Hlavní navigace

Kdo inspiruje úspěšné české podnikatele a koho mají za vzor?

6. 12. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Například Tomáš Baťa, Soichiro Honda nebo Andy Warhol patří mezi vzory, které obdivují úspěšní tuzemští podnikatelé. Nezůstává ale jen u známých velikánů minulosti, často podnikatele inspiroval i jejich otec.

Většina lidí, a podnikatelé nejsou výjimkou, měla v nějaké fázi života nějaký vzor nebo idol. Někdo moudrý k tomu řekl, že své vzory je jednoduší uctívat, než se jimi inspirovat a snažit se jim vyrovnat. Přesto to někteří lidé dokázali a své idoly i mnohdy překonali. Podívejte se, koho měli nebo mají za vzor úspěšní čeští podnikatelé současnosti. Čtěte také: 5 nejvýznamnějších českých podnikatelů v historii

Inspirovat nemusí jen úspěšní podnikatelé

Zdaleka ne každý podnikatel se při svých začátcích někým inspiroval. Třeba Ivan Pilný, bývalý generální ředitel Microsoftu ČR, investor a konzultant, za socialismu žádný vzor neměl. Postupem času, a po pádu železné opony, se jím však stal Steve Balmer z Microsoftu, od kterého se Pilný naučil hodně o obchodu a obdivoval jeho entuziasmus. Osobně mne fascinoval Benjamin Zander, americký dirigent, jeho paralely mezi managementem a řízením orchestru a taky Mike Kami, americký podnikatel, schopný vystihnout podstatu problému ve dvou větách, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Pil­ný.

Česko-japonský podnikatel Tomio Okamura sice podnikatelské nebo manažerské vzory rovněž neměl, ale již v dětství ho inspirovaly příběhy lidí, kteří se dokázali přes všechny překážky a opakované nezdary propracovat vlastní pílí až na vrchol. Často navíc i bez vyššího vzdělání. Obdivoval proto jak zakladatele Hondy Soichiro Hondu, zakladatele Panasonicu Kónosuke Matsushitu, tak i filmového hrdinu Rockyho ve filmu Rocky I. Z českých osobností obdivuji například život Věry Čáslavské, která nejen že proslavila vlastní prací naši zemi po celém světě, ale navíc má ještě celoživotně pevné morální postoje. Vážím si totiž lidí, kteří nemají plastický charakter, podotýká Okamura.

Další známý investor Michal Rostock – Poplar zase obdivuje lidi, co mají svůj názor a sílu prokázat, že mají pravdu v byznysu tím, že vybudují firmy hodné uznání. Proto má Rostock za vzory třeba Jana Antonína Baťu, Tomase Alvu Edisona, Andyho Warhola, Andrewa Grovea nebo Henryho Paulsona. Z českých podnikatelů pak Rostock zmiňuje Petra Kellnera nebo Eduarda Kučeru. Čtěte také: 10 nejlepších kšeftů všech dob

Janisi Sidovskému, manažerovi hvězd “šoubyznysu”, producentovi a marketingovému řediteli televize Barrandov, imponovali v dobách, kdy zastupoval hvězdy, dva lidé. Jednalo se o Williama Morrise, zakladatel talentové agentury, a Liz Rosenbergovou, PR manažerku Madonny. K principům jejich práce se Sidovský podle svých slov vrací dodnes. Na agentuře Williama Morrise obdivuje především rodinnou tradici. U Liz Rosenberg se pak Sidovskému líbí její práce s bulvárem.

Za vzor mnohdy slouží i otec

Stanislav Bernard, zakladatel a spolumajitel stejnojmenného pivovaru, mezi úspěšné podnikatele určitě také patří. Jak sám říká, vzorů může mít člověk v životě více a v průběhu života se mohou měnit. Některé vzory vnímáte krátkodobě, třeba sportovci, kteří dosáhli ve svém oboru vrcholu.  Některé vzory  vás však  inspirují dlouhodobě, svým přístupem k problémům, svoji kreativitou, životním postojem a lidskostí. Tyto vzory bych nazval vizionáři. Mezi mé oblíbené jistě patří Tomáš Baťa a Richard Branson, dodal serveru Podnikatel.cz Stanislav Bernard.

Známý podnikatel a investor Ondřej Bartoš se také vždy rozhlížel po zajímavých osobnostech a mnoha z nich se nechal inspirovat. Mezi jeho rané vzory patřil Roman Staněk, zakladatel NetBeans, Systinetu a Good Data a ze zahraničních pak Guy Kawasaki, šéf Garage Technology Ventures. Při mém venture kapitálovém podnikání pro mě pak byl velmi důležitý Tom Perkins, jeden z veteránů venture kapitálu v Silicon Valley a zakladatel jedné z nejúspěšnějších VC na světě, uvedl Ondřej Bartoš s tím, že osobním vzorem mu také odjakživa byl a je jeho otec.

Daně x

Otec byl velkým vzorem rovněž pro Tomáše Březinu, zakladatele a vlastníka společnosti BEST a Podnikatele roku 2007. Březinův otec šel v roce 1948 v čele průvodu 10 tisíc studentů na Pražský hrad k prezidentovi Benešovi, a to na protest proti únorovému puči. Následoval tisíckrát popsaný scénář. Vyhazov ze stavební fakulty (k ukončení studia mu chyběla jediná státnice a promoce), celoživotní osobní a profesní perzekuce, podřadná zaměstnání.

Rehabilitován byl otec Tomáše Březiny ve svých 72 letech dodatečnou promocí v Karolinu. Bylo jich tam 19 a nikdy jsem nezažil nic dojemnějšího a smutnějšího. To již 4 roky podnikal. Listopad 89 ho zastihl v 68 letech, a v tomto věku, ihned v prosinci 89, si založil malou cestovní kancelář, snad první privátní v Československu, upřesnil serveru Podnikatel.cz Tomáš Březina. Březinův otec pak firmu takřka do svých 80 let vedl a provozoval. Pak již opravdu nemohl, prodal ji, utržené peníze dal manželce, naší mamince, na účet, a za dva měsíce umřel. Kvůli němu jsem začal věřit v posmrtný život, že se na mě dívá a je spokojený, že mu nedělám ostudu. Snad… uzavírá Březina. Čtěte také: 5 důvodů, proč se živit podnikáním

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).