Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kdo nám zaplatí 60 000 Kč, co nás stála implementace #EET v e-shopu? od Názor - Chápu rozčarování poctivých, kteří museli dělat tuto investici....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 12. 2017 8:17

    Názor (neregistrovaný)

    Chápu rozčarování poctivých, kteří museli dělat tuto investici. Ale přidám námět k zamyšlení. Dělám ve stavebnictví od 18 let a z toho cca. 10let ve velkoobchodě TZB což je cca. 20 let zkušeností. Navíc docela velkou část lidí ze sektoru pohostinství znám také dlouhou dobu ať přímo či nepřímo. Tudíž znám docela dobře jak to ve velkém množství restaurací chodí. Stejně tak jako znám to obrovské množství řemeslníků ochotných práce bez dokladu a shánějící odpisy (ne skutečné, ale doklady na věci které nekupovali). Co se zamyslet nad tím a poděkovat této nemalé skupině podnikatelů (nechci se vyjadřovat v číslech protože statistiku opravdu nevedu) za zavedení EET. Myslím že každý z nás někoho takového zná kdo takto krátí daně.. Můžete tedy zajít za nimi a chtít po nich náklady na EET. Ale jednodušší je zřejmě nadávat na stát a na Babiše než říci přímo do očí řemeslníkovi který nevystavil doklad, že tím okrádá či po něm chtít vaše zbytečné na EET pokud jste poctivý. To by vyžadovalo nějakou odvahu a ne jen hospodské tlachání. Uvědomte si že stát není nějaký "vyrtualní" pán, ale že jsme to my a to co a jak se děje každý den vytváříme svými postoji a chováním mi sami. Pokud tedy žijeme v zemi, kde když se člověk pochlubí s krácením daní, tak dostane od okolních pochvalu se slovy "dobře děláš, necpi jim to chřtánu" tak se nemůžeme divit snaze berňáku tomuto zamezit a nesmíme se stejně tak podivovat, že není dost peněz na důchody, na platy zdravotních sester a jiné.
    Přeji jinak všem pěkný den a příjemné prožití svátků

  • 21. 12. 2017 9:19

    Tom (neregistrovaný)

    Co si zjistit procento šedé ekonomiky u nás? Potom bys zjistil, že jsme na tom úplně stejně (nebo dokonce o něco lépe) než vyspělé státy. EET je stejná píčovina jako kdybych chtěl, protože se dějí vraždy, zvýšit počet policistů, tzn. i zvýšit z tohoto důvodu daně. Vraždit se bude dál, ale bude mě to stát víc peněz a sníží se má kvalita života z důvodu neustálých kontrol. Nicméně i tak by tomu pár zmetků tleskalo...

  • 21. 12. 2017 20:52

    Karolína (neregistrovaný)

    To je opravdu logické. Takže když máme určité trpěné procento zlodějů je vše v naprostém pořádku? Jenže i tito neplatiči daní chtějí tu nejlepší péči, kvalitní silnice či sociální služby. Také pořádný důchod.A protože ho pravděpodobně budou mít nízký, tak jim tento chybějící příjem dorovnáme různými sociálními dávkami. Normální je nekrást a když nás to nenaučili za 28 let tak se to budeme muset naučit teď. Zloději EET nevadí a potrefená husa se vždycky ozve.

  • 23. 12. 2017 10:19

    D.J.Bobo (neregistrovaný)

    Nesouhlasím s tebou. Někteří nekradou (dovné, že?) a podnikají poctivě. A ano, někdy si odepíšou doklad za něco, co dali rodičům,atd. Ale věř mi, že je to fakt zanedbatelné, protože ani takový podnikatel nestojí o problémy s FÚ v případě kontroly - musí totiž prokázat, že to byly účelně vynaložené náklady na zajištění a udržení živnosti.
    To ale asi voliči levice moc neznají ... a EET? I poctivým to vadí i když nemají co skrývat. Někteří si totiž opravdu cení své svobody a tohle je opravdu velký zásah do soukromí podnikatele. Nic proti namátkové kontrole, upřímně i kdyby nyly pravidelné, nevadí. Ale OnLine? To už je hóóóódně za čárou. Proto protesty. Proto oslava ústavního výroku.
    PS: Pokud to nechápeš, tak to neřeš. Ne každý má schopnost vidět souvislosti dále než za první roh.

