Hlavní navigace

Kdo, kdy a za jakých podmínek bude moct otevřít? Tady je plán rozvolnění

23. 4. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Rozvolňování protiepidemických opatření by mělo proběhnout v 6 vlnách. Obchody a kadeřnictví by se mohly otevřít v pondělí 3. května.

Další „balíčky“ rozvolnění by pak vláda schvalovala dle epidemiologické situace. Připravili jsme přehled, jak mají jednotlivé balíčky vypadat a za jakých podmínek budou realizovány.

Co se dozvíte v článku
  1. PES je nahrazen balíčky
  2. Kadeřnice a obchody by mohly otevřít 3. května
  3. Zahrádky hospod by mohly otevřít v druhé půlce května
  4. Do hospod jen s negativním testem
  5. Plán rozvolnění pro školy
  6. Nejvyšší správní soud zrušil opatření o omezení obchodu a služeb

PES je nahrazen balíčky

Vláda včera představila systém dalšího rozvolňování. Zmírňování protiepidemických opatření má probíhat ve vlnách, v tzv. Balíčcích pro návrat zpět do normálního života. V pondělí by vláda vždy měla oznámit, jaký balíček chce schválit a ve čtvrtek rozhodnutí potvrdit a stanovit konkrétní podmínky, přičemž balíček by vstoupil v platnost následující pondělí.

Balíčků má být celkem 6, přičemž první se již z velké části uskutečnil. Šlo o otevření papírnictví, obchodů s oblečením a obuví pro děti či farmářských trhů, ke kterému došlo 12. dubna. V pondělí 26. dubna by se měly otevřít i venkovní prostory muzeí a expozic.

Kadeřnice a obchody by mohly otevřít 3. května

K dalšímu uvolnění pravidel by mělo dojít v pondělí 3. května, pokud se mezitím nezhorší epidemická situace. Přestože ještě před pár dny na tom nebyla na vládě shoda, půjde o vybrané služby péče o tělo, provozovny péče o zvířata, obchody, lázně pro postcovidové pacienty či galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.

Služby péče o tělo (kadeřnictví, pedikúra apod.) by sice měly otevřít bez ohledu na čísla incidence, budou však pro ně zároveň platit přísné podmínky. Jak poskytovatel služby, tak zákazník budou muset mít negativní test a budou muset nosit respirátor.

Pro otevření obchodů a venkovních trhů však má platit podmínka, že k němu dojde jen v případě, že celostátní incidence případů koronaviru bude nižší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden. To vychází na necelých 1500 lidí za den v průměru. Jestli se bavíme o tom, že to bude číslo 100, tak dnes jsme na čísle 177. Ale je pravda, že před týdnem jsme byli na čísle 400, doplnil na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Stejná podmínka platí i pro venkovní trhy.

K otevření galerií, muzeí a památek pak dojde pouze v krajích, kde bude incidence případů koronaviru nižší než 100 případů na 100 tisíc obyvatel za týden.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Zahrádky hospod by mohly otevřít v druhé půlce května

Další balíčky by pak měly být schvalovány právě na základě incidence nových případů. Pokud bude pod 100 na 100 tisíc obyvatel za 7 dnů, mohly by se otevřít za přísných hygienických podmínek ostatní služby a také se zvýšit počet účastníků na svatbách a pohřbech na 30. Předpoklad je, že by k této incidenci mohlo dojít mezi 10. až 17. květnem 2021.

Čtvrtý balíček, který má nastat při incidenci 75 případů na 100 tisíc za týden, k čemuž by podle optimistických scénářů mohlo dojít ve druhé polovině května, pak obsahuje hned několik významných rozvolnění. Otevřou:

  • Divadla a koncerty venku s hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Hrady a zámky s hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Zahrádky restaurací s hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Hotely a penziony s hygienicko-epidemiologickým režimem, maximálně 25 % kapacity, povinně s testem a vyloučením nočních akcí
  • Sport venku ve skupinách max. 20 osob s vyloučením vnitřních prostor
  • Sport uvnitř v režimu 1:1 s testem
  • Sport s diváky s omezením a hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Svatby a pohřby (uvnitř maximálně 30 osob, venku maximálně 50 osob)

Souhlasíte s tím, že je omezen i prodej vybraných druhů zboží?

