Hlavní navigace

Kdo zapne poslední knoflík u saka, skončil. A neplatí to jen pro podnikatele

31. 8. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Šaty dělají člověka. Sebelepší podnikatel a manažer v saku, které mu nepadne, dojem neudělá. A co teprve, když hřeší proti etiketě?

Pojďte si prosím dát slib, že nebudeme zapínat spodní knoflík u saka. A proč? Protože je to proti etiketě a hlavně zbytečné. Stejně jako nenosíte trenýrky na hlavě nebo ponožky do sandálů (pokud ano, tak tento článek dále nečtěte).

Obzvlášť pokud jste ředitel, manažer nebo někdo, kdo nosí oblek takřka denně, měl byste znát tenhle nejjednodušší základ. Pokud se jím neřídíte, jste před ostatními zbytečně za ignoranta.

Čtěte také: Šaty dělají člověka a velmi často i byznys. Podnikatelé by se měli umět oblékat

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Některé věci na světě jsou dány historicky. Stejně jako nezapínání spodního knoflíku. A během doby se těmto věcem móda a střihy přizpůsobily, a tak zapnutý spodní knoflík teď už i sako v jeho moderním střihu deformuje. Saka mají prostě rovnou střihy, které počítají s tím, že se knoflík nezapíná.

Aha, asi si říkáte, to je možná ten důvod, proč vám stále sako v partiích břicha nesedí a vytváří nevzhlednou bouli. Tohle by mohl být důvod.

Čtěte také: Jak si splnit sny? Co pro to zkusit něco udělat?

A proč se tedy spodní knoflík nezapíná?

V minulosti museli být muži schopni rychle tasit kord nebo meč, proto měli spodní knoflík vždy rozepnutý, protože to bylo občas otázkou doslova života a smrti.

Střih saka se ale tomuto detailu velmi rychle přizpůsobil, a aby sako perfektně sedělo v dolních partiích, tak se nedělá tolik široké. A i proto už ho dnes nejde nosit úplně zapnuté, jelikož vás v těchto partiích prostě bude trochu neforemně táhnout.

Když si spodní knoflík zapnete, tak je vám hned tak trochu nepohodlně. Vyzkoušejte to a pak se zkuste třeba rozkročit. Nic moc, co? Nebo si dejte pohodlně ruce do kapes. Také nic moc, že? Nebo se jen pro něco sehněte. Zdvihněte ze země nějakou věc…. Prásk! A je vymalováno. :)

Rozepnutím spodního knoflíku tuto oblast povolíte a budete se v saku cítit mnohem lépe. Navíc, pokud nemáte ideální postavu, tak nebudete tolik opticky upozorňovat na vaše břicho.

Některá slimfitová saka už jsou rovnou šita tak, že spodní knoflík ani zapnout nejde. Další výhodou, kterou tento detail přinesl je, že díky jemnému rozevření spodku saka vám vykoukne část pásku. Proto dnes i kvalitní opasek je plnohodnotnou součástí outfitu, protože je díky tomuto zlehka viditelný.

Brand24

Mohlo by vás zaujmout: Česká návrhářka vsadila na luxus a má políčeno na Hollywood. Tady je její příběh

A ve finále, pokud vás netrápí nic z těchto bodů, tak si prostě jen pamatujte, že se to nedělá! Chápu, že jsou tací, kteří stále ve všem musí jít proti proudu, aby byli zajímaví. Ale vy normální, kterým trochu záleží, jak vás ostatní berou, tak vy si to prostě jen pamatujte a řiďte se tím. Vždyť to není nic složitého.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).