  • 24. 12. 2017 2:16

    PrazdnySudNejvicDuni (neregistrovaný)

    Karolíno, v tom případě zaveďme zdravotní péči jako odměnu, jako je tomu například v USA. Jsem zvědavý, zda byste si na svůj zdravotní stav vydělala. Myslím, že to, co tu prezentujete by vás mohlo poslat na léčení. Nebo je to jen vaše hloupost?

  • 21. 12. 2017 10:19

    Právě (neregistrovaný)

    Je to názor. Já jako člověk co platí hypotéku a mám dvě malé děti uvítám řemeslníka bez dokladu o zaplacení. Sleva je sleva. Paraziti z hradu se mají fajn. Hlavně ti co rozkradají dotace a pod. Naší důchodci se perou v penny o máslo a přidají jim stovku. Hustý. Sami si přidají tisíce. Doufám, že se to časem změní. Jinak budu v důchodu jíst pořád svoje marmelády abych měl na splachnuti záchodu. Teda pokud nám jí hlavní rozkradač nezdaní

  • 21. 12. 2017 21:53

    tudle nudle (neregistrovaný)

    co usetril za porizeni sluzby bez dokladu, tento sporilek ztrati na dani ze mzdy, na socialnim a zdravotnim ze mzdy, na dalsich a dalsich danich

    je naiva si mysli, ze kdyz stat nevybere dane od remeslnika, ktery dela bez dokladu, ze si je nevybere nekde jinde?

    kdyz se to vezme do dusledku, muze na te "uspore 15-20%" prodelat jak ten remeslnik, tak jeho zakaznik

  • 23. 12. 2017 10:24

    D.J.Bobo (neregistrovaný)

    Tak mi vysvětli, proč když stát vybral podstatně více daní a byl dokonce v plusu, dan jsou stále stejní, na nic stále nejsou peníze a rozpočet státu bude opět deficitní. A 60mld. opravdu není málo na to, jak "stát" úspěšně vybírá daně a je v zisku.
    Pardon ... zapomněl jsem na žaloby a pravděpodobné odškodnění FEI za zpackaný zajišťovák ... holt na to se musí někde a nekomu vzít.
    Stát je špatný hospodář. Myšlenka řídit jej jako firmu by byla správná, pokud by si řiditel státu nemyslel, že je ta firma/stát jeho.

  • 21. 12. 2017 12:09

    Remeslník (neregistrovaný)

    Dvě předešlé odpovědi přesně vystihují stav věci.
    Když na otázku kolik sem dlužen předložím připravenou vytisklou fakturu, každý řekne že papír nechce ale ty vývrtky když chci zaplatit plně cenu co je na faktůře. A když jsem si koupil nový auto tak je ty si bohatej, dyk si to dáš do nákladů...
    Ti, jak si říkaj obyčejní „poctivý“ lidi maj socialismus zažranej do morku kostí.
    Už sem si vysloužil během 5 let 2 kontroly z finančáku a 1 z živnostenského úřadu a když jsem kroutil hlavou že je tolik zajímám, tak prý mi když dostanou podnět...
    Já daně platím jen co musím, když mám zisk raději investuju do lepší výbavy, zaplatím si školení na novou techniku apod. což mi přináší zlepšení služeb a tím i vyšší výdělek ale sociální a zdravotní musím uhradit a nikdo se neptá jestli jsem na ně vydělal.
    EET mi nevadí, já se za svůj výdělek nestydím. Jen by taky už konečně mělo být možný dělat daň přiznání na jednom formuláři a ne nosit stejná čísla na 3 místa na třech různých blanketech a jednoduchý daně bez milionu kliček a vyjímek kde co ulejt.

