Hlavní navigace

Kdo vsadil na online, vyhrál. Prodeje na internetu za rok 2020 dosáhly 196 mld.

12. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Covidová pandemie a s tím spojená opatření nahrávaly v minulém roce byznysu na internetu. Obraty e-shopů dosáhly 196 miliard korun.

Rok 2020 byl pro českou e-commerce rekordní. Její podíl na maloobchodu v ČR přesáhl 16 %, což znamená skokový růst přibližně o tři procentní body. 

Zatímco v roce 2019 dosáhly e-shopy obratů ve výši 155 miliard korun a meziročního růstu 15 %, vloni to bylo 196 miliard korun a meziroční růst 26 %. Potvrdila to data sdružení Asociace pro elektronickou komerci (APEK) a nákupního rádce Heureka.cz

16% podíl na celkovém maloobchodu je velký úspěch, o to lepší, že internetové obchody hektické období zvládly skvěle. Ukázaly novým nakupujícím, jak pohodlné a kvalitní služby nabízí, hodnotí výkonný ředitel APEK Jan Vetyška

Boom zažil online prodej potravin

Skokově se zvýšily objemy prodejů potravin, drogistického zboží, léků a zboží denní spotřeby obecně. Velmi úspěšný byl také prodej drobné elektroniky.

Změny zaznamenaly e-shopy v roce 2020 také v zájmu o dříve neobvyklé způsoby dodání zboží. Podle našeho předvánočního výzkumu mezi spotřebiteli si například vyzvednutí v externích výdejnách vybralo jako nejčastější způsob doručení objednávky 45,3 % internetových nakupujících. Osobní odběry tak byly jednoznačně jedním z letošních trendů, stejně jako odběry z automatických boxů, doplňuje Jan Vetyška.

ZMĚNY V ROCE 2021

Co se všechno změní v roce 2021 pro podnikatele? Změny zákonů na jednom místě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).