Hlavní navigace

Kdo kontroluje, zda poctivě evidujete tržby, a jak kontrola probíhá?

12. 2. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Povinnost evidovat tržby dopadne na dalších 300 tisíc podnikatelů. Jaké úřady posílají mezi podnikatele kontrolory, kteří zjišťují, zda svou povinnost plní?

Vydáváte poctivě účtenky svým zákazníkům? Kontrola dodržování povinností uložených zákonem o evidenci tržeb je vykonávána v rámci vyhledávací činnosti, kterou upravuje daňový řád.

Kontrolu plnění povinností uložených zákonem o evidenci tržeb vykonávají orgány Finanční správy České republiky a orgány Celní správy České republiky, tj. finanční a celní úřady. Lidé se často domnívají, že kontroly evidence tržeb má na starosti Česká obchodní inspekce. Jak ale potvrdil její mluvčí Jiří Fröhlich, tato domněnka je mylná. Česká obchodní inspekce nemá oprávnění kontrolovat EET a nikdy nekontrolovala. Dozor nad dodržováním povinností a postupů při evidenci tržeb vykonávají orgány Finanční správy České republiky nebo Celní správy České republiky. (§ 2 zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb), uvedl pro server  Podnikatel.cz. 

Čtěte také: Celníci budou moci při kontrolách #EET používat krycí doklady

Zákon o evidenci tržeb pak upravuje pravomoc těchto orgánů provádět kontrolní nákup, který je specifickou formou místního šetření.

Brand24

Kontroluje se na základě kontrolních nákupů

Kontrolní pracovník mj. ověří, zda byly údaje o evidované tržbě, kterou poplatník na základě kontrolního nákupu uskutečnil, zaslány na společné technické zařízení správce daně a zda byla vystavena účtenka, a to řádně a včas. Je-li v rámci kontrolního nákupu pořízeno zboží, jehož charakter umožňuje jeho vrácení, může kontrolor od smlouvy odstoupit a nákup vrátit. Pokud charakter zboží nebo služba vrácení neumožňuje (např. oběd v restauraci nebo ostříhání u kadeřnice) nebo byla-li by odstoupením od smlouvy poplatníkovi způsobena majetková újma, pak odstoupení od smlouvy ze strany kontrolních orgánů není možné.

Pravděpodobnost kontroly EET je poměrně vysoká a podnikatelé by na ni měli být připraveni. V rámci kontroly mají práva, o kterých někteří z nich ani neví. Podrobněji v článku Přijde k vám kontrola #EET? Přinášíme tipy, jak postupovat a na co si dát pozor

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).