  • 21. 12. 2017 17:46

    jakanas (neregistrovaný)

    Přesně o tom jsem nedávno přemýšlel. Proč posílat daňové přiznání na FÚ když už stejně všechna čísla mají.
    Měsíčně posílám DPH i kontrolní hlášení, takže ví o každé přijaté i odeslané fa. Je to naprosto zbytečná záležitost.¨
    Stejně tak jednoduše by se všechny registrační pokladny daly napojit na i s bankovním účtem na server FÚ a úplně tak vyřadit nějaké sbírání papírků, řešit účetní atd.
    Ono by se to dalo celé tak zjednodušit že by na to stačil jeden server a pár lidí na jeho obsluhu. Ale co by potom dělaly ty tisíce lidí z fú a všelijakých účetních, to netuším.

  • 22. 12. 2017 13:19

    aster (neregistrovaný)

    Jo, to znám taky - a někdy nepomůže ani předem odsouhlasený rozpočet - prostě chytračení až na půdu - co kdyby mě přece přemluvili k nějaké té slevě.
    Taky se mi líbí představy některých lidí, co si všechno můžu odepsat z daní - ano, teoreticky si můžu odepsat v podstatě cokoliv - jen to pak taky musím vysvětlit finančnímu úřadu při případné kontrole - a to je fakt, který těm dotyčným jaksi uniká...
    Na EET mi vadí (kromě hlavního důvodu, který je už tu několikrát uveden) dvě věci - jednak ty nepřiměřené postihy při jakékoli chybě a pak to, že většinu hotovostních plateb mám v zálohách na materiál - v tom případě logicky chce "papír" každý - jenže pokud i to budu brát jen přes účet, tak se mi taky může stát, že mi zákazník nezaplatí ihned a já pak kvůli tomu budu s prací stát, protože nakupovat veškerý materiál za vlastní - tuto pitomost už mám dávno za sebou...a když se jich sejde pár takových za sebou, tak mám půl sezony v háji a výdělek mizivý.

  • 21. 12. 2017 14:44

    Octavia (neregistrovaný)

    To je sice pravda, ale jak s tím stát nakládá je hrůza naposledy 200milionů do Libie

  • 21. 12. 2017 16:57

    vomibest (neregistrovaný)

    To by ale taky člověk měl zpětně vědět kam ty vybrané peníze jdou. Zatím to vypadá, že na platy poslanců, jejich radovánky, přebytečné úředníky a jiné zhovadilosti. Léta se tu řeší zdravotnictví, školství, kultura, dálnice a pod. Na to peníze nejsou. Tak se těm lidem, co makají nedivte, že chtějí taky něco pro sebe.

  • 21. 12. 2017 19:45

    Nespokojený občan (neregistrovaný)

    Hezká pohádka. Pokud nejsi Troll, tak dejme tomu, co říkáš se určitě děje, ale ne v desítkách miliard na dani. A je to v lidech a v neschopnosti státu.
    Stát - zejména finanční úřady a instituce, které zmiňuješ, měl desítky let na to, aby ty nepoctivé vyselektoval a dal vše do pořádku. Metody na to jsou, ale neschopnost úřednictva a úchylnost zákonodárců to nedovolila. Proto se přistoupilo k návratu do minulého století a budeme na sebe bonzovat a budeme se nenávidět a budeme se bát. A vychytralý vlk Andrej až nasbírá dostatek dat o tom kde běží jaký byznys, tak všechny ovečky sežere a budeme všichni v řiti, nebo v Agrofertu. To by jsi chtěl?

  • 22. 12. 2017 2:32

    Přemysl oráč (neregistrovaný)

