržován, vyrazily mezi podnikatele až na konci léta loňského roku. Podle zákona kontroly vykonává:

  • a) obec v přenesené působnosti,
  • b) orgán ochrany veřejného zdraví,
  • c) Česká obchodní inspekce,
  • d) Státní zemědělská a potravinářská inspekce,
  • e) Česká školní inspekce,
  • f) Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce,
  • g) obecní živnostenský úřad

Každé instituce se však týká jiná oblast, o které zákon mluví. Na to upozorňuje ve svém vyjádření Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která se jím brání mylným informacím, jež se objevily v některých médiích. Reaguje především na informaci, že zákaz kouření ve vnitřních prostorách provozoven stravovacích služeb je většinou porušován v barech, které kontroluje Státní zemědělská a potravinářské inspekce (SZPI). SZPI nedisponuje pravomocí kontrolovat dodržování zákazu kouření v restauracích a dalších provozech společného stravování, uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve svém stanovisku.

Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v § 30 jednoznačně stanovuje kontrolní kompetence pro jednotlivá ustanovení předmětného zákona a ze znění zákona vyplývá, že SZPI není příslušná ke kontrole dodržování zákazu kouření a používání elektronických cigaret ve smyslu § 8 a § 9 zákona. Kontrolou uvedeného ustanovení zákon pověřuje (1.) obec v přenesené působnosti a (2.) orgány ochrany veřejného zdraví.

Kontroly zákazu kouření v praxi

Server Podnikatel.cz oslovil desítku restaurací a barů, aby se podělily o své zkušenosti s kontrolami, které měly zjistit, zda není protikuřácký zákon porušován. Z oslovených podniků mají zkušenost s kontrolami zákazu kouření pouze dvě restaurační zařízení. 

Za celou dobu od zákazu kouření v restauracích u nás byla jedna jediná kontrola. Městská policie přišla těsně před zavírací dobou, kdy bylo v lokále už jen pár hostů. Já měla na půl stažené rolety. Policie byla vybavena fotoaparátem, prý pro případ, kdyby bylo odhaleno něco, co zákon porušuje. Policie prohlédla, zda nejsou na stolech popelníky, a odešla, popsala jednu z kontrol dodržování protikuřáckého zákona výčepní restaurace na Praze 2. 

Psali jsme: Vláda odmítla zmírnit protikuřácký zákon. Na posouzení jeho dopadů je brzy

Další zkušenost popsal provozovatel restaurace v Karlových Varech: Od začátku platnosti zákona u nás proběhla kontrola jednou. Dva policisté přišli krátce po poledni, informovali personál o tom, z jakého důvodu do restaurace přišli, obhlédli prostory, zajímali se také o vývěsní tabuli s nápisem o zákazu kouření. Poté, co nezjistili žádné nedostatky, odešli. 

skoleni_15_4

Ostatní oslovené restaurace a bary, a to jak pražské, tak i z malých měst jako například Havlíčkův Brod nebo Kolín, zkušenost s kontrolou dodržování protikuřáckého zákona od samého začátku účinnosti nemají. Žádná kontrola, o které by věděly, do jejich prostor zatím nedorazila. 

Sankce za porušení zákazu kouření

Za nevyzvání kouřící osoby, aby kouřit přestala či restauraci opustila, hrozí podnikatelům pokuta až 50 tisíc Kč, pokud pak zapomenou vyvěsit ceduli „Kouření zakázáno“, mohou dostat sankci až 10 tisíc Kč. Samotný kuřák pak může obdržet pokutu až 5 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).