Hlavní navigace

Kdo zdaní své příjmy vyšší 23% sazbou daně?

13. 7. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zatímco poplatníci s nižšími příjmy uplatní 15% sazbu daně, poplatníci s vyššími příjmy zdaní své příjmy 23% sazbou daně.

V roce 2021 došlo ke zrušení solidární daně, díky které tzv. bohatší poplatníci odváděli státu ze svého příjmů vyšší daň než ostatní poplatníci. Pokud ale stále patříte k těm bohatším poplatníkům, může se vás týkat zavedená progresivní sazba daně z příjmů.

Co se dozvíte v článku
  1. Sazba daně
  2. Průměrná mzda
  3. Zdanění příjmů v praxi
  4. Jaké všechny příjmy se daní vyšší sazbou daně?
  5. Vyměřovací základ pro rok 2022

Sazba daně

Zákon o daních z příjmů mimo jiné definuje sazby a výpočet daně pro základ daně. Konkrétně ustanovení v § 16 se zabývá sazbou a výpočtem daně u fyzických osob a stanoví, že sazba daně činí 15 % nebo 23 %, a to v závislosti na výši základu daně.

Sazba daně ve výši 15 % se týká těch poplatníků, kteří mají příjmy do 48násobku průměrné mzdy. Jakmile však bude poplatníkův základ daně přesahovat 48násobek průměrné mzdy, zdaní své příjmy nad tento základ sazbou daně ve výši 23 %.

Výsledná daň se následně vypočte ze základu daně, který je snížen o nezdanitelné částky základu daně a o odčitatelné položky od základu daně. Základ daně se zaokrouhluje na celé stokoruny dolů. Daň je následně vypočtena jako součet součinů příslušné části takového základu daně a sazby pro tuto část základu daně.

Průměrná mzda

Průměrná mzda v roce 2021 činila 35 441 Kč. Pro posouzení hranice 48násobku se tak měsíční průměrná mzda vynásobí čtyřiceti osmi – tedy 1 701 168 Kč. Pro rok 2022 byla stanovena průměrná mzda ve výši 38 911 Kč, což při vynásobení čtyřiceti osmi vychází na 1 867 728 Kč.

Zdanění příjmů v praxi

Zavedení druhé sazby daně na příjmy fyzických osob se u poplatníků projeví tak, že příjmy do stanoveného limitu budou zdaněny nižší sazbou daně, tedy 15 %, a příjmy, které stanovenou hranici přesáhnou, budou zdaněny sazbou daně ve výši 23 %.

Pokud tedy poplatník dosáhne takových příjmů za rok 2022, kdy výsledným základem daně bude základ ve výši 2 500 000 Kč, rozdělí se jeho příjmy ke zdanění následovně. Základ daně do výše 1 867 728 Kč bude zdaňován nižší sazbou daně a zbývající rozdíl 632 272 Kč bude zdaněn vyšší sazbou daně.

Jaké všechny příjmy se daní vyšší sazbou daně?

Zatímco solidární zvýšení daně se týkalo hlavně příjmů ze závislé a samostatné činnosti, tj. aktivních příjmů daňových poplatníků, nová vyšší sazba daně se týká všech příjmů. Do limitu 48násobku průměrné mzdy se tak započítávají i příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu nebo ostatní příjmy.

Nová sazba daně se tak aplikuje na takový základ daně, který přesahuje 48násobek průměrné mzdy. Základ daně je potom stanoven jako součet jednotlivých dílčích základů daně – tedy příjmů spadajících pod § 6 – § 10 zákona o daních z příjmů. 

Vyměřovací základ pro rok 2022

Pokud patříte mezi ty poplatníky, kteří mají vysoké příjmy a následně i vysoký základ daně, může se stát, že dosáhnete maximálního vyměřovacího základu pro sociální pojištění. Pro rok 2022 je maximální vyměřovací základ stanoven na 1 867 728 Kč, čímž kopíruje hranici 48násobku průměrné minimální mzdy.

Daně x

Pro poplatníky to tak znamená, že neodvádí sociální pojištění z částky nad stanovený limit. Úleva ve formě zastropování maximálního vyměřovacího základu má však dopad na výši důchodů. Pokud není z příjmů hrazeno sociální pojištění, nemá tento příjem vliv na výpočet starobního důchodu, případně invalidního důchodu.

Pozor však na to, že u zdravotního pojištění žádný maximální vyměřovací základ není stanoven. Odvod na zdravotní pojištění tak nemá stanovenou horní hranici a je vypočten vždy z rozdílu mezi příjmy a výdaji.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).