Hlavní navigace

Kdo má srdce zjihlé, už nedává cihlu k cihle. Loni se vyučilo jen 253 zedníků

8. 2. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zájem o učňovské obory se neustále snižuje. Počet absolventů zednických nebo například malířských oborů dlouhodobě klesá a dostává se již na kritickou hranici.

Loni se v ČR vyučilo pouze 253 zedníků, v roce 2005 jich přitom bylo skoro třikrát tolik. Podobně jsou na tom i truhlářské profese, kde je za posledních třináct let úbytek 70 % absolventů. Zvyšuje se naopak zájem o strojírenská a elektrikářská odvětví. Vyplývá to z Analýzy řemeslných oborů, kterou připravila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Zedníků výrazně ubývá

Zdá se, že slova z písničky Dělání z pohádky Princové jsou na draka o tom, že „když máš srdce zjihlé, když máš potíže, tak dej cihlu k cihle, těsto do díže“, už jsou dávnou minulostí. Zájem o řemeslo se totiž neustále snižuje. Počty absolventů řemeslných oborů sice zůstaly v roce 2018 na úrovni dvou předchozích let, oproti roku 2015 jde ale o pokles o 4,5 % a oproti roku 2005 dokonce o 42,3 %.

Brand24

V detailnějším pohledu je zřejmé, že řemeslné profese v posledních třech letech drží nad vodou strojírenské a elektro obory, zatímco obory stavební a dřevařské letí nezadržitelně dolů. Potravinářské profese pak v posledních letech stagnují. Jak ukazuje analýza AMSP ČR, čtyři nejsilnější obory (strojírenství, elektrotechnika, potravinářství a stavebnictví) absorbují 88,9 % všech absolventů.

Počet absolventů zednické profese se za posledních 13 let snížil z 705 na 253. U truhlářů dokonce došlo až k 70% úbytku. Malířů a lakýrníků, pokrývačů absolvovalo za minulý rok v celé ČR dokonce jen 20. Ubývají i profese pekařské. Kritická je situace i u profese řezník-uzenář, kde ročně končí už jen 72 absolventů, zatímco ještě před 13 lety jich bylo 235. Jednoznačně se projevuje to, že o fyzicky náročné profese, jako jsou zednické, pokrývačské nebo řeznické obory, ztrácí mladí lidé zájem. Situaci na pracovním trhu ještě zhoršuje fakt, že absolventi těchto oborů, kterých je i tak již málo, volí po škole v důsledku nízké nezaměstnanosti nakonec jiný, méně náročný obor, uzavřel Karel Havlíček, šéf AMSP ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).