Do hospod jen s negativním testem

Pátý balíček s incidencí pod 50 případů na 100 tisíc za 7 dnů počítá s otevřením:

  • Bazénů, saun, welness s testem, omezením a hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Divadel a koncertů uvnitř s omezením a testem a hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Kina s omezením a testem
  • Interiéry restaurací s testem, omezením a hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Sport uvnitř s testem, omezením a hygienicko-epidemiologickým režimem
  • Svatby a pohřby (uvnitř maximálně 100 osob, venku maximálně 250 osob)

K tomu by podle ministerstva zdravotnictví mohlo dojít snad v červnu či červenci.
Poslední balíček má při nižší incidenci než 25 případů na 100 tisíc přinést uvolnění povinnosti nošení ochrany dýchacích cest.

Plán rozvolnění pro školy


Nejvyšší správní soud zrušil opatření o omezení obchodu a služeb

Včera ovšem zároveň do protiepidemických opatření zasáhl Nejvyšší správní soud (NSS), který zrušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví o omezení obchodu a služeb ze soboty 10. dubna 2021. NSS účinnost rozsudku odložil o 4 dny, aby ministerstvo mělo čas případně vydat opatření nové, bez vad a nezákonností, které soud shledal. Hlavním důvodem pro zrušení opatření byla procesní vada, kdy ministerstvo vydalo opatření bez předchozího souhlasu vlády, aniž by svůj postup jakkoli odůvodnilo a náležitě vysvětlilo, v čem spatřuje nebezpečí z prodlení ospravedlňující tento výjimečný postup. Tuto procesní vadu již nemohl zhojit ani pozdější souhlas vlády.

NSS se rovněž vyjádřil k obsahovým námitkám a konstatoval, že část opatření, která zakazuje veškeré soukromé a veřejné akce, jichž se účastní více než dvě osoby, se týká jen organizovaných podniků a nemůže dopadat na návštěvy v rodinách. Zákaz setkávání rodin v domácnostech by představoval neústavní zásah do základního práva na respektování soukromého a rodinného života, uvedl Nejvyšší správní soud v odůvodnění.

Pokud jde o omezení svobody shromáždění, to pandemický zákon (nejsme-li v nouzovém stavu podle ústavního zákona o bezpečnosti České republiky) podle NSS neumožňuje vůbec. Ministerstvo může pouze stanovit hygienické podmínky pro konání shromáždění, případně stanovit mezní kapacitu prostor, koná-li se shromáždění uvnitř, jinak však omezovat shromáždění, např. stanovením maximálního počtu osob ve vnějším prostředí, nesmí.

skoleni_15_4

Ostatními body opatření, které omezují či zakazují obchody, služby, restaurace, koncerty a jiná kulturní představení, sportoviště atd., se soud věcně nezabýval, neboť navrhovatel k nim nevznesl konkrétní námitky, ani netvrdil, že by jimi byl nějak dotčen. Soud ovšem v rozsudku obecně k opatřením podle pandemického zákona a zákona o veřejném zdraví poznamenal, že je třeba důsledně rozlišovat a dodržovat pojmy „zákaz“, „omezení“ a „stanovení podmínek“. Není přípustné, aby ministerstvo absenci zmocnění pro vydání omezení či zákazu určité činnosti obcházelo stanovením takových podmínek, které v důsledku způsobí nemožnost danou činnost vykonávat (např. že fakticky zakáže výkon podnikání v podobě poskytování služeb veřejnosti tím, že veřejnosti zcela zakáže přítomnost v provozovně nebo pro ni předepíše nesplnitelné podmínky), uzavřel předseda senátu Tomáš Langášek.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že zrušené opatření nahradí novým. Jak přesně bude znít, však nespecifikovalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).