    Máte pravdu v tom že EET je důsledek, ale zamýšlel jste se někdy nad tím proč Babiš zavedl EET ??? Opravdu se domníváte že šlo primárně o zlepšení výběru daní??? Opravdu nemám problém s EEt a to i přesto , že spadám do první vlny , takže jestli si tu někdo může stěžovat, jsem to já. Ale nestěžuji, jen mi vadí důvod a provedení EEt. Sám Babiš řekl že v šedé ekonomice mizí ročně 200 mld, a EEt má přinést 18... to není ani 1/10 .... Takže ohromný humbuk a náklady kvůli 1/10 ...... Opravdu si myslíte že šlo o výběr daní???? Každý dobře ví že dav si získáte tím, když mu předhodíte " třídního nepřítele" takového řezníka Krkovičku, nebo hospodského z "Obušku z pytle ven" ... V zemi kde závist cloumá celým národem je to bravurní politický tah a navíc se domnívám že jde o tzv. "2 mouchy 1 ranou". Kde tedy mizí těch 91% ?????? No když ne u malých tak u velkých, a kdo má opravdu ale opravdu velký podnik??? a nebylo by logické upírat pozornost na vlastní dítko ne?!?! Je správné nekrást, ale je správné to chtít po všech ne jen po určité skupině. Obhájcům EET chci říct jednu věc o způsobu jak funguje EET, určitě by se jim zamlouvalo kdyby jim zaměstnavatel pověsil kameru nad hlavu. protože i proflákaných pár minut je krádež když je dostanete zaplaceny ...co vy na to???? Nebo snad někdo z vás někdy šel za šéfem s tím že nechce poslední 2 hodiny proplatit???? Poslední průzkum ukázal že zaměstnanec před vánocemi v průměru 100 minut denně profláká, proserfuje atd.... takže až 36 hod za měsíc což je 1 týden ..... Až si český národ začne uvědomovat co všechno je krádež, pak žádné EEt třeba nebude ......

  • 22. 12. 2017 11:59

    Ondro (neregistrovaný)

    Podla mna to presne tak je.
    Ked chces dat do poriadku dom, tak cim zacnes? Deravou strechou alebo zlym tesnenim jedneho okna?
    Kazdy normalny by zacal deravou strechou. Babis zacal tym tesnenim a to este tak, ze namiesto len vymeny tesnenia vymenil okno aj s ramom.
    To je vase EET.
    Spocitajte si kolko len stat stalo zavedenie a prevadzka EET + vsetko okolo (loteria,...). Je toto spravny a efektivny postup?
    Podla mna populizmus a dohodenie kseftu pre svojich ludi.

    U nas je to podobne. Mame debilny zakon o registracnych pokladniciach, ktory enormen zvysil naklady na prevadzku registracnych pokladnic, skomplikoval zivot vyrobcom a pouzivatelom. Na fungovanie toho celeho je potrebna hora uradnikov a realne nic neriesi.

  • 23. 12. 2017 9:47

    Bětka+ (neregistrovaný)

    Dobrý den, Váš článek je snad nejlepší ze všech zde. Léta jsem byla zaměstnanec a při tom dělala "papíry OSVČ". Profláknutého času u zaměstnanců je možná i více než píšete. A OSVČ? Mám jeden z prvních živnostenských listů v okrese. Měl č. 19. Všichni drobní řemeslníci byli velmi naivní. Mysleli si, když zvonili klíči, že všichni vybíháme od jedné čáry a všichni, kteří budou poctivě pracovat se budou mít dobře. V prvních letech bylo plno drobných na příjmových dokladech. Když malíř maloval babičce pokojík, tak i tuto malou částku uvedl ve své evidenci. Jenže přišlo velké rozčarování. A bohužel platilo, že ryba smrdí od hlavy. Začaly vyplouvat na povrch podvody našich pánů nahoře. A tyto podvody nebyly v tisících a ani v desetitisících. Bydlení v lukrativních bytech skoro zdarma, stravování za babku., zaměstnávání za státní peníze rodinných příslušníků. Umí si snad někdo z těch, kteří plují na drobné řemeslníky spočítat, kolik si vlastníma rukama může vydělat? Ruce mají jen jedny. Tento člověk si musí práci sehnat, udělat a ještě se modlí, aby mu ji i zaplatili. Je mi z toho smutno. Přijde doba, kdy dobrého řemeslníka neseženete. Všichni na ně pouze poukazují, jací jsou zloději. A oni se zatím snaží pouze uživit. Je to vše i vidět na údajích kolik máme vedlejších OSVČ. Hlavního se bojí, a proto si drží tu svoji jistotu - zaměstnanecký poměr. Snad rozum zvítězí. Nikoho neobhajuji. Jen mne mrzí lidská závist a ještě tam kde není co závidět. Přeji hezké prožití Vánoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).