Hlavní navigace

Kdo zaplatí vstupní prohlídku, pokud jí žadatel o práci neprojde?

20. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Žádal o práci, ale neprošel vstupní prohlídkou. Kdo ji uhradí? U práce v noci je to jasné, ať už úspěšnou nebo neúspěšnou prohlídku platí vždy zaměstnavatel.

Otázku ohledně správného načasování vstupní prohlídky, tedy zda na ni zájemce o zaměstnání poslat před přijetím nebo po příjetí, řeší nově novela zákona o specifických zdravotních službách. Ještě než s ním zaměstnavatel smlouvu či dohodu podepíšete, musí mít zájemce v ruce lejstro, že je schopen práci vykonávat. 

Jak je to však s úhradou vstupní prohlídky v momentě, že je zájemce o práci lékařem shledán jako nezpůsobilý vykonávat dané zaměstnání? 

Vstupní prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Pokud zaměstnavatel s osobou ucházející se o zaměstnání uzavře pracovněprávní vztah, uhradí této osobě, tedy již zaměstnanci, náklady spojené se vstupní prohlídkou. 

Nově se zdůrazňuje i možnost zaměstnavatele uhradit vstupní prohlídku v případě, kdy k uzavření pracovněprávního nebo obdobného vztahu nedojde. Ovšem vstupní prohlídku k posouzení zdravotní způsobilosti osoby ucházející se o zaměstnání k práci v noci hradí zaměstnavatel vždy

Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Jestliže stále spoléháte na benevolenci správců daně týkající se sankcí u kontrolního hlášení k DPH, měli byste zbystřit. Výrazné zmírnění pokut u hlášení je totiž časově omezeno. Nyní mohou plátci požádat například o prominutí 2 pokut za rok 2016, a to bez ohledu na příčinu pochybení. Za rok 2017 je možné za obdobných podmínek prominout nanejvýš 1 pokutu. Jaké další pokuty mohou být prominuty a kdy benevolence finančních úřadů končí, si přečtěte v článku Zmírnění pokut u kontrolních hlášení brzy končí. Nový pokyn se ale připravuje

Brand24

E – commerce se otřásá v základech 

Předvánoční šílenství odstartovalo a akci Den dopravy zdarma střídají slevové akce Black Friday a CyberMonday. Vyplatí se vůbec e-shopům zapojit se do podobných projektů a jak na to reagují zákazníci, pokud nejsou v seznamu těch, co slevy nabízí, čtěte v článku Slevové šílenství Black Friday vypukne už příští týden. Musí ho e-shop nabízet?

Některé e-shopy ale nechtěly nechat nic náhodě, a dokonce slevovou akci rozjely ještě dřív než ve stanovený termín. Jde zejména o velké online obchodníky, jako je například Alza.cz, Kasa.cz nebo třeba Mall.cz. Jak ale zjistil Podnikatel.cz na základě vlastní zkušeností s nákupem, některé e-shopy vytváří slevy uměle a najdou se produkty, které lze zakoupit v jiném e-shopu za stejnou nebo i nižší cenu bez toho, aby byl nabízen v akci. Black Friday a velké slevy jsou už tady. E-shopy spustily akci nečekaně brzy

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).